• Начало /
  • Новини /
  • Управителният съвет на ЦКС отчита успешен мандат

Управителният съвет на ЦКС отчита успешен мандат

Публикувано на 21.04.2015 Новини

Управителният съвет на ЦКС отчита успешен мандат

На 17.04.2015 г. в заседателната зала на Централния кооперативен съюз в гр. София се проведе заседание на Управителния съвет. То беше последното за мандат 2011-2014 г. преди провеждане на общото събрание на Съюза през месец май. В него взеха участие и членовете на Председателския и Контролния съвет на ЦКС.

По традиция заседанието беше открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов. Той поздрави присъстващите председатели на кооперативни съюзи и кооперации, които са избрани за нов четиригодишен мандат от общите събрания на своите организации. Петър Стефанов благодари на членовете на ръководните и контролни органи на ЦКС за съвместната работа и подкрепата при реализирането на общата кооперативна политика и преодоляването на последиците от икономическата криза в страната.

Основната тема на заседанието бе насрочване на общото събрание на Съюза и приемане на материалите по неговия дневен ред. В тази връзка председателят на ЦКС представи основните резултати от изтичащият мандат, обхващащ периода 2011-2014 г. Той отбеляза, че въпреки трудностите всички заедно са успели да съхранят своето единство, да запазят позициите си в отделните региони на страната и са увеличили значително активите и собствения капитал на Съюза. Благодарение на тези ресурси през последните четири години Централния кооперативен съюз е подкрепил финансово и чрез участие 32 международни и национални каузи с висока обществена и социална значимост и е организирал 5 национални инициативи:

·     Ежегодната инициатива „КООП - Заедно на пазар“ за покупки в кооперативните търговски обекти;

·     Ежегодната инициатива „На училище с КООП“ за отбелязване на първия учебен ден и запознаване на учениците с кооперативните организации;

·     Национален конкурс за детска рисунка „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти“;

·     „Моето семейство пазарува с КООП“;

·     „Семейство с най-голям обем покупки от магазини КООП“.

Към тях се прибавят и редица регионални инициативи на кооперативни организации.

Устойчивото развитие на кооперативните организации и акумулираният ресурс позволиха реализирането и на няколко инвестиционни проекти, които допълват кооперативната идентичност и показват, че кооперативният бизнес модел е устойчив по време на криза и присъства активно в живота на хората. Сред тях са: финализиране строителството на Търговски и логистичен център КООП в гр. София, който разширява значително възможностите на единния кооперативен пазар; цялостното реновиране и модернизиране на х. к. „КООП Рожен“ в местността Роженски поляни, област Смолян; старт на изграждането на кооперативен хотел в столицата; разширяване терена на х. к. „Релакс-кооп“ с. Вонеща вода и обособяване на зона за спорт и развлечение на туристите; модернизация и разширяване на Националния кооперативен музей; издаване на том четвърти на „История на кооперативното движение в България“ и том първи на „Енциклопедия на кооперативното движение“ и др.

Петър Стефанов припомни, че в периода са учредени 7 кооперации в нови сфери на дейност, с преобладаващ състав на член-кооператорите до 35-годишна възраст, които се обединиха в нов кооперативен съюз „КООП Микс“. Завърши изграждането и на Единния статистически регистър на член-кооператорите и кооперативните организации от системата на ЦКС.

Успешното развитие на българския кооперативен бизнес модел в периода на мандата предизвика интереса на партньорите на Централния кооперативен съюз, които пожелаха да се запознаят отблизо с него. На това се дължат множеството домакинства на Съюза и посещения на международни делегации в България през последните четири години. Осъществени са 11 кооперативни визити на партньорски организации от Дания, Естония, Израел, Иран, Италия, Китай, Литва, Полша, Румъния и Франция и са подписани 4 двустранни споразумения за сътрудничество в различни области на кооперативния бизнес. ЦКС е бил домакин на 7 значимите кооперативни форуми, сред които:

·     Заседание на Надзорния съвет и Борда на директорите на дружеството за съвместни покупки КООП ЕВРО.

·     Две поредни заседание на Генералната асамблея на Европейската асоциация на потребителните кооперации (EВРО КООП);

·     Заседание на Борда на Кооперативна Европа;

·     Европейски семинар „КООП туризъм – нови перспективи за развитие” през 2012 г.;

·     Европейски форум на младите кооперативни лидери;

·     Първа международна кооперативна бизнес школа с водещи лектори от Руския университет на кооперациите, Москва и др.

Обективният анализ на изтичащия мандат изисква да се отбележи, че наред с постигнатите резултати, пред кооперативните организации от системата на ЦКС останаха за решаване няколко стратегически задачи, от изпълнението на които зависи бъдещето на бизнес модела, който те създадоха. Сред тях са все още високият брой на кооперациите, които не притежават необходимия кадрови ресурс, не отчитат приходи от стопанска дейност и не осъществяват активен прием на нови членове.

Проблем за развитието на някои кооперативни организации е тяхното отношение към философията на кооперативизма и изоставането от новите функции, задачи и отговорности, които поражда новата пазарна среда.

Преодоляването на този дисбаланс изисква:

·     ясно и категорично определяне на параметрите на съвременната устойчива кооперация;

·     задълбочен анализ на процесите, които определят развитието на кооперациите и кооперативните съюзи или деформират тяхната идентичност;

·     поставяне на фокуса върху отговорното и икономически целесъобразно обединяване на кооперативните организации, което ще им позволи да затвърдят своите позиции в даден регион.

Успешното решаване на тези въпроси ще помогне на кооперативните организации от системата на ЦКС да постигнат желаната промяна и необходимия икономически растеж, за да продължат уверено напред, по-силни и по-единни от всякога.

В края на заседанието, Петър Стефанов подчерта, че трябва да се използва успехът на търговска верига КООП, която със своите 828 обекта КООП и КООП Маркет, 68 хил. кв. м. търговска площ, 78 хил. клиентски карти и над 22 млн. обслужени клиенти през 2014 г. се е превърнала във визитна картичка на кооперативната система, най-силно средство за повишаване видимостта и привличане на нови членове. А това дава увереност, че кооперативните организации могат да вземат верни стратегически решения, които съчетани с натрупания опит и иновации да се прилагат към останалите сфери от кооперативната дейност. По този начин ще се осигури устойчиво развитие на организациите, които имат ресурсите и капацитета да се развиват успешно и да доказват силата и уникалността на кооперативния бизнес модел.

В дискусията след представянето на материалите за общото събрание взеха участие по реда на техните изказвания: Георги Ичконов, председател на РПК „Струмешница“ гр. Петрич; Иван Павлов, председател на РПК гр. Етрополе; Лазар Филчев, председател на РКС гр. Пловдив; Пенка Пеева, председател на РКС гр. Русе; Георги Анастасов, председател на РКС гр. Кюстендил; Красимир Буков, председател на РКС гр. Смолян; Васил Буковски, председател на КС гр. Бургас; Георги Начев, председател на РПК „Еледжик“ с. Лесичово; Бялка Касабова, председател на РКС гр. Стара Загора и Снежана Лазарова, председател на ОКС София.

 

 отвори в pdf.pdf