• Начало /
  • Новини /
  • Кооперативен съюз Варна продължава да развива своята социална дейност

Кооперативен съюз Варна продължава да развива своята социална дейност

Публикувано на 20.03.2015 Новини

Кооперативен съюз Варна продължава да развива своята социална дейност

Кооперативен съюз Варна обединява 38 кооперативни организации от района. В тях членуват 2 450 член-кооператори и работят повече от 270 души. Варненските кооперации обслужват 70 населени места и стопанисват 52 търговски обекта, от които 29 са включени в търговска верига КООП. Също така стопанисват и 4 районни центрове по хлебопроизводство. Варненският кооперативен съюз подпомага инвестиционната политика на кооперациите насочена към реконструкцията, модернизирането на обектите, изграждането на информационни системи и включването им в Единната търговска информационна система. Това е едно от основните направления и приоритет в работата на съюза, както през миналите години, така и през настоящата година.

Друг приоритет в работата на КС Варна е подготовката и обучението на кооперативните кадри. През месец май в хотелски комплекс „Странджа” е проведен курс с лектор от фирма „РеЕкзе” предназначен за главните счетоводители и председатели на кооперативни организации. През месец юни е проведено обучение на търговски работници с практически занятия в супермаркет номер „5“ в квартал Владиславово, който се стопанисва от ПК „Напредък” Варна.

Търговската дейност е основна стопанска дейност за варненските кооперации

Кооперативната търговия на дребно формира 63% от приходите от стопанска дейност. Стремежът на ръководствата на кооперациите и на съюза е дейността да е в услуга на член-кооператорите и населението, което обслужват. Съюзът съвместно с „Кооптърговия” Варна АД организира Великденска и Коледна промоция на стоки, като в каталозите основно място намират стоките с марка КООП, произвежданите за тези празници великденски козунаци, коледни баници, баклави и торти производство на „Хлебна промишленост“ гр. Провадия. Освен това кооперациите и самостоятелно осъществяват целогодишни промоции. Най-чести и мащабни са те в обектите на ПК „Успех-20” гр. Аксаково, ПК „Напредък” гр. Варна и ПК „Наркооп” гр. Провадия. Това, което трябва да се отбележи е, че на територията на супермаркет номер „5” на ПК „Напредък” Варна промоциите са ежедневни и ежеседмични. Освен включването им в регионалната коледна промоция те направиха изключителен жест към своите редовни клиенти за празниците, като раздадоха награди с различни хранителни продукти. Подаръци бяха предвидени, както за клиентите с най-голям обем покупки през годината, така и на лотариен принцип. Подаръците бяха съвместно подготвени от магазина с любезното съдействие на доставчици и производители.

В част от търговските обекти на КС Варна и кооперациите е въведена търговска информационна система като по този начин клиентите им ползват потребителски карти, с които получават отстъпка при всяка покупка. Така те печелят бонуси, а кооперативната търговия - доверие и повече клиенти. Целта на ръководните органи на кооперациите и на съюза е кооперативните магазини да се утвърдят, като „удобния магазин за пазаруване”

Търговията на едро се осъществява предимно от акционерно дружество „Кооптърговия” Варна. Една от основните му задачи е намиране пътя за съвместна работа с всички кооперации и увеличение на реализираните от тях стокообороти по линия на Единния кооперативен пазар и на стоките с марка КООП. По преценка на ръководствата на кооперациите и Управителният съвет на съюза за справяне с последиците от продължаващата криза е нает рекламен агент, който посещава различните райони и събира заявки на място в обектите, а след това се извършва доставката им. Това се прави с цел защита на интересите на кооперациите, но най-вече на член-кооператорите и клиентите на магазините.

Въпреки голямата конкуренция Кооперативен съюз Варна успява да запази

една от традиционните си дейности – хлебопроизводството.

То се извършва от „Хлебна промишленост“ гр. Провадия и кооперациите ПК „Брестак” с. Брестак, ПК „Балкан” с. Цонево и ПК „Единство” гр. Вълчи дол. В хлебозавода в град Провадия производството е специализирано в две основни направления: производство на хляб и тестени изделия и сладкарски продукти. Всички центрове работят по традиционни български рецепти, без консерванти и са с гарантирани здравословни качества. Работещите в кооперативното производство са с отговорно отношение към потребителите и това им осигурява постоянно място на пазара.

Стопанската дейност на Кооперативен съюз Варна е изнесена на територията на гр. Провадия. Както вече стана ясно там се намира хлебозавода и два търговски обекта, които предлагат масови и промишлени стоки и основно продукцията произвеждана от завода.

Изкупуването и реализацията на диворастящи билки

е друга основна стопанска дейност на Кооперативен съюз Варна с дълбоки традиции. За осъществяването на този процес се използва основно билкобазата в гр. Провадия , като има още 7 регистрирани изкупвателни пункта в различни села от областа. В нея се извършва окончателната заготовка и балиране на готовата продукция. Асортимента от билки, които се изкупуват от съюза е голям, благодарение на трайните връзки установени с няколко фирми износители. През 2014 г. в гр. Провадия беше закупена и монтирана сушилня, с което се повишава качеството на продукцията и се удължава сезона и ритмичността на изкупуване и преработката на билки.

 

Популяризиране на кооперативната идея

 

Вдъхновени от награждаването на Централния кооперативен съюз с приза „Пазител на традициите” през миналата година Кооперативен съюз Варна и членуващите в него кооперации, предприеха инициатива за участие в различни обществени мероприятия с цел популяризиране на кооперативната идея - история, настояще, бъдеще. Образователно-благотворителни мероприятия се проведоха на 1 ноември - Ден на народните будители, където съвместно с ръководствата на ПК „Лонгоз” с. Гроздьово и ПК „Единство” гр. Вълчи дол бяха посетени училищата в с. Червенци и с. Гроздьово. В дните преди Коледните и Новогодишни празници председателят на ПК „Извор” с. Кичево организира среща с децата от училището в селото във връзка с наближаването на един от най-големите християнски празници Рождество Христово. Съюзът получи специална покана от училище „Антон Страшимиров” гр. Варна за участие в тържеството под наслов „При баба и дядо”. На всички тържества представителите на кооперативните организации запознаваха гостите с дейноста си. Малките участници получаваха рекламни подаръци и лакомства, производство на съюза. Тези събития преминаваха във весела и приятна атмосфера с много песни и усмивки.

 

отвори в pdf.pdf