• Начало /
  • Новини /
  • Управителния съвет на Райфайзен каса, Брунек на посещение в ЦКС

Управителния съвет на Райфайзен каса, Брунек на посещение в ЦКС

Публикувано на 15.10.2014 Новини

Управителния съвет на Райфайзен каса, Брунек на посещение в ЦКС

 

Това бе м отото на деловата среща между Централния кооперативен съюз и управителния съвет на Райфайзен каса Брунек, Южен Тирол, Италия

Името Вилхем Райфайзен е символ на внушителната организация, която той оставя след себе си. Роден през 1818 г. в малкия търговски град Хам, германска провинция Вестфалия, той израства в многодетно бедно фермерско семейство. Започвайки работа от ранна възраст, животът го сблъсква с неволите на хората в селските райони, трудът на които е жестоко експлоатиран. Осъзнавайки проблемите на обикновените хора Райфайзен стига до извода, че те се нуждаят от обединяване, за да получат по-добър достъп до кредитиране. Използвайки своето скромно богатство, той изгражда система от благотворителни взаимоспомагателни каси, а по-късно и първата селска кооперация, в която кооператорите разчитат на себе си, помагат си един на друг и управляват сами делата си.

Идеята на Райфайзен за кооперациите не се ограничава само с осигуряването на парична помощ за техните членове, а включва и достъп до образование, участие в живота на общността, социална отговорност и взаимопомощ, като заедно с това той държи кооперативното движение далеч от всякакво политическо обвързване.

Така идеята за коопериране, която се ражда от бедност и нужда преди повече от 170 години, днес представлява убедителна икономическа концепция, основана на кооперативните принципи и ценности, която предлага на своите членове както възможности за участие, така и обща отговорност.

Затова в условията на световна икономическа криза и силна конкуренция, делото на Райфайзен звучи изключително актуално и намира все повече привърженици.

С цел обмяна на информация и добри практики на 10 октомври 2014 г. гост на Централния кооперативен съюз бе 16-членна делегация на управителния съвет на Райфайзен каса Брунек, Южен Тирол, Италия. Регионът, в който работи кооперативната организация е икономически силно развит, с население 33 000 жители и висок БВП на глава от населението в размер на 37 000 евро, при 25 000 евро средно за ЕС.

Известен като туристическа дестинация с атрактивни зимни курорти и многообразни дейности в аграрния сектор, Южен Тирол е регион с едно от най-ниските нива на безработица в Европа - само 4.4%.

По време на деловата среща представителите на двете кооперативни организации се информираха взаимно за своята дейност, приоритетите на развитие и възможностите за сътрудничество.

Интерес предизвика дългогодишната и богата история на кооперативното движение в България, с която те се запознаха в Националния кооперативен музей.

В края на нашата среща попитахме председателя на Надзорния съвет на Райфайзен каса Брунек господин Николуси-Лек има ли потенциал развитието на сътрудничество между кооперациите и как може да се осъществи. Ето какво ни отговори той:

„И България, и Италия са членове на Европейския съюз, затова всички ние сме част от обединена Европа. По тази причина трябва да си сътрудничим даже и да не го желаем, но ние желаем силно това сътрудничество!

Според мен бихме могли да си помагаме в различни области. Големи са възможностите ни за съвместна дейност в обмяната на опит. Всяка страна е характерна със своите особености, има своите различни кооперации и дейности. Но когато се познаваме, ние имаме възможност да научим повече и да ползваме най-доброто от опита на всеки от нас. Към това трябват да прибавим и другите положителни фактори като личното познанство и желанието за постигане на общи цели.

В последствие, ако обмяната на опит е била успешна и ползотворна, бихме могли да осъществим сътрудничество и в много други конкретни практически сфери на своята дейност.

Бихме могли да постигнем много и в законодателната сфера. Виждайки кооперации, които съществуват в неблагоприятни условия, ние поглеждаме с удовлетворение към нашите организации и знаем, че с натрупания опит и знания можем да помогнем на кооперациите в другите страни също да се развиват и просперират.