4 юли Международен кооперативен ден

Публикувано на 01.07.2015 Новини

4 юли Международен кооперативен ден

93 - ти Международен кооперативен ден в МКА   

21-ви Международен ден на кооперациите в ООН

 

4 юли 2015

 

През 2015 Международният кооперативен алианс отбелязва 120 години от създаването си на Първия кооперативен конгрес, проведен на 19 август 1895 в Лондон. Това е единствената международна организация, съхранила се след Първата и Втората световни войни, която днес обединява, представлява и защитава интересите на над 1 милиард индивидуални членове, 284 кооперативни организации от 95 страни от всички региони на света, защитавайки мира и демокрацията и запазвайки политически неутралитет.

Успешната 2012 Международна година на кооперациите в ООН засили видимостта на кооперативния бизнес модел и неговия значим принос в икономическото, социално и екологично развитие на човечеството и даде старт на Стратегическия план за развитие на кооперациите през Кооперативната Декада до 2020.

Петте опорни стълба на тази Стратегия, всеки един от тях със своята специфика, гарантират бърз растеж и развитие на кооперативния бизнес модел чрез:

  • Засилване УЧАСТИЕТО на членовете в управлението за задоволяване потребностите на членовете и обществото като цяло;
  • Утвърждаване ролята и значимостта на кооперациите в съзиданието на УСТОЙЧИВОСТ и един по-добър свят;
  • Признание на кооперативната ИДЕНТИЧНОСТ чрез популяризиране на марката КООП и домейна Дот КООП в целия свят;
  • Усъвършенстване ПРАВНАТА РАМКА в създаването на среда за бърз растеж, за запазване на традиционните и учредяване на кооперации в нови икономически сфери;
  • Създаване на КАПИТАЛ, генериращ добавена стойност за членовете и насърчаващ търсенето на нови финансови източници за увеличение.

Кооперативната идея е съхранена повече от 170 години благодарение на ценностите: взаимопомощ, отговорност, демокрация, равенство, справедливост, солидарност и етичността между членовете като честност, откровеност, социална ангажираност, както и на световно признатите кооперативни принципи.

За 2015 година, темата на Международния кооперативен ден е „Изберете кооперацията, изберете равноправие"и това не е случайно.

През последните години, разрастването на бездната между бедни и богати е сериозна заплаха за света, предупреждава Световният икономически форум в годишния си доклад за световните рискове, публикуван от Агенциите Франс Прес и Ройтерс.

Неравноправието се проявява в много аспекти - от етническо, регионално и местно до персонално, по пол или възраст. Още с възникването си през 1844 година кооперативният модел приема като свой фундамент равноправието сред членовете от приемане на принципа за управление „един член - един глас" до поощряване уменията и таланта на всеки без влияние от неговия пол, раса или религия в името на общите цели. Създавайки кооперации, хората обединяват своите знания, опит и усилия и своя финансов ресурс за задоволяване на потребностите си и създаване на условия за достоен труд и заплащане.

Третото издание на Световния кооперативен монитор показва, че 2.4 милиона кооперации реализират годишен стопански оборот от над 2.2 трилиона щатски долара, като 250 милиона от населението осигуряват препитанието си в тях, което представлява 12% от общата заетост в света. Тези цифри са доказателство за значимия принос на кооперативния бизнес в световната икономика и ролята му в намаляване на бедността във всички региони на планетата.

За засилване на глобалното влияние през последните години Международният кооперативен алианс получи консултативен статус в Икономическия и социален комитет на ООН (ECOSOC), работи активно с Комитета за насърчаване развитието на кооперациите (COPAC) и с Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (DESA). Подписа споразумение за сътрудничество с Международната организация по прехраната и земеделието (FAO) и Международната организация на труда (ILO). Признание за ролята и значимостта на кооперациите в света е и участието на представител на кооперативния бизнес в Срещата на върха B20 в Австралия. Тази година Срещите на върха на В20 и Г20 ще се проведат в Анталия, Турция, непосредствено след Глобалната конференция „С поглед към 2020: Как си представяте своята кооперация?„ и Генералната асамблея на Международния кооперативен алианс 10-13 ноември 2015 на същото място.

Международният кооперативен алианс поздравява глобалното кооперативно движение с Международния кооперативен ден и отправя апел за използване всяка възможност за популяризиране ролята и значимостта на кооперациите в съзиданието на един по-добър свят!

Централният кооперативен съюз се присъединява към този апел и поздравява всички член-кооператори, кооперации и кооперативни съюзи с 93-тия Международен кооперативен ден, защото вярва, че избирайки кооперацията, хората избират равноправието и свободата да осъществяват бизнес, който отчита фундаменталните човешки и етични принципи и ценности.

отвори в pdf.pdf