• Начало /
  • Новини /
  • Доброто сътрудничество на местна власт и кооперативните организации е предпоставка за силна икономика

Доброто сътрудничество на местна власт и кооперативните организации е предпоставка за силна икономика

Публикувано на 04.02.2015 Новини

Доброто сътрудничество на местна власт и кооперативните организации е предпоставка за силна икономика

Домакин на първото за 2015 година заседание на Управителния съвет на ЦКС бе РКС Русе. В духа на кооперативно сътрудничество и обмяна на добри практики любезните домакини дадоха възможност на своите колеги от Управителния, Председателския и Контролния съвет да се запознаят с дейностите на съюза и членуващите в него кооперации и тяхното добро сътрудничество с органите на държавната и местната власт.

Гостите имаха възможност да посетят два от обектите КООП на РКС Русе - в с. Тръстеник и с. Пиргово, и да се убедят в тяхното значение за жителите и развитието на двете населени места. Затова не бе изненада, че заедно с председателя на съюза Пенка Пеева те бяха радушно посрещнати и от кмета на общ. Иваново Георги Миланов, кмета на с. Тръстеник Валентин Великов и кмета на с. Пиргово Илиян Бодуров. Представителите на местната власт подчертаха, че магазините КООП са гордост за техните населени места, защото предлагат богат асортимент от стоки и което е по-важно - създават реални работни места, с които задържат младите хора в общината и областта. Това са само част от причините, поради които кооперативните обекти се превръщат не само в привлекателно място за пазаруване, но и в притегателен център за социални контакти, а кооперативните организации - в желан партньор на органите за местно самоуправление.

Потвърдиха го и кметът на община Русе Пламен Стоилов и заместник областния управител Явор Янчев, които се срещнаха с председателите на кооперативни съюзи и кооперации от цялата страна по-късно в град Русе. Кметът приветства с добре дошли всички присъстващи и ги покани да разгледат града, да посетят еко музея и да се разходят в централната част на красивия крайдунавски град. "Много скоро Русе - Дунавската столица на България, ще е градът с най-красивия център", каза с гордост Пламен Стоилов. Той припомни, че не случайно сградата на Районен кооперативен съюз Русе се намира в границите на този център, а председателя на съюза Пенка Пеева е част от екипа на кмета на общината. "През годината РКС Русе откри търговски магазини в малки населени места в общината, което е от изключителна важност за жителите на Бъзън, Семерджиево и град Мартен. Благодарение на инвестициите, които съюзът прави ежегодно, се откриват нови работни места, с което кооперативната организация става част от нашата програма "Да възродим Русе", заяви кметът Пламен Стоилов.

Гостите бяха приветствани и от заместник областния управител Явор Янчев, който сподели, че има отлични впечатления от магазин КООП в Пиргово, където живее.

Г-жа Пеева благодари на кмета на Община Русе г-н Стоилов и на г-н Янчев, че уважават това, което кооперативните организации правят за своите членове и за жителите на общината и областта, че ги подкрепят и че споделят техните успехи.

От името на присъстващите председателят на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов припомни, че кооперативните организации в България имат 125-годишна история, в продължение на която винаги са били лоялни и коректни партньори на държавата и местните органи за самоуправление. "Днес ние осигуряваме близо 9 000 работни места в страната. Това са хората, които ежедневно се борят със сивия сектор в икономиката и създават алтернатива за нашите 150 000 член-кооператори и техните семейства. Така близо половин милион души имат реална подкрепа от кооперативния бизнес модел, който доказа на практика своята устойчивост и ефективност, особено по време на криза", заяви още г-н Стефанов.

Като израз на доброто сътрудничество председателят на Централния кооперативен съюз връчи на кмета на община Русе Пламен Стоилов и заместник областния управител Явор Янчев "Плакет КООП" с пожелание утрешния ден да бъде по-добър за всички и да не забравяме мъдростта на кооперативния девиз "Всички заедно можем повече".