• Начало /
  • Новини /
  • Конференция на тема „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика”

Конференция на тема „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика”

Публикувано на 12.12.2012 Вестник "Земя"

Конференция на тема „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика”

Уважаеми читатели,

На 4 декември 2012 г. в София се проведе Конференция на тема „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика". В днешния брой на вестник „Земя" представяме на Вашето внимание основни акценти от изказванията на Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание на Република България и Етиен Флимлин, съпрезидент на „Кооперативна Европа - Европейски регион на Международния кооперативен алианс". Акценти от изказвания на участници в конференцията ще бъдат публикувани и в следващи броеве на вестник „Земя".

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, председател на 41-то Народно събрание на Република България: Българските кооперации са пример за успешен бизнес модел, насочен към проблемите на обществото

Уважаеми проф. Дулевски, уважаеми представители на Кооперативна Европа, на Европейския икономически и социален комитет, на Икономическия и социален съвет и на кооперациите в България, дами и господа, уважаеми господин министър!

Внимателно следя европейския и национален дебат по проблемите на социалната политика и се убеждавам, че европейските и българските институции отделят все по-голямо внимание на социалната икономика. При това не само като част от европейския социален модел, но и като иновативен подход за решаване на най-наболелите въпроси на гражданите -  заетостта, социалното включване и естествено борбата с безработицата. Не мога да не отбележа, че именно в настоящата дълбока и продължителна криза е налице един непрекъснато нарастващ интере към развитието на социалната икономика. И това не е случайно. Защото в условията на кризата предприятията от социалната икономика и най-вече кооперациите се оказват един  устойчив бизнес бодел, който на базата на демократичния начин на управление решава жизнено важни проблеми на много хора и осигурява техния достъп до стоки и услуги.

Тук е мястото да подчертая ангажираните усилия и активната роля на българското правителство и Икономическия и социален съвет в областта на социалната икономика. В резултат на продължителни консултации и обсъждания кабинетът прие национална концепция за социална икономика. Със своите приети три становища през последната година Икономическият и социален съвет представи на правителството и парламента ценни идеи и предложения за възможностите за развитие на социалната икономика в България и ролята на кооперациите като основен нейн субект.

Уважаеми госпожи и господа, настоящата конференция е едно продължение на националния дебат и следваща стъпка на организирания диалог между парламента, правителството и Икономическия и социален съвет по проблемите на социалната икономика. Същевременно трябва да признаем, че са налице много различия във формите на развитие и субектите на социална икономика в отделните страни членки. В България социалната икономика има дългогодишна традиция и в резултат на развитието на кооперативната система на страната. Повече от 120 години българските кооперации се утвърдиха като бизнес модела, в центъра на който стои той - човекът. За тяхната значима роля в обществено-икономическия живот на страната говори красноречиво фактът, че днес над една трета от населението в България свързва задоволяването на своите ежедневни социално-икономически интереси с фигурата на кооперациите. Затова в Международната година кооперациите искам да поздравя техните представители за това, че въпреки безспорните проблеми и предизвикателства през годините, те успяха да се съхранят като един надежден икономически и социален модел, който осигурява повече сигурност, солидарност и справедливост, особено за най-уязвимите групи от обществото.

Мога да ви уверя в подкрепата на българския парламент към всички работещи идеи и предложения за по-нататъшно развитие на социалната икономика в страната и на кооперациите като основен нейн субект. Убедена съм, че през следващата година Икономическият и социален съвет ще продължи своята активна работа по тези проблеми и в диалог с правителството ще се формулират предложения за конкретни законодателни промени, които българският парламент се ангажира да приеме.

С интерес ще проследя работата на международната конференция „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика". Ангажирам се всички ваши предложения и идеи да стигнат до народните представители, а оттам, ако в тях има предложения за законодателна инициатива, то чрез народните представители може да се стигне до оформянето на тези инициативи в нови правни норми.

Желая успех на конференцията! Не се съмнявам в изключително активния и най-вече съдържателен диалог, който ще бъде постигнат тук с вас. Благодаря ви и на добър път на конференцията!

 

ЕТИЕН ФЛИМЛИН, съпрезидент на „Кооперативна Европа - Европейски регион на Международния кооперативен алианс": Всяка кооперация е една школа по демокрация

Смятам, че сега е правилният момент да проведем такава конференция. От една страна, сме в края на 2012 г., която е посветена кооперациите, тя е Международна година на кооперациите на ООН. Така че това ще бъде един вид коледен подарък, тъй като вече сме в предколеден период. Също така в тази година се очертаха перспективите на Европейския съюз за 2020 г. и, разбира се, това ни интересува, тъй като се интересуваме от бюджета за периода 2014 - 2020 г. и смятам, че това е една много добра основа за нашия размисъл.

Разбира се, кооперациите имат много голяма тежест в европейската социална икономика. Има над 160 000 кооперации в различни държави членки и аз мога да кажа, че всеки трети е засегнат пряко или непряко от кооперациите. И между другото, забелязах, че тези цифри са същите и за България. Както казахте, в България има 50 хиляди служители в кооперациите и това е свидетелство за едно много динамично движение с над един век история. Свидетелство за това е европейският форум на младите кооперативни лидери, организиран от Централния кооперативен съюз през юни месец, който имаше голям успех. Смятам, че можем да приложим един европейски девиз за кооперациите, а именно „Заедно в разнообразието, обединени в разнообразието". Съществуват различни статути за кооперациите, но всички те изхождат от един и същи принцип. И, разбира се, трябва да се вземе предвид размерът на кооперациите.

Сега ще ви дам няколко примера, защото това не са голи статистики, зад тях се крият реални действия. Например в Италия 50% от хранително-вкусовата промишленост се управлява от кооперациите. Един на всеки три поляци живее в условия на кооперация. Във Франция кооперациите раздават около две трети от кредитите в икономиката.

Друга тема, за която говорихме, е ролята на кооперациите в социалната икономика. В крайна сметка те са част от дефиницията на социалната икономика. Трябва да кажа, че кооперациите са най-важният стълб от социалната икономика, може би ще се съгласите с мен, но от известно време има едно понятие, което не е много ясно - това е социалният бизнес. В него се появяват компании и предприятия, които се самопровъзгласяват за социални, но не е ясно по какви критерии става това. Европейското законодателство и документи не са много ясни също по този въпрос, понякога има противоречия. Следователно ние искаме да не изключваме някои кооперации от дефиницията на социална икономика, но е важно в дебатите, които ще се проведат днес, а и в бъдеще, да се очертаят критериите, по които да се разпознават конкретните кооперации и предприятия, участвайки в социалната икономика. Лично аз отдавам специално значение на критерия за демократично управление. Разбира се, и другите са важни, но този критерий за демократично управление е свързан с функционирането и основата на всяка кооперация. Вярно е, че кооперациите имат много силна идентичност, те лежат върху много силни основополагащи принципи, като например взаимното сътрудничество, сътрудничеството между кооперациите. Те имат фундаментални ценности, които са основни човешки ценности, като свобода, солидарност, братство. Също така демократичното управление е на принципа един човек - един глас. Можем да кажем, че всяка кооперация е една школа по демокрация.

Разбира се, регионалното участие също е много важно и решенията, които се вземат в едно нецентрализирано функциониране, са много важни. Също важно е да има дългосрочна стратегия и много добри взаимоотношения с членовете на кооперациите, които почиват върху диалог и прозрачност. В тези условия можем да отговорим на очакванията на потребностите както на членовете, така и на местните общности за кооперациите. Това са потребности, на които обществените власти понякога не успяват да откликнат. Също критериите за иновация, за адаптация и за участие са много важни. Фактът, че в кооперациите няма акционери, а има членска маса променя всичко. Тъй като кооперациите не целят рентабилност, те не правят конкретни инвестиции и в условията на финансовата, икономическа, както и социална криза кооперациите наистина се оказаха много устойчиви. И това е доказано в редица публикации и изследвания на Международния валутен фонд и ООН.

Можем да противопоставим на глобализацията корените на кооперациите. Те също така имат много важна роля за безработицата. Докладът на Икономическия и социален съвет посочи точно тази характеристика за ролята на кооперациите. И също така едно етично поведение се наблюдава в кооперациите, то се основава на ценности и в по-широк смисъл очертава едни дългосрочни социално-икономически цели. Ние говорим за социални кооперации, които имат конкретна отговорност, те имат специфична идентичност и характеристики.

И в тази връзка годината 2012 г. беше много важна, много неща се случиха и много ще се случват в бъдеще. Но има още работа по насърчаването и защитата на кооперациите. Като казах познание и признание, спомена се, че е много важно да има едно добро статистическо познаване на действителността на социалната икономика. Разбира се, не трябва да подценяваме юридическия и регулаторен аспект и аз се радвам, че в тази връзка чухме от страна на политическите власти, че има желание да се установи законодателство за очертаване по-ясно на ролята на кооперациите. Ние говорим също за равнопоставеност на условията за конкурентност както на българския, така и на международния пазар и  кооперациите в тази връзка са много важни участници в пазара. Но тези условия на равнопоставеност трябва да отчитат спецификите на кооперациите от гледна точка на техните цели и функциониране. Разбира се, ние много често биваме пренебрегвани в тази насока и затова трябва да сме много активни, когато говорим за регулаторната страна на нещата. Трябва да кажем, че е много важно да има законодателна рамка, много ясна, в която да се извършва дейността на кооперациите, тя е изключително важна за развитието им.

Дейността на кооперативите в Европа е дейност по защита, по лобиране както на европейско ниво, но също така и в допринасяне към националните дейности в тази логика. На второ място, ние работим по актуални теми, като енергетиката и околната среда. Всичко това не би било възможно без активното участие на членовете на „Кооперативна Европа", сред които трябва да подчертая много важната роля на Централен кооперативен съюз - България. Разбира се, няма приоритетно класиране в тази област, но ако трябва да класирам участието на членовете, Централният кооперативен съюз наистина има много важна роля.

Ролята на държавните органи е много важна. Винаги казвам, че когато кооперациите изразяват някакво искане от държавните власти или от европейските органи, това не е поради някакъв търговски интерес. Защото ако разгледаме тяхното функциониране, виждаме, че икономическите и социални цели отговарят на икономическите и социални цели на всички държави членки в Европейския съюз, независимо дали правителството е от левицата, от десницата или от която и да е друга политическа партия. Така че кооперациите трябва да се отчитат във всички европейски политики, свързани с приобщаващия растеж и устойчивия растеж. Също така по отношение на Стратегията Европа 2020 и фондовете, които се установяват за икономическото развитие на държавите членки.

По отношение на националното равнище, споменахме сътрудничеството с Международната търговска организация. Трябва да се създаде среда за признаване на кооперациите и на тяхната работа във всички сектори. Също да се приеме политика, която да способства тяхното развитие.

Една друга точка, която ме заинтересува в доклада на Икономическия и социален съвет, беше значението на образованието на всяко едно равнище. Защото е много важно кооперациите да възприемат този модел, който е различен от модела на останалите предприятия на пазара. Краят на 2012 г. бележи ново десетилетие за кооперациите. То ще се основе на четири основни оси, възприети на Международния ден за кооперациите в Манчестър.

В заключение бих искал да кажа една поговорка, която споменавам много често. Според нея сами отиваме по-бързо някъде, но заедно отиваме по-далеч. И мога да кажа, че всички кооперации са добре въоръжени, за да се справят с новите предизвикателства на нашето време и в бъдещите години, но основното предизвикателство е ангажиментът на мъжете и жените, които живеят всеки ден тук. Много е важно да има последователност в кооперативните ценности, които да се прилагат на дело в ежедневния живот. В тази връзка кооперациите са признак за силата на убежденията и за това, че те създават един модел за бъдещето. Благодаря ви за вниманието!