• Начало /
  • Новини /
  • В София 92-рия Международен кооперативен ден бе отбелязан с Фестивал на българските занаяти

В София 92-рия Международен кооперативен ден бе отбелязан с Фестивал на българските занаяти

Публикувано на 01.08.2014 Новини

В София 92-рия Международен кооперативен ден бе отбелязан с Фестивал на българските занаяти

На 5 юли Централният кооперативен съюз и кооперативните организации от цялата страна тържествено отбелязаха 92-рия Международен кооперативен ден.

Международният кооперативен ден напомня на човечеството, че кооперативният бизнес винаги е отговарял на потребностите на своите членове, прилагайки кооперативните принципи и етични ценности като взаимопомощ, солидарност, справедливост и равенство.

Международният кооперативен ден отбелязаха 130 хиляди член-кооператори, 9 хиляди заети и 780 кооперативни организации от системата на Централния кооперативен съюз в цялата страна. Над 850-те магазина от търговска верига КООП споделиха празника с хилядите свои клиенти.

Дълбоко свързана с традицията, вече 124 години кооперацията продължава да е „близо" до хората, повярвали в силата на кооперативната идея, а девизът на ЦКС „Всички заедно можем повече!" звучи все по-актуално!

     В София честването се проведе в Супермаркет „КООП" в квартал „Красна поляна" с Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство. Организатори на събитието бяха Централният кооперативен съюз и Супермаркет КООП.

     По стар български обичай гостите бяха посрещнати с топла и вкусна погача, шарена сол и мед. Присъстващите наблюдаваха демонстрации на български занаяти, а също така се включиха в специално подготвените работилници и сътвориха красоти със собствените си ръце. Те видяха отблизо как се ваят различни съдини от глина на автентично грънчарско колело, как се правят тъкани от плъсти, как се прави везмо с няколковековна история, как се обработва дърво, така че от него да се родят красиви фигури, как се изработват уникални ножове... На всеки един, който пожела да научи, майсторите разкриха част от тайните на занаята, предаван от поколение на поколение. Сред занаятчиите, които гостуваха на празника, бяха майсторът-кожар Мариета Недкова, майсторът-ножар Славчо Змияров, Светла Радева - везмо, Веселина Недкова - плъсти, грънчарите Георги и Бети, и дърворезбаря Иво Пенев.

    Много от гостите, най-вече децата, се престрашиха и решиха да участват с произведенията си от глина в организираната мини изложба. Трите най-красиви изделия бяха отличени, а техните горди собственици отнесоха вкъщи пакет с осемте основни стоки с марката КООП - брашно, боб, леща, сол, олио, оцет, ориз и захар.

     Празникът бе изпъстрен и с изпълненията на автентичен  български фолклор, гайдар и други артисти, които веселиха и забавляваха присъстващите. Георгия и Мартин от дует "Рукатка", носители на множество награди за прекрасните си изпълнения, и едно от най-големите признания - номинацията за призовете "Пазител на традициите", впечатлиха гостите на празника.

         Талантливите танцьори от Народно читалище "Христо Смирненски" и Танцов състав „Черновче" изпълниха традиционни хора, а магичните ритми на българския фолклор, накараха всички гости да се почувстват горди от това, че са българи и извиха кръшно хоро заедно с двете танцови групи на паркинга пред Супермаркет КООП.

         Тамбурината е изключителен инструмент, който може да звучи и весело, и тъжно - така, че да проникне до дъното на душата. До там достигна и изпълнението на Тамбуринен състав "Гергьовден", който смая присъстващите с красотата на изпълненията си. 

Групата за стари градски песни като с машината на времето върна назад в годините и припомни какви песни са пели нашите баби и дядовци: "Не бих желал дори, ни щерка на султана, по устните ми щом гори, целувката на Ана"!

Супермаркет КООП предложи на своите клиенти голямо разнообразие от стоки със собствена марка КООП - гаранция за добро качество на достъпна цена и богат асортимент от стоки, произведени от европейски кооперативни организации.

        Посетилите празника се запознаха и с атрактивната програма за лоялни клиенти и не пропуснаха възможността да си извадят потребителска карта КООП, на която при всяка покупка трупат точки, а тях след това разменят за стоки.

Около КООП Пекарна се носеше аромат на прясно изпечен, топъл хляб, а топлата витрина в магазина предложи огромно разнообразие от готови гозби, които отмениха семействата в готвенето и предложиха вкусна вечеря в празничния ден.

    Традицията и фолклора се свързват в повечето случаи само с миналото, което е погрешна представа. Традицията означава увереност и сигурност, умения и знания, утвърдени във времето, които се развиват и адаптират спрямо изискванията на съвремието. За това кооперациите с многогодишния си опит, продължават да се развиват и да приемат нови членове. Гостите на празника получиха повече информация за ползите и предимствата, които им предоставя членството в кооперацията, а желаещите попълниха молбата си за членство в „Централ кооп" на място в Супермаркет КООП.