• Начало /
  • Новини /
  • Встъпителна конференция по проект за създаване на кооперации в България

Встъпителна конференция по проект за създаване на кооперации в България

Публикувано на 01.06.2014 Новини

Встъпителна конференция по проект за създаване на кооперации в България

 

 

На 24.10.2013 г. в хотелски комплекс „Релакс" в с. Вонеща вода се проведе Встъпителна конференция по проекта на Централния кооперативен съюз, реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Той е на тема „Създаване на кооперации в България  в нови сфери на дейност и иновации в разкриване на нови работни места" и се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд (ЕСФ). Читателите на вестник „Земя" бяха подробно запознати с проекта в бр. 146 от 1 август 2013 г.

Встъпителната конференция събра в старопланинския хотел представители от почти всички кооперативни съюзи в страната.

Ръководителят на проекта Ваня Боюклиева, зам. председател на ЦКС, откри конференцията и отбеляза, че сред одобрените 138 проекта този на ЦКС е сред първите 20, получили най-висока оценка по специална точкова система на оценяване. Тя отбеляза, че през последните 10 години Централният кооперативен съюз успешно участва в 13 проекта, като водеща организация или като партньор, от които 3 на национално и 10 на европейско ниво. Реализираните през последните 2-3 години проекти са с много висока социална стойност и имат широко практическо приложение. Това се забелязва все по-отчетливо и се оценява високо. ЦКС е препоръчван от самата Европейска комисия като консултант по проекти на различни институции в България.

Накратко бе представена целта на проекта с неговите етапи, дейности и целеви групи. Неговото изпълнение ще е в полза на обучението и повишаване знанията на младите хора за кооперациите. Националният партньор на ЦКС в проекта е кооперативното дружество „Интелект КООП" ЕООД гр. Пловдив. Теодора Николаева, управител на дружеството разказа пред участниците в конференцията накратко за дейността на учебния център, който разполага с оборудвани учебни зали, подходящи за провеждане на обучения, семинари, работни срещи, конференции и други мероприятия. В „Интел Кооп" се осъществяват ежегодните обучения на кадрите от системата на ЦКС, но се провеждат и обучения за външни потребители на квалификационни услуги. Дългогодишният практически опит на центъра, добрата материално-техническа база и притежаваната лицензия от НАПОО са гаранция за предоставянето на качествени обучителни услуги.

Европейският партньор на ЦКС по проекта е „Кооператионен" Дания - организация на работодателите, която защитава интересите на 180 кооперации в Дания от различни браншове като художествени занаяти, строителство, финанси, застраховане, иновационни технологии, обучение, реклама и медии, културна дейност и др. Дейността му се състои в повишаване информираността на обществото за кооперативния бизнес модел като алтернатива на частния сектор. Като професионална организация на работодателите, Кооператионен спомага за решаване на административни и правни въпроси, консултант е при правни спорове между работодатели и зает персонал, а също така предоставя финансови услуги и обучение на персонала. Централният кооперативен съюз осъществява дългогодишно ползотворно сътрудничество с „Кооператионен" Дания, основано на доверие и коректност.

Интерес предизвика представеното от ръководителя на проекта посещение на първата целева група в Дания, в която взеха участие 11 млади експерти от ЦКС. Целта бе да се проучат конкретните условия за функциониране на кооперации в нови сфери на дейност. Ваня Боюклиева сподели, че всички участници в първата група са останали впечатлени от видяното и наученото и са се върнали с увереност, че ще успеят да изберат най-подходящата сфера на дейност на бъдещата младежка кооперация. Дания е страна със силно развито доброволчество, на чиято основа са създадени много видове кооперации със силна социална ориентираност. Идеята, заложена в основата им е, че всеки човек притежава някакви умения и чрез участие в кооперация хората с различни проблеми се интегрират по-лесно в обществото, като едновременно с това дават своя принос за развитие на местните общности.

На проведеното първо обучение по проекта лекторите от Дания предадоха на младите си български колеги своя опит в създаването на кооперации в нетрадиционни сфери на дейност чрез интерактивни и креативни подходи.

 

Най-интересните примери

за социални кооперации

Ø „Справедливо кафене" - това е кооперация от млади хора, които на доброволни начала работят в кафене без да получават възнаграждение за труда си. Реализираните приходи от продажбата на кафе се предоставят като помощи на кооперациите в Африка;

Ø Телевизия „Hаppy" - кооперация, в която са се сдружили хора с увреждания и в която намират пълноценна професионална реализация;

Ø Кулинарна инициатива - хора с увреждания, обединени в кооперация, си сътрудничат с топ готвачи, като в резултат издават готварска книга, в която всеки един от готвачите е подарил по една своя рецепта;

Ø Солидарно вестникарство - кооперация за издаване на вестници - изключително социално ориентирана кооперация, която продава вестниците на бездомни хора за символичната цена от 5 крони. Те от своя страна разпространяват вестниците на цена от 20 крони като 15 крони остават за тях;

Ø КООП рециклиране - кооперация за изработка на нови продукти от други непотребни продукти (например гума на колело, винили). Така се изработват калъфчета за ключове, чанти от винили и др. полезни предмети;

Ø Движение „Градски градини" - жителите на даден град закупуват земя, която използват за отглеждане на зеленчуци, билки и др. в покрайнините на градовете.

 

Инструмент за стартиране на социални кооперации

Лекторите в Дания представиха на експертите от ЦКС четирите основни принципа в създаването на нови кооперации със социална насоченост. Според датските кооперативни дейци инструментариумът включва следните елементи:

Ø разработване на привлекателна бизнес концепция;

Ø създаването на силна организация;

Ø изграждане на дълготрайни връзки с клиентите;

Ø осигуряване на печеливш бизнес.

 

Важен момент в самостоятелното функциониране на социалната кооперация е да се постигне устойчив и  по-нататъшен растеж, което е постигнато на практика от социалните кооперации в Дания.

 

Кооперативен сертификат

Датските колеги вече прилагат в практиката си оригинална идея, наречена „Кооперативен сертификат", който оценява ценностите и тяхното приложение в ежедневната работа на кооперациите. Смисълът е външните заинтересовани лица да дадат оценка за работата на кооперацията, а кооперацията да заслужи и защити сертификата си. Оценката се дава от гледна точка на:

-  степента на удовлетвореност от работата - от служителите;

- съответствието между цена и качество, както и оценка на взаимния диалог - от клиентите;

- социална устойчивост и устойчивост на околната среда - от местните общности.

 

Очакваните резултати

Те са насочени предимно към повишаване капацитета на младите хора за учредяването на младежки кооперации в сфери на дейност, различни от традиционните за потребителните кооперации в България и разкриване на нови работни места.

С реализацията на този проект ще се създадат условия за осигуряване на нови работни места в новосъздадена младежка кооперация, а младежите ще се възползват от придобития опит за учредяване на кооперации и в нови икономически и социални области на кооперативния бизнес.