• Начало /
  • Новини /
  • Управителният съвет на ЦКС: 2012 - Международната година на кооперациите бе успешна, вярваме в още по-добрите резултати през следващата година

Управителният съвет на ЦКС: 2012 - Международната година на кооперациите бе успешна, вярваме в още по-добрите резултати през следващата година

Публикувано на 17.12.2012 Вестник "Земя"

Управителният съвет на ЦКС: 2012 - Международната година на кооперациите бе успешна, вярваме в още по-добрите резултати през следващата година

На заседанието Ръководният орган на Съюза взе решение за пилотни проекти за изграждането на регионални търговски информационни системи през 2013 г., както и решение за 5-те вида стоки, които ще се доставят на кооперативните организации.

 Управителният съвет прие Информация за обобщените планови показатели за дейността на кооперативните организации през 2013 г., План за работата на Управителния и Председателски съвет на ЦКС, План за стокооборота по единния кооперативен пазар, План за реконструкцията и модернизацията на магазините, търговските информационни системи и програмата за лоялни клиенти.

На 14 декември в конферентната зала на Учебния център на ЦКС „Интелкооп" гр. Пловдив се проведе последното за тази година заседание на Управителния съвет на ЦКС. В заседанието взеха участие и членовете на Контролния и Председателския съвет, председатели на водещи кооперативни организации, ръководството на Съюза и г-н Кириякос Николаидис, бивш председател на Съюза на потребителните кооперации в Кипър и член на Борда на ЕВРОКООП и консултант по IT проекти.

         Председателят на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов приветства участниците в заседанието и даде думата на г-н Кириякос Николаидис за да представи система за електронни етикети. Участниците в заседанието с интерес се запознаха с най-модерната система за електронни етикети и участваха активно в дискусията по внедряването й.

Петър Стефанов подчерта, че заседанието, макар и предпразнично, е натоварено със задачата да вземе редица важни решения свързани с развитието на кооперативната система през следващите години. Така кооперативните организации ще могат да потвърдят и казаното от г-жа Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание на Република България на проведената наскоро конференция „Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика". С изказването си г-жа Цачева е подчертала факта, че българските кооперации са пример за успешен бизнес модел, насочен към разрешаване проблемите на обществото на базата на демократичния принцип и че над една трета от българите намират изход от икономически проблем именно в кооперациите. Изтъкната бе и позицията на председателя на 41-то Народно събрание, че всички работещи за развитието на социалната икономика ще получат подкрепата на правителството. Членовете на Управителния съвет се обединиха около решението, че през следващата година ще се направят стъпки към централизиране на бизнеса, защото само при централизиране на ресурсите и хората, той е успешен. Пътят, по който трябва да се върви е свързан с ред, организация, коректност, правила, взаимно уважение и доверие и търсене на механизми всеки да вложи не само натрупания си опит, но също така душата и сърцето си.

         Заседанието продължи с разглеждането и оживената дискусия по въпросите за предложението за 5-те вида стоки, които да се доставят на кооперативните организации и развитието на единния кооперативен пазар. Взето бе решението петте вида стоки доставяни на кооперативните организации да бъдат олио, захар, брашно, боб и ориз. Така кооперативното дружество „Кооп-търговия и туризъм" АД ще има възможността да подобри значително търговските условия на доставка и цените на стоките с марката „КООП" /брашно, боб и ориз/. Несъмнено, търговията в създадената модерна и съвременна материална база от стотици обекти от веригата КООП постепенно ще преминава към нов етап на функциониране - с единна ценова и промоционална политика и информационна система за управление на търговските процеси. Чрез нея ще се извършва необходимия мониторинг и тя ще бъде основа за вземането на адекватни и навременни управленски решения, като ще даде възможност за осъществяването на ефективна търговска дейност. В тази връзка бяха определени и пилотните съюзи, които да се включат в единна търговска информационна система. Това са съюзите РКС Русе, РКС Пловдив, ОКС София, РКС Стара Загора, КС Пазарджик, КС Варна, ОКС Монтана и КС Ловеч.

В сферата на търговията бе приет и План за реконструкцията на магазините, търговските информационни системи и програмата за лоялни клиенти през 2013 г. Плануваните търговски обекти, които ще бъдат модернизирани през следващата година са 86, в това число шест броя от типа КООП-маркет. Обектите, в които ще бъде въведена търговска информационна система са 40, а включените в Програмата за лоялни клиенти - 28. Реконструкцията и модернизацията на търговската мрежа и развитието на търговската верига КООП доказаха изключителното си значение за подобряване обсружването на населението, в това число член-кооператорите, както и на ефективността на търговската дейност. С реконструкцията на планираните за 2013 г. търговски обекти, работещите магазини във веригата ще станат 874 броя и общата им търговска площ ще достигне от 90 хил. кв.м.

Важни акценти в заседанието бяха приемането на Плана за работата на Управителния и Председателския съвет на ЦКС през 2013 г. и утвърждаването на Плана за стокооборота по единния кооперативен пазар. Взети бяха решения, с които се утвърди бюджета на Централния кооперативен съюз за 2013 г. и участието на ЦКС в благотворителната инициатива „Българската Коледа - Да подарим надежда на дете в беда.", провеждана под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Работното заседание протече като ползотворна дискусия, в която бе изразена вярата, че кооперативните организации ще продължат да доказват своята устойчивост и през следващата година. Членовете на Управителния съвет взеха отношение по представените въпроси, споделиха своя опит от практиката и дадоха редица рационални предложения по отношение на търговията и единния кооперативен пазар.

Заседанието на Управителния съвет на ЦКС завърши с надеждата, че следващата 2013 г. ще бъде по-успешна за кооперативните организации в България. Успешна, защото те имат ясно определени цели. Защото кооперативната система има много резерви, ефективното използване на които могат да й осигурят развитие в период на криза. Необходимо е да се вярва и да се положат максимални усилия за възстановяване на икономическия растеж на кооперативните организации. Само така кооперативните организации биха могли да работят за приобщаване към кооперативната идея на все по-голяма част от обществото.


 

По традиция и тази година ЦКС отличи кооперативните организации с най-успешно и динамично развитие на осъществяваните от тях дейности в 10 отделни категории:

  • Кооперативен съюз с най-успешно и динамично развиваща се стопанска дейност - РКС Русе, с председател Пенка Пеева.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиваща се стопанска дейност - РПК „Правда" с. Щръклево, член на РКС Русе, с председател Данчо Камбуров.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиваща се търговска дейност - ПК „Златица 91" гр. Златица, член на ОКС гр. София, с председател Костадинка Медарова.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиващо се хлебопроизводство - РПК „Родопа-Райково" гр. Смолян, член на КС Смолян, с председател Николай Попов.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиваща се земеделска дейност - ППК „Бръшлян" с. Бръшлен, член на РКС Русе, с председател Йордан Тодоров.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиваща се изкупвателна дейност - РПК „Единство" гр. Разград, член на КС Разград (в ликвидация) с председател Любомир Райчев.
  • Кооперация с най-успешно и динамично развиваща се горовладелска дейност - ГПК „Борика" с. Стойките, с председател Стойчо Глухов.
  • Кооперативна организация с най-успешно и динамично развиваща се туристическа дейност - „Кооптурист-Китен" ЕООД, с управител Костадин Терзиев.
  • Кооперативен съюз с най-голямо преизпълнение на договорения за 2012 г. стокооборот чрез единния кооперативен пазар - ОКС гр. София, с председател Снежана Лазарова.
  • Кооперативен съюз с трайни коректни финансови взаимоотношения с ЦКС и неговите търговски дружества - РКС „Черноморие" гр. Бургас, с председател Васил Буковски.

За първи път тази година бяха отличени кооперативни съюзи с коректни финансови взаимоотношения с ЦКС и неговите търговски дружества през 2012 г.:

  • КС Кърджали с председател Георги Стоянов;
  • КС Ловеч с председател Байко Баев;
  • КС Русе с председател Пенка Пеева;
  • РКС „Подем" гр. Севлиево с председател Радослав Камбуров;
  • КС Смолян с председател Красимир Буков;
  • КС Стара Загора с председател Бялка Касабова;
  • КС Харманли с председател Иван Станев;
  • КС Хасково с председател Живко Йончев.

 


 

 

Централният кооперативен съюз за пета поредна година организира инициативата „КООП - заедно на пазар". Тази година в томболата участваха 904 души, които в рамките на годината са реализирали покупки на стойност над 1200 лв. в магазини със сертификат за принадлежност към търговска верига КООП. И тази година наградите бяха цифров апарат,  LCD телевизор,  преносим компютър и голямата награда - лек автомобил Ситроен С4. Късметлиите са:

-         лек автомобил „Ситроен" С4 - Виолета Итова, член-кооператор в РПК „Развитие" гр. Елин Пелин към ОКС гр. София.

-         преносим компютър /лаптоп/ - Йордан Йорданов, член-кооператор в ППК „Бръшлян" с. Бръшлен към РКС Русе.

-         LCD телевизор - Антоанета Панайотова, член-кооператор в ПК „Велека 91" гр. Ахтопол към РКС „Черноморие" гр. Бургас.

-         цифров фотоапарат - Спас Генов, член-кооператор в  РПК „Заря" гр. Септември към КС Пазарджик.

 

Отворете в pdf - тук