• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация "Струмешница” в Петрич ежегодно увеличава своя стокооборот

Кооперация "Струмешница” в Петрич ежегодно увеличава своя стокооборот

Публикувано на 30.03.2015 Новини

Кооперация "Струмешница” в Петрич ежегодно увеличава своя стокооборот

През 1920 г. в гр. Петрич е учредена потребителна кооперация „Струмешница”. Вече 95 години тя върви по път, осеян с проблеми, с трудности, но и с много успехи. Разбира се и с немалко промени. Винаги обаче кооперацията в този красив южен град е близо до хората, на които вярно служи.

С днешния си облик ПК „Струмешница” съществува от 1983 г. През последните няколко години на икономическа криза кооперацията преодоля не малко препятствия. За това говори отчетеното увеличение на стокооборота в основната за кооперацията дейност - търговия на дребно.

Търговията - успешна и печеливша

През последните пет години ПК „Струмешница” се развива устойчиво и всяка година отчита увеличаване на стокооборота в сравнение с предходната. Преди 5 години Управителният съвет на кооперацията, приема проект за създаване на модерни търговски обекти, отговарящи на съвременните пазарни изисквания. Проектът се изпълнява успешно, като към днешна дата седем обекта отговарят на тези изисквания и са включени в търговска верига КООП. Те реализират над 75% от стокооборота в кооперацията. Тази политика ще продължи и в бъдеще. Това е голямо предизвикателство, но в кооперацията са убедени, че ще се справят. Защото търговските обекти от верига КООП непрекъснато увеличават своите резултати. Гаранция за успеха е и нивото на кадрите в кооперацията, които изпълняват своите задължения с голям професионализъм и с натрупаният през годините опит.

Благодарение на предприетите мерки за строги икономии разходите на ПК „Струмешница“ са на нивото от 2013 г., въпреки увеличения разход на изплатените заплати. Кооперацията формира своя доход само от стопанската си дейност, без да е реализирала приходи от продажби и този резултат й дава финансова стабилност. Всичко това е плод преди всичко на работещите в направление търговия на дребно. ПК „Струмешница“ стопанисва 24 търговски обекта. Седем от тях са включени в търговска верига КООП, а увеличението на стокооборота от дейността на кооперацията с малки изключения е тяхна заслуга.

С най-голям дял в търговската дейност е гр. Петрич, като супермаркет КООП в града, е магазинът реализирал най-голям стокооборот от обектите на кооперацията. На второ място в това отношение се нарежда мини маркет ”Москва”, който също реализира добър годишен стокооборот.

Председателят на ПК „Струмешница“ Георги Ичконов споделя, че само след три месеца ще бъде реконструиран и включен в търговска верига КООП“ и „Магазин „Бор”. Той не скрива очакванията си магазинът да се нареди по финансови резултати до мини маркет „Москва”. „Ще направим необходимото и за павилион „Теменуга” и с малко закъснение и той ще влезе в семейството на модерните търговски обекти“, обещава г-н Ичконов. След това надеждите са обектите на кооперацията в гр. Петрич да реализират около половината от заявения за тази година стокооборот.

Втори по реализирани обеми е района на с. Кърналово, в който кооперацията има пет магазина, три от които са в търговска верига КООП. Преди четири години това е бил район със затихващи функции, а през миналата година реализираният стокооборот е вече около три пъти по-голям.

В района на с. Тополница работят три търговски обекта, но въпреки това производителността на труда на заето лице е от най-високите. През миналата година в този район два търговски обекта са включени в търговска верига КООП. Обектът в с. Дрангово бе пуснат в навечерието на новата година, а този в с. Тополница - през месец май. Поводът за радост е, че и двата обекта надминаха очакванията на ръководството на кооперацията. Търговският обект в с.Тополница се доближава по резултати до мини маркета в с. Рупите, а този в с. Дрангово също реализира добър годишен стокооборот. Очаква се в края на тази година кооперацията да се поздрави с успех и по отношение на магазина в с. Митиново, който след модернизацията също да отчете добри приходи.

От 9-те търговски обекта в района на с. Марикостиново само един магазин е от веригата КООП - този в с. Генерал Тодоров. До края на тази и в началото на следващата година ще бъдат открити такива обекти и в с.Кулата и с. Марикостиново.

Ръководството на кооперацията обръща все по-голямо

внимание и на програмата за лоялни клиенти.

„До неотдавна ние може би подценявахме ролята на тази програма“, признава председателят на ПК „Струмешница”. Завоят в кооперативната политика по отношение на пазара в града идва след посещение на търговски обекти на кооперацията от гр. Елин Пелин и особено след откриването на голям супермаркет от смесена гръцко-българска фирма в гр. Петрич. В началото на годината тя образно казано е „обрала” почти всички гръцки граждани, идващи да пазаруват в гр. Петрич. А те са били около 30–40% от клиентите на кооперативния супермаркет. Така от два месеца ръководството на кооперацията взема решение за бързото и ефективно въвеждане на програмата за лоялни клиенти както в града, така и по селата. От края на месец март тя вече е въведена в петричкия супермаркет от търговска верига КООП.

Второто, което ръководството на ПК „Струмешница“ планира да направи в кратки срокове е да се открие нов модерен търговски обект в с. Кулата, на границата с Гърция.

Друг ефективен способ за поддържане на доброто ниво на търговската дейност е томболата, която се организира в навечерието на Нова година, а също и раздадените около 4 000 календара с логото на кооперацията на клиентите на кооперативните магазини. „Това се практикува от пет години и трябва да продължи и в бъдеще, защото има голям ефект, а и подобрява имиджа на нашата кооперация“, убеден е председателят Георги Ичконов.

Инвестиционната програма – със собствени средства

Инвестициите са крайъгълният камък, около който се въртят успехите на петричката кооперация. Целта на ПК „Струмешница“ е да се превърне в съвременна структура, която генерира печалби от стопанската си дейност. Затова всеки свободен финансов ресурс се използва за обезпечаване на инвестиционната програма на кооперацията. През тази година тя включва ремонт и реконструкция на три търговски обекта, които ще бъдат включени в търговска верига КООП.

Към днешна дата ПК „Струмешница“ не ползва кредити, но ако се наложи – ще кандидатства за отпускане на средства от Фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции” към ЦКС. Преди време кооперацията е ползвала помощта на Фонда, но от три години инвестиционната й програма се изпълнява със собствени средства.

Важно е също, че на практика цялата поддръжка и 80% от строително-монтажните работи се изпълняват от работници, наети в кооперацията. Само за някои по-специфични строителни работи се използват външни услуги.

Хлебопроизводството и производството на закуски

е другото направление в стопанската дейност на ПК „Струмешница“ гр. Петрич. В него през 2014 г. е регистриран спад на произведения хляб с около 15% , а производството на закуски е на нивото от предходната година (145 000 бр.). Всъщност количеството на закуските е непроменено от четири години. Положителното тук е съсредоточаването на производството в два цеха (в с. Генерал Тодоров, където работят трима човека и в с. Кърналово - двама човека). Очакванията са разходите в това направление значително да намалеят и да се постигне по-добра рентабилност. И разбира се, да спре спадът на производството, като усилено се работи и за подобряване качеството на предлаганите продукти.

Финансовата стабилност гарантира социалната активност

ПК „Струмешница“ е превърнала в традиция спонсорирането на съборите на всички обслужвани от нея населени места, празниците на детските градини и училищата, подпомагането на пенсионерските клубове и на хората в неравностойно положение. Взема дейно участие и във всички мероприятия, организирани в гр. Петрич. Всяка година с участието на близо 80% от работещите се организира двудневна обмяна на опит с кооперации от страната. ПК „Струмешница“ е създала Взаимоспомагателна каса, чрез която подпомага работещите член-кооператори. Все повече средства се отделят и за униформено облекло, чрез което също се рекламира дейността на кооперацията.

 

В каре:

Георги Ичконов, председател на ПК „Струмешница” гр. Петрич:

Нашата цел е ежегодно нарастване на стокооборота

С всяка изминала година нашата кооперация се променя към по-добро. Магазините от търговска верига КООП показват резултати, които ни задоволяват и най-важното е, че те постоянно се увеличават. А по-големите реализирани обеми от дейността на кооперацията ни правят финансово по-стабилни.

По пътя към успеха е нормално да сме допускали и грешки. Но с цялата си отговорност твърдя, че те не са били сериозни и не са повлияли на крайните резултати. Като по-сериозна грешка може да отчетем, че не направихме необходимото през изминалата година да приемем поне петдесет нови член-кооператори. Днес в кооперацията членуват 292 член-кооператори, като 69 от тях са до 35 години. Това не ни задоволява. Затова и през тази година въпросът отново е поставен на дневен ред пред ръководството на ПК „Струмешница“, за да наваксаме пропуснатото.

Постигнатото през годините ни радва, но в същото време и ни задължава. Продължаваме да работим с всички усилия както и до сега. Няма да е лесно, но ще го направим!

 

отвори в pdf.pdf