• Начало /
  • Новини /
  • Интерактивните форми на обучение в полза на младите хора и кооперациите

Интерактивните форми на обучение в полза на младите хора и кооперациите

Публикувано на 30.01.2015 Новини

Интерактивните форми на обучение в полза на младите хора и кооперациите

От 26 до 30 януари 2015 г. в Конферентната зала на Централния кооперативен съюз се провежда обучение по проект „Създаване на кооперации в България в нови сфери на дейност и иновации в разкриване на нови работни места за младите хора”. Основните лектори са представители на партньорите по проекта - Сузане Уестхаузен от Кооперационен Дания, и Теодора Николаева от „Интелект КООП“ ЕООД България.

Участници в обучението са 20 младежи, член-кооператори и служители на ЦКС и кооперативни търговски дружества. То е второ по ред в рамките на дейност 4 от проекта, а целта му е младите хора да бъдат обучени за спецификата при внедряване и развитие на дейността от избраната сфера на бизнес за кооперацията от социалния експеримент.

Гост-лектори са Славея Джиговска, директор дирекция „Икономическа политика“ и Теменужка Джурина, директор дирекция „Правна“ към ЦКС.

Обучението бе открито в понеделник от Ваня Боюклиева, ръководител на проекта и зам.-председател на ЦКС, след което продължи с темите от богатата и разнообразна програма. Чрез интересно представяне под формата на различни игри и други интерактивни форми основният лектор Сузане Уестхаузен представи темата за изграждане на лидерски качества и умения у младите хора при учредяване и работа в кооперациите. Зададохме на г-жа Уестхаузен няколко въпроса, свързани с проекта и включването на младите хора в кооперативното движение. Ето нейните отговори:

 

-           Г-жо Уестхаузен, това е последното обучение по европейския проект за Трансгранично сътрудничество, който има за цел създаване на нови работни места чрез учредяване на младежки кооперации в нови сфери на бизнеса. Тема, която в момента е изключително актуална, тъй като безработицата сред младите хора е висока не само в България, но и в останалите страни на Европейския съюз. Като главен изпълнителен директор на „Кооперационен“ Дания и Вицепрезидент на Кооперативна Европа имате успешен опит в привличането на млади хора към кооперативния бизнес - как успявате да ги провокирате и ангажирате?

Едно от нещата, които правим и считаме, че е полезно, е организирането на семинари в училищата и университетите, където представяме идеята за кооперативния бизнес модел – идея, която е много привлекателна за младите хора, защото създавайки кооперация те сами поемат отговорността за нейното управление. В Дания и скандинавските страни напоследък се забелязва тенденция младите хора искат все повече да работят заедно в общност. Щастливи сме, че това вече е възможно след като години наред преди това, всеки мислеше как да се реализира сам. Да бъде създадена кооперация в Дания днес е лесно – единственото условие е да са повече от един човек и в основата на дейността й да са залегнали кооперативните ценности и принципи.

Шестият кооперативен принцип насърчава „сътрудничество между кооперациите“ и този проект доказва на практика, че той работи ефективно за развитието и бъдещето на нашите организации.

 

-           Младите хора са изключително впечатлени от Вашия интерактивен подход на обучение - занимания по групи, ролеви игри и др. Считате ли, че така информацията достига по-лесно до тях и ги ангажира активно да участват в дискусиите?

Да, чрез тези методи на обучение младите хора по-лесно приемат новата информация и споделения опит. Вярвам, че „учене чрез действие“ е много по-ефективно от това само да слушат лекции и да  си водят записки. Този подход на обучение дава възможност младите хора да са активно ангажирани и да мислят, а не да са пасивни слушатели. Нещо, което ще им бъде полезно и при учредяването на бъдещата кооперация по проекта

 

Уважаема г-жо Уестхаузен, Централният кооперативен съюз изразява огромна благодарност за Вашия принос, отделеното време и положените усилия за успешното реализиране на този европейски проект. Той още веднъж доказва, че за сътрудничеството между кооперациите в Европа няма граници.