• Начало /
  • Новини /
  • Повече от 50 години в полза на кооперативния бизнес

Повече от 50 години в полза на кооперативния бизнес

Публикувано на 24.09.2012 Международни новини

Повече от 50 години в полза на кооперативния бизнес

Име на кооперацията: Кипъро-турска кооперативна централна банка

Бранш: Банкиране и кредитиране

Държава: Кипър

Индивидуални членове: 48 285

 
       Кооперативното движение в Кипър  e едно от най- добре организираните и развити в света, датира от началото на 20-ти век, като първата  кооперация е учредена през 1909 година.

През 1937 се основава Кооперативната централна банка, която предоставя кредити на своите членове - кооперациите, чрез самофинансиране в рамките на кооперативното движение.

     На основание Конституцията на Кипър и Договора за учредяване на кооперацията, в сила от 1959 година, когато Кипър придобива своята независимост, Кооперативната централна банка  и кооперативното движение на острова са били  разделени на две отделни части - турска и гръцко-кипърска.
Днес, в центъра  на Кооперативната кредитна система на турската република в Северен Кипър е Кипъро-турската кооперативна централна банка (Коопбанка), която е учредена през 1959 - трета  по  своята значимост кооперация . Членове на банката са кооперации, които съгласно Закона на кооперациите са задължени да депозират ликвидните си средства в Банката.

Кипъро-турската кооперативна централна банка освен задължението си да спазва Закона за кооперациите и Правилник е подчинена и на Закона за банките, в сила от 2001 година.

 Днес, Кооперативната банка е основният банков партньор на местните кооперации, предоставяйки кредити на тези, които имат потребност и приемайки депозити от тези, които имат финансови средства в излишък.

    За да подпомогне аграрното развитие, Кооперативната банка предоставя държавно субсидирани кредити пряко на фермерите и животновъдите. Тези кредити в повечето случаи са дългосрочни и с нисък лихвен процент.

Чрез своите земеделски филиали, Кооперативната банка предоставя пълен  земеделски асортимент от услуги, като  доставка на торове, машини и оборудване, обикновено в кредит до прибиране на реколтата .

    Като част от своята стратегията за предоставяне на услуги,  интегрирани  като група за финансови услуги, Банката предлага застрахователни услуги, чрез своя филиал   „Şeker Insurance (Kıbrıs) Ltd". Дружеството подпомага земеделските производители, чрез финансиране, обработка и изравняване на земите, както и финансира местните общини и Държавата за няколко техни проекти.

    Освен горепосочените специализирани услуги, Кооперативната банка предлага  широка гама търговски, корпоративни и чуждестранни  банкови услуги, чрез своите 19 клона и многобройни кореспонденти в чужбина.

Тя е  водеща банка във финансовата система на страната, както по отношение на размера и използваните технологии, така и по критерия, че  най-малко по един човек от всяко семейство е клиент  на тази огромна кооперативна финансова система , осигурена от КООП банка и най-вече  от нейните членове- кооперациите.

     За да запази традицията в най-добро обслужване на клиентите и своите членове-кооперациите, Кооперативната банка непрекъснато повишава качеството и разширява гамата на своите продукти и услуги, за да може да задоволи  постоянно  променящите се потребности в обществото като цяло.