• Начало /
  • Новини /
  • Успешно развитие в търговската дейност на РПК “Наркооп” - Сопот

Успешно развитие в търговската дейност на РПК “Наркооп” - Сопот

Публикувано на 11.05.2015 Новини

Успешно развитие в търговската дейност на РПК “Наркооп” - Сопот

Районна потребителна кооперация „Наркооп” гр. Сопот е основана през далечната 1908 г.. В началото осъществява кредитно–финансова дейност, а от 1924 г. започва да развива и търговска дейност. През годините преминава през различни периоди на промени, а от 1992 г. е известна в региона, който обслужва със сегашното си име.

Основната дейност на РПК „Наркооп” е търговия на дребно, която развива върху територията на 7 населени места, в това число и град Сопот. Собственост на кооперацията са 12 кооперативни магазини, 11 от които са включени в търговска верига КООП.

Не може да се подмине фактът, че когато в дадено селище се открие магазин на някоя от големите търговски вериги, в кооперативните магазини се усеща лек спад в стокооборота. Но хубавото е, че не след дълго, след като нормалния първоначален интерес към всичко ново отмине, редовните клиенти се завръщат към търговските обекти на кооперацията. Защото кооперативните магазини се отличават с внимание към потребителите, а предлаганите стоки са с гарантирано качество и възможно най-приемливи цени. От важно значение разбира се е и старанието на продавач-консултантите.

Очевидно на всичко това разчита ръководството на РПК “Наркооп” гр. Сопот, след като отварянето на големия конкурентен магазин въобще не е повлияло негативно на стокооборота.

Главната посока на усилията

Близо 100% от приходите кооперацията формира от своята основна дейност – търговията.

Деветстотин четиридесет и седем са член-кооператорите. В същото време са раздадени 1 600 потребителски карти на лоялни клиенти. С тях те могат да пазаруват с отстъпка в кооперативните магазини.

Интересно е организирано зареждането на магазините със стоки. Този процес е бил сериозно обсъждан от ръководството на кооперацията съвместно с ръководството на РКС гр.Пловдив, за да се намери най-добрия подход и да се постигат трайни резултати без каквито и да е компромиси.

Снабдяването на кооперативните магазини се извършва предимно от филиала на търговската база на РКС гр. Пловдив в Карлово. Стоките, които се предлагат в кооперативните обекти са почти 90% от Единния кооперативен пазар. Облекчените условия за плащане стимулират поддържането на разнообразен асортимент и дават възможност кооперацията да доставя стоки на местно ниво.

След прецизно изготвени договори всички доставки се извършват директно до магазините. За всеки магазин се издават стокови разписки, а накрая те се обединяват в обща фактура, на базата на която става разплащането в управлението на кооперацията.

Доставката за кооперативните магазини в селата редовно се осъществява със собствен транспорт от Районен кооперативен съюз Пловдив.

При необходимост, като например изчерпването на дадена стока или появяването на нов вид на пазара ръководството на РПК „Наркооп“ има готовност със собствен превоз да разреши ситуацията.

В най-големия магазин на кооперацията се предлагат повече от седем хиляди артикула.

Как се мотивират търговските работници

Няколко са начините, по които продавач-консултантите формират своите заплати. Но навсякъде подходите си приличат по едно – размерът на заплатата да е заслужен и да е на базата на свършената работа.

В сопотската кооперация обаче са постъпили по различен начин. Те прилагат един подход, който е познат отпреди десетилетия, и който дава добри резултати като мотивация за усърдна работа на продавач-консултантите. В РПК „Наркооп“ заплащането е на вътрешно стопанска сметка. Това означава, че продавач-консултантите получават сумата, която остава, след като от общия приход на магазина се извадят разходите за ток, инвестиции и др. Този подход ги стимулира за постигане на по-висок стокооборот и за реализиране на икономии от ток, вода и други разходи, които се получават при лошо стопанисване. Това се възприема добре от работещите в кооперативните обекти, тъй като всички, които постъпват на работа в кооперацията идват с нагласата да работят за нейния успех, а оттам и за своята реализация и по-високо трудово възнаграждение.

Човекът – от двете страни на щанда

От едната страна на щанда /фигуративно казано/ са продавач-консултантите, а от другата - клиентите. За всички е важно отношението един към друг и затова ръководството на кооперацията залага на взискателността именно към хората, които всекидневно са лице на кооперацията, защото чрез тяхното отношение расте и доверието към кооперацията.

Ръководството на РПК „Наркооп“ разчита много на инициативността на всички, свързани с търговската дейност. Също така е утвърден подходът постоянно да се организират промоции, които се реализират с помощта на фирмите доставчици. Тези промоции са в интерес на клиентите, което е стимул и за доставчиците да работят редовно с РПК „Наркооп“ като по този начин се увеличават оборотите на стоките в промоция, а и оценяват лоялността на кооперацията като партньор.

Прави впечатление, че притежателите на потребителски карти са почти двойно повече на брой от член-кооператорите. Това показва грижата на ръководството на кооперацията да предоставя на клиентите разнообразни и гарантирани по качество стоки на приемливи цени. А те от своя страна отвръщат с доверие и се ангажират като лоялни клиенти чрез притежанието на тези карти.

Важно е да се подчертае, че кооперацията работи с много малка надценка – често по-малка от 10%.

Всички от колектива на РПК “Наркооп” получават коледни и великденски бонуси. Осигурява им се и почивка на море в хотелски комплекс Кооп – Китен.

Не е за пренебрегване и социалната роля на РПК „Наркооп“ към хората от района, което си личи от инвестиционната й политика. В с. Иганово например ръководството на кооперацията закупува земя на търг и изгражда магазин. В с. Богдан също закупува земя, изгражда собствена сграда и открива модерен магазин. В с. Каравелово работят три търговски обекта на кооперацията и това се прави, за да могат повече семейства да имат свой магазин наблизо, докъдето можеш да отидеш и „по чехли“, както се казва.

Неслучайно РПК “Наркооп” гр. Сопот притежава приз за принос в икономиката на общината.

Дамян ДАМЯНОВ, председател на РПК „Наркооп“ гр. Сопот

Привличането на способни и обучени кадри гарантира бъдещето на кооперацията

В нашата кооперация всички идват с ясното съзнание, че работата е отговорна и изисква пълна всеотдайност.

Наблюдавам с интерес как продължава да действа и живее дадена кооперация, която до определен момент е имала силен председател и какво се случва, след като той се оттегли от активна работа.

В повече от случаите новите председатели са доскорошните главни счетоводители. Прави впечатление, че много често тези нови председатели продължават успешно да водят кооперацията, като запазват, а в някои от случаите – и разширяват дейностите и пазарните позиции на кооперацията си.

Този факт показва, че добрите заместници на предишните силни председатели са израснали именно в самата кооперация, натрупали са опит, а също така прилагат успешно и свои инициативи.

Това за пореден път показва колко важно е навреме да привличаме в кооперациите млади хора, които именно тук да натрупат опит и пак тук след време да могат да реализират своите способности.

 

отвори в pdf.pdf