• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация “Солидарност 1918” - Севлиево с успешна търговската дейност

Кооперация “Солидарност 1918” - Севлиево с успешна търговската дейност

Публикувано на 01.06.2015 Новини

Кооперация “Солидарност 1918” - Севлиево с успешна търговската дейност

Известен е фактът, че в Севлиево работят няколко силни предприятия и особено едно, което продава своята продукция по цял свят. Този факт подсказва две неща - безработицата е ниска, а пазарната среда - добра, което е предпоставка за развитие търговска дейност. Неслучайно в този не особено голям град се настаниха няколко от големите търговски вериги.

Ръководството на ПК „Солидарност 1918" споделя, че не се притесняват от конкуренцията на големите търговски вериги, а нещо повече - учат се от тях и прилагат някои интересни търговски практики.

Проблемът е в сивата икономика, в която се предлагат стоки без гаранция за качество, които привличат клиентите с доста по-ниската си цена, но тя е за сметка на качеството. Така тези търговци след като си спестят плащането на ДДС и всички други задължения към държавата предлагат на пазара стоки, от които осъществяват печалба без никакви разходи.

В такава сложна пазарна среда ПК "Солидарност 1918" продължава да работи успешно, а и нещо повече - тя постоянно разширява своята търговска дейност.

Разкриване на вътрешни възможности

ПК „Солидарност 1918" притежава десет търговски обекта в града и тринадесет в околните села. Десет магазина са твърде много за град като Севлиево. Възможности за откриване на нови магазини в града почти няма, а ръководството на кооперацията е заложило в своите планове амбицията да разширява търговската си дейност и да предоставя на клиентите все повече разнообразни стоки с гарантирано качество.

Точно това налага да се разширят възможностите на съществуващите търговски обекти.

Непосредствено до два от големите кооперативни магазини има помещения, които досега бяха отдадени под наем. След като кооперацията си ги връща, в тях е направена реконструкция и вече са включени към търговската площ на магазините. За пълното оползотворяване на площта, ръководството на кооперацията прави консултации със специалисти и с председатели на други кооперативни организации, като използва техните добри практики и опит. Интериора на магазините е променен, те вече разполагат с повече място за разполагане на стоките по атрактивен начин, а и за клиентите е по-удобно да пазаруват. Доставката на модерни съоръжения за съхранение и предлагане предостави още една възможност кооперативните магазини да се зареждат с по-голям и по-разнообразен асортимент

Ръководството на ПК „Солидарност 1918" ежеседмично прави анализи за работата на търговските обекти. Пазарът е динамичен, средата постоянно се мени и това налага веднага да се взимат мерки. Така според търсенето в различните обекти се увеличават продажбите на сладкарски изделия, в други обекти се предлагат само хранителни стоки, трети се преобразуват като заведения за обществено хранене и т. н. в зависимост от района, в който се намират и предпочитанията на клиентите.

Също така и в магазините за трикотаж и текстил редовно се прави пренареждане на интериора, като се акцентира на търсените за момента артикули. Това освежаване на магазините привлича клиенти, което го потвърждава и самата практика.

С тези подходи се търси и съдействието на доставчиците, тъй като и те са заинтересовани от увеличението на продажбите. Например един от тях е предоставил на кооперацията модерно съоръжение за продажба на килими и това веднага е повлияло положително на оборота, а обектът е реализирал ръст от 12%.

Все по-голяма отговорност на продавач-консултантите

Според ръководството на ПК „Солидарност 1918" се потвърждава неписаното, но неопровержимо правило, че успехът на даден търговски обект зависи преди всичко от неговите „стопани" - продавач-консултантите. Именно на тях се залага много. Поверена им е задачата да преценяват от какви стоки кога има нужда и в какви количества. Така те директно изготвят заявките към доставчиците и от тяхната професионална преценка зависи развитието и стокоборотът на обектите.

Не може да не се забележи, че в няколко търговски обекта продавач-консултантите са сменени и в тях вече са наблюдават положителнит промени. Това е показателно за правилната политика водена от ръководството на ПК „Солидарност 1918".

Интересна е и темата за производителността на труда. Прави впечатление, че в някои магазини в селата тя е по-висока отколкото в някои от магазините в града.

Всичко това изисква постоянни анализи, каквито ръководството на кооперацията изготвя..

Работата с дистрибуторите - от голямо значение за успеха

Приходите, получени от търговските отстъпки през последната година превишават чувствително тези от предходната. Това показва желанието на все повече дистрибутори да работят съвместно с ПК „Солидарност 1918", като са склонни да дават големи отстъпки на стоките, които предлагат защото държат да работят с кооперацията, а от това печелят най-вече клиентите.

През последната година са въведени някои промени с доставките на стоките и ръководството на кооперацията е взело решение да работят само с преки производители.

При определени продукти беше създадена своеобразна конкуренция между доставчиците и така бяха постигнати по-добри цени за крайния потребител.

Във всички обекти на кооперацията включени в търговска верига КООП има обособени специални кътове за стоките с марка КООП и тези, доставяни по линия на Единния кооперативен пазар.

Икономиите - характерни за добрия стопанин

През изминалата година са реализирани икономии от електрическа енергия, поддръжка и текущи ремонти, от изразходваните материали, както и от административните разходи.

При транспорта също е налице добър резултат - намалени са изминатите километри на собствените автомобили.

Кооперативните автомобили са правили транспортни услуги на външни клиенти.

Ръководството на ПК „Солидарност 1918" обмисля да организира дни на производители или тематични презентации, придружени с дегустации на продукцията в кооперативните обекти. Добрата работа с доставчиците дава основание да се смята, че такива инициативи биха се реализирали с успех.

В Севлиево има добри традиции за провеждането на различни празници. Например на празника на хляба кооперацията и местният кооперативен съюз вземат дейно участие.

Въпреки трудностите, председателят на „Солидарност 1918" Христо Христов определя изминалата 2014 г. като удовлетворителна. Кооперацията работи успешно и постоянно разширява своята търговска дейност

Търговските обекти на кооперацията успешно развиват кооперативната търговска дейност и работят за хората.

Христо ХРИСТОВ, председател на ПК „Солидарност 1918“

Бих искал да насочим усилията си и в друга посока

Струва си веднага да подчертая, че ние не се плашим от конкуренцията - тя е нещо нормално за търговската дейност. Дори скоро споделих с колеги, че има интересни практики в магазините от големите вериги, от които можем да взаимстваме нещо ново. В това няма нищо лошо.

Лично за мен по-притеснителни са конкурентите от сивата икономика. Те развиват своята дейност преди всичко в селата, където контролът е по-слаб. А практиката показва, че те всъщност не се плашат от никакъв контрол.

Свидетел съм как в някои селища изведнъж отварят врати магазинчета в които нито помещението е хигиенично, нито имат задължителните документи и оборудване като касов апарат и др. Но не са виновни хората, които за да спестят стотинка-две пазаруват в тези магазинчета.

В нашата кооперация знаем, че е нужна още много работа с член-кооператорите, нужна е разяснителна работа за популяризирането на дейността ни.

Провежданите селищни събрания са добре посещавани и на тях аз винаги с радост съм присъствал. Но отчитаме като наш пропуск факта, че малко използваме местните средства за масова информация, които могат да ни дадат шанс за една по-отворена към хората политика на територията на общината, където кооперацията ни винаги е имала своето място през годините.

отвори в pdf.pdf