КООП новини от Европа и света

Публикувано на 03.06.2016

КООП новини от Европа и света

Международен кооперативен алианс (ICA)

Кооперациите представени на Срещата на върха Б 20         

Срещата на върха Б 20 тази година се проведе във Вашингтон, САЩ и съвпадна с пролетното заседание на Международния валутен фонд/ Световната банка. Това беше първо съвместно заседание на целевите групи на Б 20 под председателството на Китай. Чарлз Гулд – Генерален директор и Родриго Гоювея – Директор по политиките на МКА участваха в работата на целевите групи „Развитие на МСП” и „Заетостта”, апелирайки за признание приноса на кооперациите, което да намери отражение в окончателните текстове на политическия проектодокумент, съдържащ препоръки към Б 20 и  Г 20. Следващото заседание ще се проведе в Париж в края на май, заедно с Общото събрание на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

Онлайн платформа за бизнес сътрудничество между членовете на МКА

С цел насърчаване сътрудничеството между кооперациите стартира „Онлайн платформа за бизнес сътрудничество” на уебсайта на МКА. Всяка кооперативна организация – член на МКА, безплатно може да създаде свой профил в платформата, представяйки кооперативното движение в съответната страна. Информацията съдържа: правен статут, сектор, кратко описание на дейността, потенциални области на сътрудничество с други кооперативни организации, интернет страница, телефон, адрес и лице за контакт. Първите организации с профили в Платформата са Конфедерация на кооперациите (COOPERAR), Аржентина и Всекитайската федерация на кооперациите за снабдяване и маркетинг (ACFSMC).

2 юли 2016 – „Кооперациите: движеща сила за устойчиво бъдеще”

Международният кооперативен ден на МКА и Международният ден на кооперациите на ООН се празнуват всяка година в първата събота на месец юли. На този ден кооперациите в целия свят провеждат различни мероприятия за засилване познанието и признанието им за ролята и приноса им в икономическото и социално устойчиво развитие, а също така и в непрекъснатото популяризиране идеите за международна солидарност, равенство и световен мир. Международният кооперативен ден насърчава сплотеността, засилва сътрудничеството между кооперациите и партньорството им с държавните органи и институции на местно, национално, регионално и международно ниво.

Новини от регионите на МКА

Регион Америки:

Кооперациите Америки с участие в дискусия „Ролята на кооперациите спрямо финансовите спекулации”

Ариел Гуарко - Президент на Конфедерация на кооперациите, Аржентина и Вицепрезидент на Кооперациите Америки участва в дискусията и заяви: „…Като кооперативно движение ние трябва да продължим своята критична позиция спрямо финансовите спекулации, характерни за все по-концентрирания световен икономически модел, който застрашава жинеспособността на кооперативния бизнес…”

НОВА РУБРИКА

В няколко поредни издания ви запознавахме с дейността на световните кооперативни секторни организации. В този брой ви представяме последната осма организация.  

Световна организация на кооперациите в сферата на индустрията, занаятите и услугите (CICOPA)

Световна организацията на кооперациите в сферата на индустрията, занаятите и услугите (CICOPA)

Като световна секторна организация на МКА, създадена 1947 г. тя представлява 44 организации-членки от 28 държави, включващи национални конфедерации или федерации представляващи 65 000 кооперативни организации с 3 милиона заети. Целта й е да популяризира:

  • кооперативния бизнес модел в сферата на производството и услугите;
  • кооперативната форма на собственост и организация на труд;
  • кооперативното движение в сферата на индустрията и занаятите във всички региони на света;

За повече информация: https://www. ciciopa.coop/

Глобален форум на световната организация на потребителните кооперации (CCW)

CCW обединява над 75 милиона индивидуални членове от 28 национални кооперативни организации във всички региони на Международния кооперативен алианс, които реализират над 500 милиарда евро годишен стопански оборот.

На 19 април 2016 в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел се проведе Глобален форум на CCW на тема: „Стоките с марката КООП и електронната КООП търговия в полза на разширяване на бизнес партньорството между потребителните кооперации”. В него взеха участие делегати на национални организации на потребителните кооперации от Великобритания, Германия, Естония, Израел, Исландия, Италия, Русия, Украйна, Финландия, Швеция и България.

В своето приветствие Петър Стефанов – Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW) отбеляза, че 28-те пионери, създали първата потребителна кооперация в Рочдейл, сами са си задали и намерили отговор на въпроса: не трябва ли икономиката да служи на хората, а не хората на икономиката и как би изглеждало това, ако се случи? Да те са рискували, но убедени в кооперативните принципи и ценности успяват да постигнат своята цел.

Специален гост на Форума беше Лука Жайер - Президент на Група III – „Други интереси” на Европейския икономически и социален комитет, който в своето приветствие изтъкна: „….потребителните кооперации са най-близо до хората, познават техните потребности и успяват да намерят правилното решение за тяхното удовлетворяване. Ето защо кооперациите в Европа трябва да мобилизират и консолидират усилията си, за да бъдат лидери в социалната икономика на Европа…”

Моник Льору - Президент на Международния кооперативен алианс и Дирк Ленхоф – Президент на Кооперативна Европа изразиха благодарност към Петър Стефанов за поканата да вземат участие в този Форум. В своите приветствия споделиха, че все още е недостатъчно признанието за ролята и значимостта на кооперациите, въпреки успешното им развитие. Понякога е необходимо да се полагат доста усилия и капацитет в доказване, че кооперациите съществуват, че обединяват хората и са успешни, не само в традиционни, но и в нови сфери на бизнеса.

С цел проучване и популяризиране на стоките с марка КООП и развитието на кооперативната електронна търговия своя опит, знания и идеи споделиха:

Роберто Сгавета – Президент на КООП Италия-Храни

Колин Маклауд – Генерален изпълнителен директор, КООП Нормандски острови, Великобритания

Томи Олстрьом – Генерален изпълнителен директор, Национален съюз на потребителните кооперации (KF), Швеция

Юхани Илмола – Директор, Национален съюз на потребителните кооперации (SOK), Финландия

Еял Фаркаш – Вицепрезидент, КООП Израел

Националните организации на КООП Китай, КООП Корея и Кооперация Обрера, Аржентина изпратиха свои презентации, поради невъзможността да вземат пряко участие.

Темата на Форума предизвика изключителен интерес,а споделените добри практики, идеи и намерения показваха, че и в бъдеще традиционната и електронна търговия  ще продължават да се развиват в нови форми и модели, чрез които клиентите ще получават повече удобство за време и място на пазаруване, ще им бъде гарантирана сигурност и високо качество на предоставяните услуги.

Форумът насърчи участниците в желанието им за разширяване сътрудничеството между потребителните кооперации, както в Европа, така и в света.

Кооперативна Европа - Европейски регион на МКА

10 Години Кооперативна Европа – с поглед назад и напред

На 20 Април 2016 в старинната сграда на Библиотека „Солвей” в Брюксел се проведе Генерална асамблея на Кооперативна Европа, която тържествено отбеляза 10 години от създаването на асоциацията, в присъствието на 150 делегата от 48 национални и секторни кооперативни организации в Европа, както и изтъкнати представители на европейските институции. Гост бе и новоизбраният Президент на Международния кооперативен алианс – Моник Льору.

 На официалната церемония по повод това събитие за първи път бе връчен Почетен медал – златен – „10 Години Кооперативна Европа”. За ЦКС беше огромно признание и гордост Петър Стефанов – Председател на ЦКС и Вицепрезидент на Кооперативна Европа да връчи това високо отличие на Дама Полин Грийн. Дирк Ленхоф – Президент на Кооперативна Европа връчи почетен медал и на Етиен Флимлин. Наградените Дама Полин Грийн и Етиен Флимлин – учредители и Съ-президенти на Кооперативна Европа – Европейски регион на МКА благодариха за високото отличие и споделиха, че и в бъдеще ще продължат да допринасят за развитието на глобалното кооперативно движение.

Доклад за статистическа информация 2015 за кооперациите в Европа

По повод 10 Години Кооперативна Европа бе разработен и представен ключов Доклад, съдържащ статистическа информация за 2015 – представящ кооперативния бизнес и неговото място и роля в Европа като важен партньор със сериозен потенциал за устойчиво развитие, иновации и социална промяна.

Европейската КООП младежка мрежа прие своя Устав

Силно бе присъствието на млади кооператори през тези два дни, които се включиха активно в дискусиите, демонстрирайки, че те не са само бъдещето, но и настоящето на кооперативното движение в Европа. Европейската КООП младежка мрежа обединяваща 115 млади кооператори, представители на 12 европейски страни, сред които и България на свое заседание прие Устав и Декларация: „Нови възможности за кандидатстване по проекти, финансирани от Европейския съюз, насочени към насърчаване предприемачеството и учредяване на кооперации, с оглед намаляване безработицата сред младите хора”.

Европ КООП - Европейска асоциация на потребителните кооперации

Бъдещето е на безконтактните плащания

Доклад на Кооперативна група – Великобритания на тема: "Начинът, по който плащаме" информира за рязкото повишаване на безконтактните плащания. Групата прогнозира, че до 2025 65% от разплащанията ще стават с банкови карти и мобилни приложения, с тенденция в бъдеще те изцяло да заменят плащането в брой.

КООП Швеция създава приложение за електронно пазаруване

КООП Швеция инвестира средства в технология, в партньорство с Gastrofy (уебсайт за връзка между сайтове за рецепти и електронни магазини, с цел създаване на „умен” списък за пазаруване, свеждащ до минимум хранителните отпадъци). В какво се изразява партньорството? Gastrofy разполага с база данни от 6000 рецепти, като всички съставки за приготвянето им ще могат да се закупуват от електронния магазин на КООП Швеция и системата ще следи за количествата и за припокриващи се съставки, което свежда до минимум хранителните отпадъци. Комбинацията от смарт технологията на Gastrofy и опита на КООП в областта на търговията ще издигнат на ново ниво електронната търговия с храни.” сподели Робин Рендал, главен изпълнителен директор на Gastrofy.

КООП Италия, Швеция и Естония с кампании в подкрепа на националните млекопроизводители

Трите кооперативни организации предприеха конкретни стъпки в подкрепа на националната млечна индустрия, с оглед трудностите пред които са изправени млекопроизводителите. КООП Италия стартира национална комуникационна кампания „Пролетта на италианското мляко” призоваваща потребителите да купуват мляко марка КООП с етикет „100 % италианско мляко”. КООП Швеция също подпомогна местните млекопроизводителите насърчавайки потребителите да закупуват мляко с марка КООП с етикет „От Швеция”. КООП Естония са стартирали инициатива „Справедливо мляко”, която гарантира, че на млекопроизводителите се заплаща справедлива цена за тяхната продукция.

Главна дирекция „Международна дейност“, ЦКС