• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Подкрепа” в Тополово в трудни условия доказва сила и предимства

РПК „Подкрепа” в Тополово в трудни условия доказва сила и предимства

Публикувано на 04.02.2013 Вестник "Земя"

РПК „Подкрепа” в Тополово в трудни условия доказва сила и предимства

Създадена през 1919 г., преминавайки през различни етапи на развитие, Районна потребителна кооперация „Подкрепа" с. Тополово със своята дейност доказва, че кооперативният бизнес е гъвкав и устойчив. Факт е, че кооперацията през 2012 - Международната година на кооперациите, постигна добри резултати и ръст спрямо предходната година. Този успех е благодарение на професионализма, инициативността и предприемаческия дух на ръководството на кооперацията и заетия в нея персонал, а също така и на лоялността на член-кооператорите към нея.

Десет са населените места с 15 магазина,

които кооперацията обслужва. Във веригата КООП са включени девет магазина, като само в Тополово те са 4, а централният търговски обект в селото осъществява най-големия стокооборот.

Интересът към кооперативните магазини видимо се е увеличил особено през миналата година. През 2012 година са ремонтирани и преустроени два обекта от веригата КООП - в Долнослав и един от магазините в Тополово, който се намира на стратегическо търговско място на пътя Пловдив -Кърджали. Оборотите на двата обекта са се увеличили  значително поради факта, че търговската площ е увеличена почти с 50 процента, за да отговори на голямото търсене и интерес на клиентите. Цените са конкурентни, а на много от стоките са по-ниски от тези в частните търговски обекти. Увеличеният дял на промоциите в търговията на стоки от всички групи - хранителни, промишлени, изделия за бита и т.н. гарантира положителни резултати.

Кооперацията доставя качествени стоки на конкурентни цени от базата на РКС - Пловдив, като делът им през годините постоянно расте. За това има логично обяснение - стоковата база на пловдивския съюз предлага голямо разнообразие от стоки. Дори ако някоя стока, която се търси и е предпочитана в селата, не се предлага в базата на РКС-Пловдив и в сключените от нея предварителни договори, по искане от кооперацията, в рамките на няколко дни, тя се доставя веднага в търговската мрежа.  

„Член-кооператорите могат да намерят богат асортимент качествени стоки на достъпни цени в магазините КООП, което в пълна сила важи както за малките населени места, така и в по-големите, като търговските ни обекти се ползват с все по-голяма популярност.", споделя Петринка Славчева, председател на кооперацията.

Например, в Тополово кооперацията стопанисва четири кооперативни магазина, разположени в отделни квартали на селото и на практика цялото над три хилядно население се обслужва от тях. „Много от нашите клиенти предпочитат да извървят сто-двеста метра повече, но да купят необходимите им стоки от магазина на кооперацията. Но не само защото магазините предлагат редица удобства, като например клиентите имат възможност да платят битовите си сметки и задължения към държавни институции като НАП, НОИ, банкови институции и други. Това им спестява време и средства  за пътуване до Асеновград.", подчертава Петринка Славчева.

Нов вид услуга е доставката на строителни материали от кооперацията по предварителна заявка. 

Интересът към кооперативните магазини видимо се увеличава и поради тази причина инвестиционната политика бе насочена главно към модернизиране на търговските обекти и включването им в националната търговска верига КООП.

През 2013

приоритет в развитието

на кооперацията е намерението да се инвестира в:

-         Модернизация на централния магазин, с което търговската му площ ще бъде разширена с около 50%.

-         Въвеждане на Програмата за лоялни клиенти, която с гарантираните отстъпки при пазаруване ще засили интереса към кооперацията и ще привлече повече нови член-кооператори и клиенти.

Проучвайки потребностите на населението ще стартира строежът на малко заведение за бързо хранене и аптека. Амбицията на кооперацията е в западния квартал на Тополово, където през по-топлите месеци населението се увеличава с почти 1000 души, да отвори още едно малко заведение за бързо хранене. Естествен е въпросът - ще стигнат ли финансовите средства? Отговорът е кратък - да! Проектите ще бъдат обезпечени както със собствени средства, така и със средства от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции" на ЦКС. „Целта ни е да разширим сферите на дейност в Тополово и да станем още по-привлекателни за местното население, като досега в повечето случаи решаващо значение има финансовата подкрепа на ЦКС", подчерта Петринка Славчева.  

Пчеларството -

нова дейност за кооперацията

През миналата година са закупени осем пчелни кошера, с което се поставя началото на една нова стопанска дейност за РПК „Подкрепа" - пчеларството. Оказва се, че освен финансови и управленски умения, председателят на кооперацията има доста сериозни познания в пчеларството. Регистрирайки кооперацията като земеделски производител в края на миналата година бе спечелено финансиране по Национална програма по пчеларство по Програмата за развитие на селските райони, което ще покрие 80% от разходите за закупуване на нови 50 кошера. Спазени са всички изисквания за отпускане на кредит, мястото е подходящо за отглеждане на пчели и достатъчно голямо да поеме освен поставените 8 и новите 50 кошера. „Намеренията да се занимаваме с тази дейност са сериозни, надяваме се на добри резултати от нея. Амбициите ни са още по-големи - произведеният мед да бъде регистриран със собствена марка, етикет и да се предлага в магазините от търговската верига КООП в региона. За тази цел привлякохме и експерт в областта на пчеларството, но ... и аз ще помагам. ", обещава Славчева.

Една трета са младите хора

от приетите 62-ма член-кооператори през 2012 г., с което броят им достигна

351 души. Но има потенциал за тяхното увеличение и през тази година. В това отношение са предприети идеи, реализацията на които дават и своите добри резултати. От началото на 2013 година до края на януари 15 души са подали молби за членство в кооперацията. От тях две трети са от млади хора.

Какво ги привлича за членство в кооперацията?

Естествено постигнатите резултати през изминалите години, които дават видимост на кооперацията. Усилията на кооперацията са насочени към младите хора, които са носители на нови идеи и носят потенциал за развитие за повече жизненост и настроение във времето, което живеем.

Социалните функции -

в полза на местното население

Кооперацията подчинява цялата своя дейност на жителите на шестте села, разположени в планинския район. Въпреки загубите, които понася кооперацията, компенсирани от дейността в другите магазини, снабдяването на населението е три пъти в седмицата, а в по-отдалечените села Бор и Три могили - веднъж седмично. Кооперацията оценява финансовата подкрепа от страна на държавата за покриване разходите за доставката на стоки от първа необходимост в малките населени места, където живеят по десетина човека, но тя не ги покрива изцяло.

От миналата година, за втори пореден път, кооперацията инициира обмяна на опит. През 2011 г. колективът на РПК „Подкрепа" посети кооперация в Румъния, а през 2012 г. - Потребителна кооперация „Струмешница" гр. Петрич. През тези дни кооперацията преустановява своята дейност, наема автобус и предприема пътувания, съчетавайки посещението на нови места с обмяната на добри практики. С много топлина и благодарност Петринка Славчева споделя за незабравимите дни от обмяната на опит сред своите колеги в Петрич. Вече има интересни и привлекателни предложения и за тази година.

 

А какво споделят член-кооператорите?

„Големият магазин в Тополово е едно бижу", каза Димитринка Стойкова. „И в криза се пазарува, може да е по-малко, но всеки ден влизам както в този магазин, така и в някои от другите обекти на кооперацията. Пазаруването е истинско удоволствие - толкова богато зареден търговски обект рядко ще срещнете. Всичко, което ми е нужно, го намирам тук. Но ако трябва да бъда по-точна, магията, която привлича клиентите, се нарича усмивка и внимание в обслужването от търговските работници в магазина, които привличат все повече постоянни клиенти, сред които съм и аз."

„Еталон на търговски професионализъм е потребителната кооперация, която за кратко време успя да обнови и изцяло да модернизира магазините в нашето село. Благодарни сме й, защото със своя професионализъм, тя прави нашият живот по-спокоен. Клиентите понякога са доста капризни в своите желания, но винаги получават разбиране и техните интереси са удовлетворени, защото в магазините на кооперацията могат да намерят всичко онова, което е необходимо за едно домакинство и то на много добри цени.", изтъкна Даниела Георгиева.

Петринка Славчева, председател на РПК „Подкрепа" село Тополово

През всичките 34 години от моя трудов път в кооперацията, по времето когато бях главен счетоводител и сега, като председател, ние работещите в кооперацията сме убеждавали хората да станат член-кооператори. Изтъквали сме предимствата на кооперацията, на кооперативната търговия в условията на пазарното стопанство и ползите, които биха имали жителите ако станат наши член-кооператори. Сега нещата са коренно изменени - желаещите да станат член-кооператори сами идват при нас и подават молба да членство. Това съвсем не означава, че сме се отказали от популяризирането на кооперативната идея. Но местното население е убедено, че има полза от кооперацията в днешните икономически условия. Ето защо, те предпочитат да бъдат не само клиенти в магазините на кооперацията, а и членове, за да изразят съпричастност за нейното настояще и бъдещо развитие. И ето плодовете на тази  политика - през миналата година сме приели 62 нови член-кооператори.  

Този успех е благодарение на усилията на Управителния съвет и на ръководството. Клиентите, ползващи потребителски карти получават 2% отстъпка върху направените от тях покупки в кооперативните търговски обекти.

Този потребителски дивидент предостави възможност в края на миналата година много наши членове да пазаруват в магазините ни допълнително за 80-100, даже и за 120 лева, натрупани през годината. Но това не е всичко. На база дяловия капитал всеки член-кооператор получава и 3% дивидент.

Това изразява и името на кооперацията - „Подкрепа" за местното население.

Кооперацията в резюме

  • Районна потребителна кооперация „Подкрепа" село Тополово е учредена през 1919 г.
  • Кооперацията членува в Районен кооперативен съюз - Пловдив, който е член на Централния кооперативен съюз.
  • Основни дейности на кооперацията са търговия на дребно и пчеларство.
  • 351 член-кооператори, в т.ч.:
  • 57 член-кооператори на възраст до 35 години
  • 33 души са заети в дейността
  • 10 населени места се обслужват от кооперацията
  • 15 търговски обекта, от които
  • 9 магазина, включени в националната търговска верига КООП

Отворете в pdf - тук