• Начало /
  • Новини /
  • Общото събрание на кооперацията – „под лупата” на вътрешния контрол

Общото събрание на кооперацията – „под лупата” на вътрешния контрол

Публикувано на 18.02.2015 Новини

Общото събрание на кооперацията – „под лупата” на вътрешния контрол

Виден Виденов, председател на КС на ЦКС

Измина още една трудна и сложна за българската икономика и за кооперативните организации от системата на ЦКС година. Към нестабилната политическа среда се прибавиха неблагоприятните климатични условия с вредно въздействие върху селското стопанство, както и сложните процеси свързани с демографските проблеми, намалената покупателна способност на населението и намаленото потребление, които дадоха отражение върху ефективността на дейностите на кооперациите и на взаимоотношенията с член-кооператорите.

В тази обстановка и в резултат на положените усилия за еднопосочност в действията се изпълняват насоките, определени от Общите събрания на ЦКС и се постигат по-голяма част от целите на системата.

Кооперативните организации доказаха, че са по-устойчиви на икономическата криза от другите частни предприятия и че тежките икономически ситуации водят до дисциплиниране, засилване ролята на вътрешния контрол и осъществяване на превантивен вътрешен контрол.

Това стана възможно и благодарение на постигната ефективност в работата на контролните съвети на по-голяма част от кооперативните организации от системата на ЦКС. Ръководствата на тези кооперативни организации са разработили и утвърдили правила за оперативен контрол, а контролните съвети са изградили система за вътрешен контрол.

По този начин вътрешният контрол подпомогна председателите, като осигурява разумна степен на сигурност относно постигането на целите в стопанската дейност, надеждност на финансовото отчитане и съответствие с приложимите законови разпоредби.

Както вече стана традиция, в началото на всяка година преди провеждането на отчетно-изборната кампания управителните и контролни органи на кооперациите и съюзите определят своите приоритетни задачи, които ще им помогнат да изпълнят целите си в съответствие с новата кооперативна политика на Централния кооперативен съюз, включително и на утвърдената от Управителния съвет Стратегия за развитие на кооперативната система до 2020 г.

За да подобрим вътрешния контрол следва да концентрираме усилията си върху издигане мястото и ролята на Общото събрание.

На този форум се осъществява цялостен вътрешен контрол за спазване на законовите и уставните изисквания върху дейността на кооперацията.

Осъществява се:

Първо. Контрол при вземането на решенията, които са от неговата компетентност, а именно:

  • приема, изменя и допълва Устава;
  • определя регистриран одитор;
  • одобряване отчета на Управителния съвет за годишната дейност, приема годишния финансов отчет на кооперацията и разпределението на печалбата, след изслушване на заключението на Контролния съвет;
  • одобрява отчета на Контролния съвет;
  • опрощаване на парични задължения към кооперацията;
  • вземане на решения за придобиване и разпореждане с недвижими имоти; вземане на решения по всички други въпроси, свързани с кооперацията и нейната дейност.

Второ. Това са правомощията на Общото събрание, а именно:

  • да отменя решенията и действията на другите органи на кооперацията, които противоречат на закона или на устава или са неправилни;
  • да взима решения с тайно гласуване по резултатите от финансовите ревизии извършени от специализирания финансов контрол при ЦКС на кооперацията и търсене на отговорност от виновните лица.

Общото събрание не трябва само да взема важни и целенасочени решения за просперитета на кооперацията и съюза, а трябва и да контролира, чрез контролните съвети изпълнението им.

Нещо повече, да не се чака провеждането само на годишното събрание, а когато при проверките на контролните съвети или при ревизиите на специализирания финансов контрол при ЦКС или при други обстоятелства са установени нарушения на Закона, Устава, на имуществените интереси на кооперативната организация, както и допуснати деформации и уронване на престижа и името на кооперативната организация да се свикват извънредни събрания.

Така се създават условия за активност на член-кооператорите, за да вземат правилните решения, касаещи дейността на кооперацията.

Логически следва извода, че общото събрание е мястото, където контролните съвети трябва да покажат своята активност по отношение преобразуването (сливане, вливане) на кооперациите и съюзите и създаването на организационно-икономически стабилни кооперативни организации, способни да запазят територия и да работят в конкурентни условия. Това ще гарантира съблюдаването и изпълнението на кооперативните принципи и ще реши голяма част от проблемите на кооперациите и на системата като цяло. Само с решаването на проблема с обединяването на кадрови и материален ресурс ще се създадат условия за изграждане на система за вътрешен контрол и по-добро и пълноценно задоволяване интересите на членовете.

Много важна роля за засилване на прозрачността и авторитета на кооперацията играе информирането на член-кооператорите, а чрез тях и останалото население от района за дейността й.

Член-кооператорите очакват в отчета на контролния съвет и в заключението да се оценят как е работила кооперацията. Искат да знаят: как се опазва имуществото (дълготрайните активи, стоките, материалите, готовата продукция и паричните средства), каква е ефективността от работата на материално отговорните лица и какви са резултатите от извършените инвентаризации; размера на задълженията на кооперативната организация към доставчици, персонала, данъчните задължения и такива към осигурителните предприятия, към кредиторите; как са разходвани средствата от фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" към ЦКС.

Следователно, ако на общото събрание член-кооператорите получат ясно формулирана информация за организационното и икономическо състояние на кооперацията, те ще вземат по правилни решения, касаещи бъдещето на кооперацията. Само така кооперациите ще стават по-привлекателни и ще приемат нови член кооператори. Искам да подчертая, че в потребителните кооперации приемът на член-кооператори трябва да бъде непрекъснат процес - в противен случай всички цели рухват.

В по-голяма част от кооперациите и съюзите, там където контролът е желан, трябва да се изпълнява уставното задължение Контролният съвет да отделя особено внимание на превантивния характер на контролната дейност. Защото превантивният контрол е дейност, която се осъществява непрекъснато и има значение главно за предотвратяване на негативните явления. При него има най-голяма степен на дисциплинираност. Това е и нашата основна цел - създаване на условия за дисциплина във всички аспекти - уставна, финансова, отчетна. Това значи въвеждане на правила и изграждане на система за вътрешен контрол. Правилата трябва да се утвърдят от председателя и да се изпълняват. Чрез текущия контрол се проверява цялата дейност на кооперацията. Той се осъществява едновременно с протичащата дейност. Чрез него може да се спре и отрицателното развитие на процесите в контролираната дейност.

Чрез текущия контрол, осъществяван от контролния съвет могат да се коригират пропуски при неизпълнението на счетоводната нормативна уредба, по-конкретно: извършва ли се инвентаризация на активите и пасивите на кооперативната организация през всеки отчетен период; оформят ли се документите (стокови разписки при доставките на стоки и стоково-паричните отчети на материално отговорните лица), отразяващи движението на материалните запаси и счетоводното им отчитане; публикуван ли е годишния финансов отчет, приет от общото събрание на кооперативната организация - в срок до 31 юли на следващата година.

Непрекъснато трябва да се упражнява контрол на работата на МОЛ и на тези, заемащи отчетническа длъжност, да се предприемат действия за подобряване на отчетността и намаляване  на посегателствата.

В този смисъл можем да обобщим, че добрата организация и дисциплина е база за превантивен контрол и за ефективен текущ вътрешен управленски контрол, осъществяван от контролните съвети на кооперациите и съюзите.

Важна задача преди провеждането на отчетно-изборната кампания е решаването на проблемите на кадровата осигуреност на контролните съвети на по-голяма част от кооперативните организации от системата на ЦКС. Трябва да променим съставите, това е обективен факт в резултат на изпълнението на заложените в Уставите правила за избор на членове на контролния съвет. Критерии за номиниране, които поставят изискване за наличието на ниво на образование, внесена дялова вноска в максимален размер, обем на покупки от кооперативните търговски обекти, установени чрез търговската информационна система и определена възрастова граница.

Тук не става въпрос за нов състав субективно избран от Общото събрание, а за спазване на уставната дисциплина и еднакви правила за избор на контролни органи.

Имам увереност, че контролните съвети, които не изпълниха своите отговорности за постигане на целите - кооперациите да запазят своята финансова самостоятелност, независимост и възможността да защитят интересите на своите членове, ще преразгледат своите позиции и ще насочат усилията си за по-креативна работа в полза на българската кооперация.

Накрая искам да пожелая на членовете на контролните съвети на кооперациите и съюзите, много здраве, късмет и професионални успехи през 2015 г.