• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация на слепите в България с активна социална роля

Кооперация на слепите в България с активна социална роля

Публикувано на 22.06.2015 Новини

Кооперация на слепите в България с активна социална роля

На 20.04.2015 г. кооперацията чества седемдесет години от своето създаване. Радостно е, че въпреки сложната пазарна среда НПК на слепите в България отбелязва добри успехи през годините. Търговската дейност за отминалата 2014 г. приключи с положителен резултат и увеличен стокооборот.

Устойчивото развитие на кооперацията е от особено значение, тъй като с нея са свързани съдбите на повече от две хиляди човека. Като добавим помощта, която тя осигурява на ученици, студенти, творчески работници, хората, чието битие зависи от НПК на слепите в България стават доста повече. Това е така, защото Националната потребителна кооперация на слепите в България е със силно подчертана социална същност.

При своето създаване кооперацията е приела името Първа българска кооперация за общи доставки на слепите в България. Самото название подсказва, че кооперацията поема грижите да осигурява стоки, които да бъдат продавани от хора с проблеми в зрението, а това всъщност означава, че кооперацията се грижи да осигурява нормален живот на хората с такива проблеми.

Търговската дейност остава приоритет и до сега

Обектите на НПК на слепите постоянно се обновяват. Може да се каже, че вече всички магазини са с модерна и обновена визия. Дългогодишният опит на ръководството на кооперацията им е показал, че всеки магазин след като бъде реконструиран и обновен, увеличава своя оборот.

След модернизирането им, всички магазини на кооперацията са включени в търговска верига КООП. Също така ръководството на НПК на слепите обръща сериозно внимание на труда и уменията на всеки един от продавач-консултантите в своите магазини. Благодарение на тяхното отношение и внимание към клиентите те отчитат високи обороти. Постигнатите добри резултати през миналата година впечатляват още повече на фона на намалената покупателна способност на населението, което е принудено да пазарува предимно хранителни стоки, за сметка на промишлените, каквито се предлагат в магазините на кооперацията.

През тази година предстои откриване на магазин на НПК на слепите в град Банско, който също ще бъде включен в търговска верига КООП.

Добрият успех в търговската дейност се дължи освен на модернизацията на обектите и на богатото и разнообразно зареждане със стоки - от български и чужди производители. Извършените анализи показват, че магазините на кооперацията се ползват с авторитет, защото са спечелили доверието на хората, а благодарение на етичността на работещите в тях са спечелили постоянни клиенти.

За положителните резултати в търговската дейност голям принос имат отговорниците в търговските обекти. Даниела Делева от търговски обект в София е постигнала ръст от 17% спрямо предходната година, Събина Христова от Горна Оряховица - 15%, Мария Гранзова от Благоевград - 11% и др.

С най-висока реализирана печалба са Павлина Василева, Вержиния Христова и Даниела Делева от търговски обекти в столицата.

Разходите за социална дейност - най-съществени

Справката показва, че средствата на кооперацията, отделяни за социална дейност са многократно по-големи от средствата за другите дейности. А това е така, защото основната грижа на кооперацията са хората и техните социални проблеми.

Две хиляди триста осемдесет и двама са член-кооператорите, като немалка част от тях са млади хора до 35 години. Любопитно е да се спомене, че Рачо Муеров от Старозагорското село Енина, е член-кооператор от 1953 година и скоро ще навърши сто години.

Ръководството на НПК на слепите е въвело практиката в големите градове да работят координатори, което вече дава добър резултат. Тяхната работа им осигурява близка връзка с хора в неравностойно положение, които имат някакви здравословни или финансови проблеми и имат нужда от помощ и подкрепа. А ръководството на кооперацията получава възможност веднага да реагира с каквото се налага, или да ги подпомага или да им съдейства за тяхното трудоустрояване.

През последните години броят на трудоустроените с помощта на НПК на слепите се е увеличил, а този факт показва, че ръководството на кооперацията съвсем навреме се е включило в решаването на различни затруднения при хората с увреждания.

Паричните помощи за най-нуждаещите се член-кооператори през миналата година са завишени с десетки хиляди лева. Отделят се немалко средства и за подпомагане на учащи се и студенти.

Богата материална база

Кооперацията разполага и с помещения, които отдава под наем, като по този начин цели да осигури средства, с които да развива пряката си търговска дейност и да подпомага своите член-кооператори в нужда.

Наблюденията обаче показват известни проблеми в тази сфера, тъй като желаещите да наемат помещения в трудната икономическа обстановка стават все по-малко, а тези, които вече работят в кооперативни помещения, постоянно се опитват да намалят сумите на наемите.

Труден и скъп е процесът кооперацията да прекратява наемни договори, за да организира пряка дейност в освободените помещения. Въпреки, че от време на време и това се налага. Неотдавна откритите магазини в Горна Оряховица и Ловеч например показват, че дори и в трудната пазарна среда има място за магазини за промишлени стоки, с каквито работи кооперацията.

Кооперация с чисти сметки

Националната потребителна кооперация на слепите в България през изминалата година не е ползвала никакви кредити и не е продавала дълготрайни материални активи, което е повод за гордост за ръководството.

Притеснителното е, че през последните години кооперацията понякога не получава субсидия от държавния бюджет. Например през 2013 година кооперацията е изплатила на трудоустроени член-кооператори стотици хиляди лева, при положение, че средствата получени за трудоустрояване са били няколко десетки хиляди лева. Въпреки това ръководството на НПК на слепите прави всичко по силите си да осигури достатъчно средства за подпомагане на своите член-кооператори.

Този факт показва, че кооперацията достойно изпълнява мисията си да подпомага хората.

През миналата година към стипендиите на учащите се са прибавени и стипендии за младежи член-кооператори, които се обучават в средните училища като интегрирани ученици. Това е още едно доказателство за социалната дейност на кооперацията, а също и за разпространение на кооперативната идея сред подрастващото поколение.

В края на годината по повод студентския празник са били завишени стипендиите на подпомаганите студенти.

Ръководството на кооперацията разчита много на всички, които са свързали своята трудова биография с нея. И в тази връзка през изминалата година 102-ма член-кооператори са били включени в различни форми за квалификация.

През миналата година също така са сключени пет трудови договора с бюрата по труда, което отново показва, че НПК на слепите използва всички възможности да подпомага хората внеравностойно положение.

Михаил КЪРЛИН, председател на НПК на слепите в България

Имаме добри резултати, но бихме искали да постигаме много по-големи

Аз много добре разбирам, че нашата кооперация има не просто грижата, а мисията да помага на хората със здравословни проблеми. Съдбите на хиляди са свързани с дейността на кооперацията и затова ние полагаме усилия да работим успешно, да разполагаме с ресурси и да можем да помагаме на младите да се учат и образоват, а на всички - да осигуряваме поне донякъде достоен живот.

Признавам, че ме безпокои днешната трудна пазарна среда - все по-малки покупателни възможности на хората, все по-трудни условия за работа.

И въпреки всичко - ние работим. Въпреки всичко помагаме, въпреки всичко вдъхваме кураж и воля за живот на хората, които имат проблеми със зрението.

Всички в нашата кооперация използваме цялото си време, за да работим за хората и всичките си усилия, за да можем да ги приложим за тяхно добро.

отвори в pdf.pdf