• Начало /
  • Новини /
  • УС на ЦКС прие отчета за дейността на Съюза през изминалата година

УС на ЦКС прие отчета за дейността на Съюза през изминалата година

Публикувано на 20.04.2016

УС на ЦКС прие отчета за дейността на Съюза през изминалата година

На 14.04.2016 г. в кооперативния хотелски комплекс „Странджа” гр. Варна се проведе третото за годината заседание на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз. Съгласно приетия План за работа през 2016 г., домакин на заседанието бе кооперативен съюз гр. Варна. В него освен членовете на Управителния съвет, взеха участие и членовете на Контролния и Председателския съвет на ЦКС.

В продължение на добрата кооперативна практика участниците в заседанието имаха възможност да посетят 11 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации, членуващи в КС Варна, КС Добрич, КС Търговище и КС Шумен – съюзите от район Североизточен и да споделят впечатленията си за тяхната работа, визия и организация.

По традиция заседанието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стафанов, който благодари на председателя на КС Варна Добринка Аджемлерска за добрата организация и любезното домакинство, след което премина към точките от дневния ред.

По точка първа от него, зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева запозна присъстващите с изпълнението на взетите на предишното заседание решения, като представи и информация за обобщената оценка на търговските обекти от район Югоизточен, посетени на 24.03.2016 г. Г-жа Боюклиева допълни, че подреждането на обектите е извършено на база на представените 29 анкетни карти, като при тяхното обобщаване са взети предвид организацията на обектите и предлагания в тях асортимент стоки, разнообразието и представянето на стоките с марка КООП, използването на търговски информационни системи и пр. Според обобщената информация с най-висока оценка от 11-те търговски обекта е Супермаркет КООП гр. Чирпан със сертификат № 91, стопанисван от РПК Чирпан. Обектът е посетен от 16 членове на ръководните и контролни органи, които оценяват като положителна неговата работа, начина на представяне на стоките с марка КООП и внедрената система за електронни етикети. Повече за търговския обект на РПК гр. Чирпан можете да прочетете в следващ брой на вестник „Земя”.

По втора точка от дневния ред, председателите на четирите кооперативни съюза от Регион Североизточен – КС Варна, КС Добрич, КС Търговище и КС Шумен, представиха пред участниците в заседанието  актуалното състояние, проблемите и перспективите за устойчиво развитие на кооперативните организации от региона (Виж карето).

Според тях, до голяма степен трудностите, които стоят пред кооперативните органзации в региона са характерни не само за Североизточния регион но и за страната като цяло. И тук, както при коооперативните организации от регион Югоизточен, сред представените основни проблеми се открояваха темите за влошената икономическа обстановка, неблагоприятната демографска среда и обезлюдяване на обслужваните райони. Основно място в направените експозета зае темата за развитието на търговската дейност в кооперативните органзации от региона, като всеки един от изказалите се председатели, запозна участниците в заседанието със състоянието и проблемите на стопанисваните търговски обекти.

Дневният ред на заседанието продължи с определяне на дата за общото събрание на Централния кооперативен съюз и приемане на материалите по неговия дневен ред. Участниците в заседанието единодушно приеха представения отчет на Управителния съвет на ЦКС за 2015 г., годишният финансов отчет за 2015 г. и доклада на регистирирания одитор представен на проведенето през м. март 2016 г. заседание, както и докладни записки относно определяне средствата за дейността на Контролния съвет на Съюза през 2016 г. и утвърждаване решението на Управителния съвет за образуване на спомагателен фонд „Реклама” при ЦКС. Взето бе решение събранието да се проведе на 19.05.2016 г. в кооперативен хотелски комплекс „КООП-Китен” гр. Китен.

Голям интерес сред участниците в заседанието предизвика проведената извън дневния ред дискусия относно изпълнението на плана по Националния единен кооперативен пазар, класирането на търговските обекти от веригата КООП и информацията за участието в инициативата „КООП – Заедно на пазар” за периода 01.12.2015 г. – 31.03.2016 г. По реда на изказванията своите становища и виждания по разискваните теми споделиха: Георги Сариев – председател на РПК „Наркооп” гр. Пловдив, Светла Анастасова – председател на КС Шумен, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Пенка Пеева – председател на РКС Русе, Снежана Лазарова – председател на ОКС София.

Вечерта след края на заседанието, членовете на Управителния, Контролния и Председателския съвет на ЦКС имаха възможността да се насладят на кулинарните изненади приготвени от екипа на кооперативен хотелски комплекс „Странджа” и да вземат участие в интересните игри на кооперативна тематика, подготвени от любезните домакини от КС Варна.

Кооперативни организации от регион Североизточен:

В териториалния обхват на Североизточен район са включени областите: Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Площта на района е 14 хил. км2 и съставлява 13% от територията на страната. Населението на района е 966 000 души и представлява 13% от общото население в страната. 72% от населението на регион Североизточен живее в градовете.

      В Североизточния район са включени 4 кооперативни съюза – КС Варна, КС Добрич, КС Търговище и КС Шумен, които заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 7% от член-кооператорите в системата (126 551 бр.)
  • 7% от общия дялов капитал (19 млн. лв.)
  • 11% от заетите в системата (7 423 бр.)
  • 10% от търговските обекти на верига КООП (777 бр.)
  • 9% от стопанските приходи на кооперативната система

Добринка Аджемлерска, председател на КС гр. Варна:

”Приоритет в работата на ръководните и контролни органи на кооперативните организации в КС Варна е увеличаване приема на член-кооператори и привличане на млади и образовани кадри в кооперациите. Осигуряването на приемственост е от стратегическо значение за бъдещето развитие на системата. Един от основните проблеми пред съюза е влошаващата се демографска среда. Голяма част от членуващите в КС Варна кооперации осъществяват своята дейност в намиращите се в по-вътрешната част на областта населени места, където за разлика от крайморските райони населението постоянно намалява.”

Мариана Петрова, председател на КС гр. Добрич:

”Основен проблем пред КС Добрич е относително ниският брой на член-кооператорите, голяма част от които са съсредоточени в едва три от общо 13 членуващи в съюза кооперации. Не малка част от кооперациите са във влошено финансово състояние, което води до закриване на търговски обекти и съкращаване на персонал.

Основна стопанска дейност на кооперациите от състава на КС Добрич е търговия на дребно, като основната ни цел в това отношение е повишаване относителния дял на доставките по линия на Единния кооперативен пазар и увеличаване делът на предлаганите стоки с марка КООП.”

Светла Анастасова, председател на КС гр. Шумен:

”Споделените досега проблеми важат с пълна сила и за кооперативните организации от състава на КС Шумен. За това повече от всякога е необходимо да обединим нашите усилия, за да предолеем трудностите породени от негативното влияние на икономическата и демографска обстановка. Анализът на състоянието на кооперациите в съюза налага извода, че тези от тях, които извършват търговска дейност и стопанисват търговски обекти са популярни сред населението от обслужваните райони и успяват да привлекат нови член-кооператори, за разлика от кооперациите без стопанска дейност, където членската маса непрекъснато намалява. Основни цели в нашата работа са увеличаване приема на нови член-кооператори, развитие на ефективна стопанска дейност, реновиране на търговската база и повишаване квалификацията на кадрите.”

Йордан Ботунски, председател на КС гр. Търговище:

”Преди години кооперативен съюз Търговище се зае с оздравяването на някои от кооперациите, които въпреки натрупаните загуби, имаха потенциал за развитие. Днес мога да кажа, че този наш ход даде своя резултат, успяхме да стабилизираме въпросните кооперации, които в наше лице виждат сигурна опора. Нашите проблеми не са по различни от тези на останалите кооперативни съюзи в региона. Ежедневно се сблъскваме с едни и същи трудности и задачи за решаване. Въпреки влиянието на икономчиеските и демографските фактори, кооперативните организации имат резерви, с които да преодолеят стагнацията и негативното влияние на средата. От голямо значение за кооперациите от състава на КС Търговище, е добрата ни работа и взаимодействие с органите на местната власт.”

Дирекция „Кооперативна политика и Европейски проекти“, ЦКС