• Начало /
  • Новини /
  • С пълно мнозинство Петър Стефанов бе преизбран за председател на ЦКС

С пълно мнозинство Петър Стефанов бе преизбран за председател на ЦКС

Публикувано на 25.05.2015 Новини

С пълно мнозинство Петър Стефанов бе преизбран за председател на ЦКС

На 21 май 2015 г. в хотелски комплекс „КООП-Китен" се проведе 34-то Редовно общо събрание на Централния кооперативен съюз. 

Събранието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов, който подчерта, че въпреки трудната икономическа и обществено-политическа среда кооперативните организации имат достатъчно поводи да гледат с оптимизъм в бъдещето. Този оптимизъм е породен от факта, че с общи усилия те съумяха да съхранят своето единство и позициите си в страната, европейските и международни кооперативни организации, да увеличат активите и собствения си капитал и заедно с това за продължат да популяризират българския кооперативен модел, който изградиха през последните десетина години. Доказателство за това са инвестиционните проекти, които бяха реализирани през изминалия мандат:

  • Продължи успешното изграждане на търговска верига КООП, която се превърна във визитна картичка на кооперативната система. Днес веригата включва 828 обекта КООП и КООП-Маркет в цялата страна. Те са с обща търговска площ от 68 хил. кв. м. и са предоставили над 78 хил. клиентски карти. През 2014 г. обектите на веригата са обслужили над 22 млн. клиенти.
  • Търговски и логистичен център КООП в гр. София бе разширен с нови складови площи.
  • Веригата от кооперативни хотели, работещи под марката „КООП - Вашето място за почивка" бе попълнена с още една планинска перла - изцяло реновирания х. к. „КООП Рожен", а в х. к. „Релакс КООП" с. Вонеща вода бе оформена нова зона за спорт и атрактивни туристически развлечения. Започна изграждането на хотел за конгресен туризъм в София.
  • Мандатът съвпадна с честването на Международната година на кооперациите, която бе отбелязана с множество инициативи в цялата страна, сред които разширяването и модернизирането на Националния кооперативен музей, издаването на „История на кооперативното движение" и „Енциклопедия на кооперативното движение".
  • Изграден бе единен статистически регистър на член-кооператорите и кооперативните организации и започна успешното изграждане на единната търговска информационна система (ЕТИС).

През изминалия мандат са учредени 10 кооперации в нови сфери на дейност, които се обединиха в нов кооперативен съюз - „КООП Микс". Техни членове са предимно млади и активни хора, които връщат увереността, че кооперативната идея вълнува хората и им предлага алтернатива за лична и професионална реализация.

Интересът към българския кооперативен модел от страна на международните кооперативни организации е голям. През последните четири години Централният кооперативен съюз е бил домакин на 7 значими международни форуми на Кооперативна Европа и Европейската асоциация на потребителните кооперации, както и на редица международни семинари, бизнес школи и др. На посещение в България са били представители на 11 кооперативни организации от Дания, Естония, Израел, Иран, Италия, Китай, Литва, Полша, Румъния и Франция, с които са подписани 4 споразумения за сътрудничество и съвместни инициативи в различни области на кооперативния бизнес.

Всичко това е постигнато с общите усилия на членовете на Управителния, Председателския и Контролния съвет на Съюза, на постоянните комисии на управителния съвет, както и на ръководствата на водещите кооперативни организации от системата на ЦКС. Той им благодари за конструктивния диалог, оказаната подкрепа и доверието и каза, че за всички е много важно да очертаят заедно перспективите за бъдещото развитие и да направят оценка на ресурсите, които ще са необходими за това развитие.

В заключение председателят на ЦКС изказа мнение, че преструктурирайки системата спрямо актуалната икономическа, демографска и социална ситуация кооперативните организации ще имат възможност още в рамките на следващия мандат да постигнат желаната промяна и икономически растеж, чрез които да продължат уверено напред - по-единни, по-успешни и по-силни.

След обсъждането на отчета за изминалия мандат пълномощниците на 34-то общо събрание на ЦКС пристъпиха към избор на ново ръководство на Съюза и на членове на Управителния и Контролния съвет за периода 2015-2019 г.

За председател на ЦКС бе номиниран и преизбран с пълно мнозинство Петър Стефанов.

„Мотивите за номинирането на г-н Стефанов са свързани с неговата досегашна дейност като председател, с постигнатите резултати и с поставените цели за кооперативното бъдеще. Номинираме го за нов мандат като председател на ЦКС, за да продължим да работим в откровена, решителна и отговорна среда, както и до сега, и с доказана инициативност и упоритост за постигане на стратегическите цели и за устойчиво развитие на кооперативните организации." - подчерта в своя доклад председателят на Комисията по предложенията за избор Васил Буковски

Петър Стефанов благодари за гласуваното доверие и представи пред общото събрание основните акценти от своята програма за управление. Той акцентира на това, че при разработването на Програмата са отчетени: различната степен на развитие на кооперативните организации; достигнатия етап на реализиране на основните стратегически приоритети и необходимостта от надграждане на постигнатото, по начин, който да осигури устойчиво развитие на кооперациите в България, които са доказали и доказват своята обществена значимост и социална отговорност през целия 125-годишен период на съществуване.

„Програмата отразява и дълбокото ми убеждение, че визията за бъдещето на кооперативния бизнес модел и на всяка една кооперативна организация зависи от персоналната отговорност на всеки един председател и неговия екип. От нас зависи какви кооперативни организации ще оставим на следващото поколение, което ще продължи да ги развива и в бъдеще." - сподели Петър Стефанов и продължи „Изключително важно е програмата да бъде споделена от всички кооперативни лидери и кооперативни организации - така както се обединихме при старта на търговска верига КООП преди повече от 8 години. Отчитайки фактът, че бъдещето принадлежи на организациите, които инвестират в „споделената полза", ние трябва да очертаем визията на кооперативната икономика, която да осигури стабилност и устойчивост на кооперативните организации и ползи за всички членове, а не за тесен кръг от тях."

След избирането на председателя, 34-то редовно общо събрание избра и новият Управителен и Контролен съвет на Съюза, които ще работят за реализирането на стратегическите цели през следващите четири години. В унисон с приетите приоритети техният състав беше оптимизиран, а номинирането се извърши на база комплексното класиране на кооперативните организации за 2014 г. (Виж карето)

За членове на новия управителен съвет, освен председателя, бяха избрани 30 представители на водещи кооперативни организации: 15 член-кооператори от квотата на кооперативните съюзи, 11 - от квотата на кооперациите и 4 - от квотата на кооперативните търговски дружества и ЦКС.

Новият контролен съвет на ЦКС се състои от 5 члена, които преизбраха за свой председател Виден Виденов.

След деловата работа пълномощниците бяха поканени на официална вечеря, която приключи с тържествена заря. На фона на 125-те тържествени салюта в небето полетяха 125 балона, с които участниците в общото събрание отбелязаха 125 години от учредяването на първата българска кооперация и убеждението си, че въпреки трудностите заедно могат да постигнат повече за своите членове и своите кооперативни организации.

 

Акценти от Програма за управление на Председателя на ЦКС за мандат 2015-2019 г.

Целта на програмата е да осигури устойчиво развитие чрез консолидиране на кооперативните организации и повишаване конкурентоспособността на кооперативния бизнес.

Реализирането на целта ще осигури организационно и финансово стабилизиране на кооперациите и кооперативните съюзи и ще мобилизира ресурсите, потенциала и енергията, които са нужни за постигане на баланс между петте опорни точки на кооперативното съществуване: кооперативна идентичност, която чрез максималното участие на членовете, осигурено от подходящата правна рамка и необходимия капитал, създава устойчивост и конкурентоспособност на кооперативните организации.

 

Постигането на този баланс изисква да се предприемат действия в няколко основни направления.

Първото от тях е издигане на членството и управлението на ново ниво чрез преминаване от йерархична към хоризонтална структура, която подчинява връзките между организациите на взаимния интерес и взаимната информираност.

За това е необходимо оптимизиране на органите за управление и подобряване на диалога с членовете на организацията, целенасочена работа за прием на млади хора и по-активното им ангажиране в дейността, разработване на основните параметри на устойчива кооперативна организация, както и обективна оценка на потенциала за развитие.

Второто направление, по което трябва да се работи през новия мандат е осигуряване на правна рамка, която да осигури максимално участие на членовете и да подкрепя кооперативния растеж и устойчивост. Това може да се постигне чрез мониторинг и оценка на действащата нормативна уредба, продължаване на процеса за хармонизиране на уставите и методическа подкрепа на кооперативните организации при консолидиране.

С действията, които ще се предприемат по третото основно направление на програмата, се цели осигуряването на надежден кооперативен капитал и утвърждаване на правила, които оценяват потребностите от инвестиции, защитават в максимална степен интересите на членовете-собственици и осигуряват изпълнението на социалните функции на кооперативната организация.

Четвъртото направление определя отговорното управление на ресурсите, утвърждаващо кооперациите като носители на икономическа и социална устойчивост. То включва повишаване конкурентоспособността и разширяване пазарния дял на традиционните кооперативни дейности: търговия, хлебопроизводство, селско стопанство, изкупуване и туризъм, развитие на единния кооперативен пазар, диверсификация на осъществяваните дейности, намаляване на енергийните разходи и др.

Петото направление включва изграждане и защита на кооперативната идентичност чрез формулиране на ясни, разпознаваеми и мотивиращи кооперативни послания. То може да се постигне чрез повишаване видимостта на кооперативните организации като устойчиви и социално ангажирани структури, използване на съвременните средства за комуникация, разработване на правила за използване на утвърдената от Международния кооперативен алианс марка COOP, както и по-активно популяризиране на добрата кооперативна практика и споделяне на опит чрез интернет-страницата на ЦКС и социалните мрежи.

Успешното реализиране на програмата ще осигури необходимата устойчивост на кооперативните организации и ще позволи да се подобри техния обществен и социален имидж, което ще бъде достоен принос за изпълнение целите на Кооперативното десетилетие.

 

Ръководни органи на Централния кооперативен съюз 

с мандат 2015-2019 г.

Председател на ЦКС:

Петър Стефанов

Членове на Управителния съвет на ЦКС (по азбучен ред):

Александър Шишков           - председател на КС Пазарджик

Ангел Руев                       - председател на РПК "Развитие" гр. Елин Пелин

Байко Баев                       - председател на КС Ловеч

Бранимир Дивинисиев         - председател на КС Монтана

Бялка Касабова                 - председател на КС Стара Загора

Валентин Димов                 - председател на ГКС София

Васил Буковски                  - председател на КС Бургас

Венета Наскова                  - председател на РПК „Наркооп" гр. Садово

Георги Начев                     - председател на РПК „Еледжик" с. Лесичово

Георги Сариев                    - председател на РПК „Наркооп" гр. Пловдив

Георги Стоянов                   - председател на КС Кърджали

Георги Теленчев                 - председател на РПК гр. Чирпан

Данчо Камбуров                 - председател на РПК „Правда" с. Щръклево

Добринка Аджемлерска       - председател на КС Варна

Емка Ангелова                  - председател на КС Плевен

Живко Йончев                  - председател на КС Хасково

Иван Станев                    - председател на РПК гр. Харманли

Искра Гичева                   - председател на ПК „Наркооп" гр. Кубрат

Костадинка Медарова        - председател на ПК „Златица-91" гр. Златица

Лазар Филчев                  - председател на КС Пловдив

Лилия Венева                  - гл. счетоводител на ЦКС

Марин Маринов                - председател на ВК „Наркооп" гр. Велико Търново

Милка Христова               - управител на „Гранарикооп" ООД гр. Павликени

Пенка Пеева                   - председател на КС Русе

Петринка Славчева          - председател на РПК „Подкрепа" с. Тополово

Роза Давидкова               - председател на КС Благоевград

Светла Анастасова           - председател на КС Шумен

Снежана Лазарова           - председател на ОКС София

Тодор Драганов              - председател на КС Сливен

Христо Христов              - председател на ПК „Солидарност-1918"  гр. Севлиево

 

Председател на Контролния съвет на ЦКС:

Виден Виденов

 Членове на Контролния съвет на ЦКС (по азбучен ред):

Бойка Добрева         - директор на дирекция „Търговия" в ЦКС

Ваня Цакинска         - председател на КС Видин

Катя Кирова            - председател на ПК „Велека 91" гр. Ахтопол

Мими Петрова          - председател на ПК „Теодоси Марков" с. Розино

 

отвори в pdf.pdf