• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Победа” гр. Лъки с инициативност и предприемчив дух постига успехи

ПК „Победа” гр. Лъки с инициативност и предприемчив дух постига успехи

Публикувано на 11.03.2013 Новини

ПК „Победа” гр. Лъки с инициативност и предприемчив дух постига успехи

ПК „Победа" е основана през 1941 година в село Югово. През 1953 година тя става Районна потребителна кооперация, а седалището й се премества в Лъки, който през 1969 година е обявен за град. Сега Лъки е естествен център на едноименната община, която обединява 8 села и 9 махали. В резултат на обезлюдяването на селата жителите на общината днес не наброяват повече от 3000 души, като в най-големите села живеят не повече от 300 души. 

През последните години в община Лъки съществуваха две кооперации - потребителна и горовладелска. С решение на общите събрания на двете кооперации горовладелската се вля в ПК „Победа". Тази стъпка доказва, че  „Всички заедно

можем повече".

Стопанската дейност се разшири и с обединението ПК „Победа" се превърна в по-силна и по-конкурентноспособна.

За последните две години е направен основен преглед на организационното състояние. Понастоящем член-кооператорите наброяват 746 души. Това са редовни член-кооператори  на ПК „Победа", без значение дали са собственици на гори в този край или не. „Наследниците на горите са около 1500 души, а това значи че имаме още резерви за включване на нови членове в кооперацията", споделя Панайот Янчев, председател на кооперацията. Проблемът е, че немалка част от тях живеят в други населени места в страната.  

Търговията на дребно

е основната дейност  

на кооперацията, осъществяваща се в 18 магазина, разположени във всички населени места на община Лъки, които са пръснати из Родопите. Във веригата КООП кооперацията е включила шест магазина - три в Лъки и по един в селата Манастир, Белица и Борово.

За да се заредят всички 18 кооперативни магазини се изминават внушителните 180 километра. Кооперацията обслужва жителите на най-високото село на Балканския полуостров - Манастир (с около 140-150 жители), в което стопанисва търговски обект, включен във веригата КООП.

Голям и много добре поддържан е и магазинът в село Борово, през което минава пътят за Кръстова гора.

За миналата година оборотът на кооперацията, въпреки кризата и тежките условия, постигна ръст спрямо 2011 година, което е позитивен момент в дейността на кооперацията на фона на икономическото положение в страната и рязко намалялата покупателна възможност на хората.

ПК „Победа" е активен участник в единния кооперативен пазар, тъй като условията за доставка и разплащане с Районен кооперативен съюз - Пловдив, са много благоприятни, което силно облекчава нормалния й ритъм на работа.

 

Инвестиционната политика

на кооперацията през последните години е насочена както към обновяване на магазините, така и към новите дейности, които кооперацията започва да развива. Голямата част от финансовите средства са насочени към окомплектоването на дървопреработвателния цех с машини и съоръжения.

През миналата година кооперацията получава средства от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС, които се погасяват редовно. Благодарение на тази финансова подкрепа през годините ПК „Победа" модернизира търговските си обекти.

Не само магазините от националната търговска верига КООП, но и всички магазини на кооперацията, са напълно обновени и модернизирани. Местното население разчита на кооперативните магазини и има традиция да пазарува в тях, което я задължава да полага усилия те да бъдат добре заредени с голямо разнообразие качествени стоки на достъпни цени.

Във високо планиниските райони търговската дейност не е ефективна „... но магазините продължават да обслужват населението със стоки от първа необходимост ...", споделя Панайот Янчев, председател на кооперацията. Благодарение на по-ефективните дейности и субсидиите за покриване на транспортните разходи за доставка на стоки от първа необходимост в населените места до 500 жители се компенсира неефективната дейност на тези магазини.

Затова миналата година кооперацията разпредели част от получените резултати както за плащане наем за горите, а също така средства за дивиденти на член-кооператорите.

 „Дърводобивът и дървопреработването, хлебопроизводството и пчеларството са дейностите, които дават възможност кооперацията да се развива", категоричен е Панайот Янчев.

Хлебопроизводството

се осъществява в Лъки, като дневно се произвеждат около 1000 хляба, с които се снабдяват всички кооперативни магазини. Кооперативната фурна, която е основно ремонтирана и отговаря на всички изисквания на системата ХАСЕП, осигурява четири работни места.

Сътрудничеството между ПК „Победа" и РПК Наркооп - Пловдив е пример на добра практика. Магазините на пловдивската кооперация три пъти седмично се зареждат с хляб от кооперацията в Лъки.

 

Дърводобивът е другата

успешна дейност на кооперацията

Горовладелската кооперация функционира от 2001 година, а през 2010 година се влива в ПК „Победа". През 2012 година дейността постигна добри финансови резултати. През май миналата година бе официално открит цех за преработване на дървесина, който осигурява 14 работни места.

Въпреки трудностите, свързани с реализацията на готовата продукция, ръководството на кооперацията полага усилия за активизиране контактите с фирми, които ще дадат своя принос в реализацията на готовата продукция. Кооперацията стопанисва 22 200 декара гори на територията на общината, в това число и около 5000 декара собственост на държавата. Собствениците и техните наследници са около 1500 души. С тях се работи с договори, които защитават интересите, както на горовладелците, така и на кооперацията, която е наела горите им.

 

Пчеларството -

надежда за успешно развитие

През 2009 година кооперацията кандидатства за средства по националната програма за развитие на пчеларството. В резултат на спечеленото финансиране ПК „Победа" разполага първите 50 кошера. По това време и Горовладелската кооперация кандидатства по същата програма и получава финансиране за 50 кошера. Така след обединението ПК „Победа"  вече разполага с общо 100 кошера. Пчелинът отговаря на всички европейски изисквания. Въпреки че пчеларството е рискова дейност, за което говори факта, че през 2011 година кооперацията губи голям брой пчелни семейства поразени от болести по пчелите, в момента са активни 91 кошера.

И през тази година кооперацията прояви желание за развитие на пчеларството, кандидатства и бе одобрена за нови 50 кошера, за което вече има подписан договор с държавен фонд „Земеделие".

Важен момент в дейността е, че дървообработващият цех изработва кошерите

за своя пчелин, но също така ще изработи кошерите и за РПК „Подкрепа" в село Тополово.

Произведеният мед в този прекрасен край на България с високопланински въздух на 100 % гарантира вкусовите качества и чистия състав на меда, който се предлага във всички магазини на кооперацията.

 

Да споделим с вас

Панайот Янчев, председател на ПК „Победа" гр. Лъки

 

Добре организирани сме и това ни помага!

По-голям период от трудовия ми стаж преминава в кооперативната система, а председател на кооперацията съм от 15 години. През последните години кризата оказа своето негативно влияние върху дейността ни - не само в икономически, но и в демографски аспект.

Искам да изкажа своята благодарност към оказваната през годините помощ и методически насоки от Районен кооперативен съюз - Пловдив и Централния кооперативен съюз. Благодарение на фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС успяхме да обновим магазините си и да им придадем съвременен облик.

Обединението с горовладелската кооперация бе успешна стъпка като така успяхме да разширим значително дейността си и присъствието в живота на местното население. Условията, в които работим, не са леки, но сме добре организирани и това ни помага. Изпълняваме успешно и социалната си функция като снабдяваме с основни хранителни стоки жителите на високопланинските и трудно достъпни села в общината. Там хората разчитат само на кооперацията.

 

Кооперацията в резюме

 

Потребителна кооперация „Победа" Лъки е учредена през 1941 година.

Кооперацията членува в Районен кооперативен съюз - Пловдив, който е член на Централния кооперативен съюз.

Основни стопански дейности на кооперацията са търговия на дребно, промишленост, горовладелство и пчеларство.

Кооперацията стопанисва 22 200 декара гори на територията на общината.

746 член-кооператори

11 населени места се обслужват от кооперацията

18 търговски обекта, 6 от тях включени в националната търговска верига КООП