• Начало /
  • Новини /
  • Тодор Драганов: Собственото производство ще гарантира успеха на дейността изкупуване

Тодор Драганов: Собственото производство ще гарантира успеха на дейността изкупуване

Публикувано на 05.03.2013 Интервю

Тодор Драганов: Собственото производство ще гарантира успеха на дейността изкупуване

Тодор Драганов, председател на Комисията по изкупуване към УС на ЦКС и председател на Районен кооперативен съюз Карнобат и Районен кооперативен съюз Сливен

- Г-н Драганов, като председател на Комисията по изкупуване към УС на ЦКС как бихте оценили развитието на изкупвателната дейност в кооперативната система? Подобрява ли се организацията и качеството на работата в изкупуването?

- Изкупуването в кооперативната система се извършва от значителен брой кооперативни организации, разположени из цялата страна. Това ни дава голямо предимство пред всички други организации, занимаващи се с изкупуване. В една част от страната може да няма добра реколта или тя да се похаби от суша, дъжд, градушка, буря. Това се компенсира с увеличаване на изкупените количества в други райони.

Изкупува се сравнително голяма номенклатура стоки: зърнено-житни култури, 5-6 вида маслодайни семена, около 100 вида билки, пчелни продукти, овощни плодове, ягодоплодни, горски плодове, гъби, грозде, орехи, зеленчуци, мляко, кожи от едър рогат добитък, кожи от дребен рогат добитък, охлюви, тютюн и др. Това също е голямо предимство. В даден период може да не се търси един вид стока, но това се компенсира със засиленото търсене на друга. 

Нашата продукция има високо качество, значително търсене и утвърден пазар в България и в чужбина от много години. Основен дял на изкупуването в кооперативната система заема „Булгаркооп импорт-експорт" ЕООД, чрез който се реализира почти цялото количество изкупени билки, технически семена, плодове и зеленчуци. Дружеството има отлични пазарни позиции в редица държави, за които изнася изкупената продукция: Германия, Италия, Испания, Хърватска, Австрия, Холандия, Финландия, Малайзия, Индонезия, Сингапур и др.

Друга част от изкупената продукция се предлага на други износители, на преработватели или на търговската мрежа.

В някои райони се подобри организацията и качеството на работата (КС Търговище, КС Бургас, ПК "Единство"- Разград, КС Шумен, КС Монтана). Организират се берачи, купуват се нови транспортни средства, с които продукцията се изкупува на място при производителя.

Изкупвателната дейност на кооперативната система през последните години е подложена на редица трудности:

- Липса на подготвени кадри в някои кооперативни организации и застаряване на съществуващите в други.

- Незаинтересованост при някои от председателите да развиват изкупуването.

- Липса на инвестиции в кооперациите, което води до влошаване качеството на изкупената и заготвена продукция и така те се явяват неконкурентно способни на пазара.

- Нелоялна конкуренция на вътрешния и външния пазар.

- Загуба на специализирана работна ръка от селските райони, поради емиграция и урбанизация.

- Свиване потреблението на редица стоки /цвят липа, цвят бъз, цвят глог, гъби и др./, обект на нашето изкупуване, в резултат на световната финансова и икономическа криза. Външнотърговските ни партньори използват всички складови наличности от предишни години и ограничават покупките на нова продукция до минимум.

- Как Комисията подпомага кооперациите от системата на ЦКС, които развиват дейността изкупуване?

- Комисията по изкупуване:

  • Определя правилата за реализиране на стопанската политика в областта на изкупуването.
  • Със своята адекватна, последователна и трайна политика спомага за сключване на договори с изкупвателите и производителите.
  • Провежда обучение на кадрите, занимаващи се с изкупуване в кооперативната система.
  • Дава консултации по всички практически въпроси на изкупуването: законовите разпоредби по отношение на дейността; регистриране на изкупвателните пунктове и бази; условия, на които трябва да отговарят; документацията, която трябва да водят; правила, изисквания, начини, периоди на събиране; източници на финансови средства за инвестиции; материали за култивирано отглеждане на билки, технически семена, плодове и зеленчуци; материали за сертифициране като биологични продукти и др.

- Отглеждат ли се култивирани билки в кооперативната система? Дайте примери за кооперативни организации, които се занимават с тази дейност.

- Една от основните насоки за преструктуриране на дейността изкупуване в кооперативната система е създаването на собствено култивирано производство на билки. Това се налага, тъй като естествените находища не са достатъчни и не задоволяват нарасналите нужди от тях като суровини за  вътрешния пазар и за износ.

Разнообразните почвени и климатични условия в България са благоприятни за култивирано отглеждане на най-различни видове билки, които по съдържание на активни вещества са едни от най-добрите в света и затова имат голямо търсене на международния пазар.

Култивирането на лечебни растения е една сериозна от икономическа гледна точка алтернатива за собствениците на  полупланински и планински земи. Повечето билки са непретенциозни растения, виреят успешно на всякакви почви, успешно се отглеждат както в най-сухите райони, така и в мочурливите и блатисти местности. Повечето от културите са многогодишни, което увеличава тяхната рентабилност. Основно се инвестира в тяхното производство само през първата година, а от втората и следващите, разходите падат с около 60-80%, за сметка на увеличаващите се добиви. Възвращаемостта на направените разходи започва още в годината на създаването на насажденията и не се чака продължително време.

Култивирано се отглеждат много видове билки. Най-разпространени и с най-голямо стопанско значение са: маточина, шипка, медицинска ружа, лавандула, градински чай, лайка, бял равнец, мента, жълт кантарион, мащерка, дилянка, слез, риган, невен, беладона, блатно кокиче, майорана, розмарин и др. 

В момента култивирани билки се отглеждат в кооперативните съюзи Търговище и Бургас.

- Отговарят ли изкупените в кооперативната система диворастящи билки и произведените култивирани билки, технически семена, плодове и зеленчуци на изискванията за сертифициране?

- Органичните или биологичните продукти са продукти, които се отглеждат органично, т.е. без употреба на химически торове и препарати или се събират в екологично чисти райони.

През последните години се наблюдава постоянен ръст на потреблението на биологични продукти в световен мащаб /особено на: билки, плодове, зеленчуци, животни, технически семена и др./ и намаление на конвенционалните такива. 

Бъдещето е на биопродуктите. Ето защо ние трябва да преструктурираме  изкупуването в нашата система в тази насока като сертифицираме изкупуваните  диворастящи и произвежданите култивирани култури като органични.              

Органични продукти се получават от:

- Събиране на диворастящи плодове и растения.

- Биологично земеделие. 

- Биологично животновъдство.

РПК „Стара планина" - Троян са сертифицирани като преработватели на органична продукция /плодове и зеленчуци/. КС Търговище са направили постъпки и в момента някои от засадените им площи с култивирани билки и технически култури са в преходен период от конвенционално в органично земеделие. ПК  „Единство" - Разград са също в процес на сертифициране на площи с резене. Има интерес и от някои други кооперативни организации.

Преструктурирането на дейността изкупуване чрез организиране на собствено производство на култивирани билки, технически семена, плодове, зеленчуци и сертифицирането на изкупените диворастящи и произвежданите култивирани продукти като органични трябва да бъде първостепенна задача на кооперативните организации, занимаващи се с изкупуване. 

Когато имаме собствено производство ще бъдем независими от конкуренцията, от лошите климатични условия, ще се подобри значително качеството и ще се увеличат обемите.

Когато сертифицираме продукцията си като органична ще се увеличи търсенето на нашите стоки и те ще се продават на значително по-високи цени. С малко по-големи усилия ще постигнем много по-голяма конкурентноспособност и печалба.

- Какви са възможностите за финансово подпомагане на кооперативното изкупуване от европейските фондове?

- Финансови средства за развитие на изкупуването кооперативните организации могат да получат като кандидатстват за:

o      Държавен фонд Земеделие - директни плащания на площ.

o       Програма за развитие на селските райони:

Мярка 214 „Агроекологични плащания".

Мярка 211 „Плащане на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони.

Мярка 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони".

Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства".

Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

 

- Приоритет в дейността за 2013 г.

- За да се развива дейността изкупуване в кооперативната система е необходимо да се предприемат мерки за преодоляване на трудностите. Необходимо е преструктуриране на дейността с цел увеличаване на обемите и качеството на изкупената продукция; повишаване на финансовия резултат и рентабилността; поддържане и възстановяване имиджа на кооперативните организации, като коректен и надежден партньор, предлагащ съвременни условия за изкупуване, заготовка и съхранение на продукцията; поддържане на коректно външнотърговско партньорство и разширяване на пазарните позиции.

За целта през 2013 г. приоритети в дейността изкупуване в кооперативната система ще са:

1. Създаване на собствено култивирано производство на билки, технически семена, плодове и зеленчуци.

2. Сертифициране на изкупените диворастящи и произвежданите култивирани култури като органични.

3. Назначаване на необходимите кадри в изкупуването.

4. Увеличаване номенклатурата на изкупуваните стоки.

5. Модернизация и реконструкция на изкупвателните бази.

6. Спазване на договорната дисциплина между кооперативните организации.

7. Завишаване на критериите за качество на изкупената продукция и контрола по спазването им, подобряване организацията и качеството на работа.

8. Информиране на кадрите по въпросите на изкупуването.

9. Продължаване на регулярните срещи с директорите на кантори на „Булгаркооп импорт-експорт" ЕООД с цел обсъждане на актуалните въпроси по изкупуване.

 


 

ВК „ПЛОДКООП" гр. Стамболийски

 

ПОКАНА

На основание чл.16 ал.3 т.1 от ЗК и чл.15 ал.1 от Устава на кооперацията и в изпълнение решение по протокол № 1 / 21.01.2013г. УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на кооперацията СВИКВА XVIII-то редовно Общо събрание на 21.03.2013г. от 13 часа в салона на ресторант ,,Славяни" гр.Стамболийски, при следния:

ДНЕВЕН РЕД

 

1. Прекратяване членство в кооперацията и приемане на нови член кооператори.

Докл.Счетоводителя

2. Отчет за работата на УС за годишната дейност на кооперацията през 2012 г. и насоки за развитие през 2013 г.

Докл. Председателя

3. Одобряване на годишния финансов отчет на кооперацията за 2012 г. и предложение за разпределение на печалбата.

Докл.Счетоводителя

4. Доклад за работата на Контролния съвет през 2012 г..Заключение по отчета на УС за дейността му през 2012 г.

Докл.Председателя на КС

5. Определяне размера на средствата за дейността на КС.

Докл.Счетоводителя

6. Утвърждаване решенията на УС.Освобождаване от отговорност на Председателя на кооперацията и членовете на УС и КС за отчетния период.

Докл.Председателя на ОС

7. Избор на членове и подгласници на Контролния съвет на кооперацията.

Докл. Председателя на събранието

 8.Даване на пълномощия на УС за сключване на договори за кредити и обезпечаването им с имуществото на кооперацията, придобиване на собственост върху недвижими имоти от името и за сметка на кооперацията, разпореждане с недвижимо имущество, включително и уреждане на ограничени вещни права върху това имущество.

Докл.Счетоводителя

9. Избор на пълномощници за отчетното събрание на РКС Пловдив.

Докл.Председателя на събранието

При липса на кворум Общото събрание ще се проведе на същия ден и на същото място от 14 часа. Регистрацията на делегатите ще започне в 12.30ч.

Отворете в pdf - тук