• Начало /
  • Новини /
  • НПК на слепите в България: равнопоставеност на хората с проблеми в зрението

НПК на слепите в България: равнопоставеност на хората с проблеми в зрението

Публикувано на 06.06.2016

НПК на слепите в България: равнопоставеност на хората с проблеми в зрението

Данни за НПК на слепите в България 

  • НПК на слепите в България членува в ГКС София;
  • Броят на заети в кооперацията е 51 души;
  • Член-кооператорите са 2399 членове, от които 297 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва 69 търговски обекта, от които пряко стопанисват 12 обекта;
  • НПК на слепите в България обслужва 8 населени места;

Към 31 декември 2015, НПК на слепите в България е на дванадесето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Михаил КЪРЛИН, председател на кооперацията  

От двадесет и трето – на дванадесето място

„В класацията на българските кооперации топ 50 преди година бяхме на двадесет и трето място, а в последната година сме вече на дванадесето място.

Това показва, че кооперацията ни работи добре и постига видими резултати.

Нашата кооперация е специфична и ние работим с грижата за всеки отделен човек, който има проблеми със зрението.

В работата си много разчитаме на пълномощниците ни из районите. Те са живата връзка на нашите член-кооператори с ръководството от една страна и с местните власти от друга страна.

Един от проблемите, които стоят пред нашата кооперация е да решим окончателно въпроса със собствеността. Надяваме се законодателството да се променя в посока, която да реши справедливо тези въпроси.

Една част от нашите приходи идва от обектите, дадени под наем. За нас е важно отблизо да следим как се стопанисват нашите обекти, за да можем при добри възможности да поемем тези обекти и сами да работим с тях. Такива примери имаме.

Смятаме, че е много важно обществеността да знае за нас и да е запозната с грижите, които кооперацията полага за своите членове. Хората трябва да знаят колко младежи са добили образование благодарение на кооперацията, колко книги и други творби на изкуството са създадени с наша подкрепа.

Много важни за нас са районните събрания. Там стават срещите с всичките наши членове, а не само с пълномощниците. Там най-добре се чува гласът на отделния човек. Ето например много добро и навременно предложение на  Веселина  Стоилова от  Варна – да развиваме както колетната, така и онлайн търговия за улеснение на член-кооператорите и техните семейства, което ще даде реална възможност да се разшири стоковата номенклатура на кооперацията.“

Накратко за НПК на слепите в България

Кооперацията има изцяло социален характер и съдейства за благосъстоянието и задоволяване интересите и потребностите на своите членове.

За тази цел дейностите на кооперацията са насочени към:

  • Трудоустрояване на член-кооператори на щатни бройки с оглед на бъдещо пенсиониране;
  • Материално стимулиране на член-кооператорите чрез дивиденти;
  • Подпомагане в натура и чрез предоставяне на социални услуги;
  • Оказване на материална и техническа помощ на младежи, които се обучават в масови училища, както и младежи, продължаващи обучението си след средно образование;
  • Специални грижи за самотните, лежащо болните, младите и многодетните семейства;
  • Осигуряване на правна, методическа, техническа и медицинска помощ на член-кооператорите във връзка с тяхната рехабилитация и интеграция в обществото, както и защита на специфичните им права и интереси. 

Актуално

НПК на слепите в България проведе своето седемдесет и първо общо отчетно-изборно събрание, на което присъстваха седемдесет и седем пълномощника. В работата на събранието взеха участие Виден Виденов, председател на Контролния съвет на ЦКС и  Валентин Димов, председател на ГКС София. Присъстваха и представители на министерства. За председател на кооперацията с пълно мнозинство бе преизбран господин Михаил Кърлин.

Поглед в историята

НПК на слепите в България е създадена през хиляда деветстотин четиридесет и пета година.  Тя е специализирана социална институция. Кооперацията има аналози в най-развитите европейски страни.

Тя е отворена за членство на граждани с намалена работоспособност по отношение на зрението.

Всяка година броят на член-кооператорите се увеличава, което показва стремежа на ръководството на кооперацията да се обхванат колкото може повече хора  с такива проблеми.

Основните насоки, в които работи кооперацията са: трудоустрояване на хора със зрителни увреждания на щатни бройки с цел пенсиониране, материално стимулиране социална защита, рехабилитация във всички форми, търговия на едро и дребно, услуги и др.

Поглед отблизо

Кооперацията работи пряко с няколко магазина и с няколко търговски обекта, стопанисвани от комисионери. На гражданството се предлагат предимно промишлени стоки, текстил, трикотаж, спално бельо, битов текстил и др.  Анализите на ръководството на кооперацията показват, че обращаемостта на стоките е твърде продължителна и затова е приложен интересен подход: доставянето на нови стоки има лимит 80%

от реализирания стокооборот  през предшестващия месец.

Кооперацията осъществява контакти както с български доставчици и производители, така и с чуждестранни. Това се прави с цел да се разнообрази стоковата номенклатура и на базата на конкуренцията да се постигнат по-изгодни условия при доставките. Кооперацията работи за изпълнение на собствения бизнес план.

Колкото и трудно е да се работи, а тези трудности се изразяват в намаляване покупателната способност на населението от една страна и нелоялната конкуренция от друга страна. Кооперацията в магазините си предлага преди всичко стоки за дома, за семейството, а тук  сивата икономика като че ли вирее най-силно.

И все пак – фактът, че всяка година кооперативната търговия постига по-големи успехи говори сам за себе си.

Основната задача – грижа за хората

Важна функция на кооперацията е да трудоустроява своите членове, които са със социални пенсии, с цел препенсиониране. По този начин са решени проблемите на повече от сто и петдесет човека.

По оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” се работи по схема “Ново работно място 2015”.

Кооперацията е ангажирала изявени специалисти, които имат сериозен опит в разработване на проекти, и надеждата за успешно включване в проекта е голяма.

Целта на схемата е да осигури предпоставки  за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Тази цел ще бъде постигната  чрез комбинация от мерки за обучение, включително и на определено работно място, предоставяне на стимули на работодателите за разкриване на нови работни места и т.н. Броят на кандидатстващите организации за работа по тази схема е над три хиляди и деветстотин. НПК на слепите в България има реални шансове да се включи реално в работата по тази схема, тъй като има и опит и реални сили да изведе до успешен край тази нова, актуална стъпка.

Кооперацията и сега се явява като работодател по социалните програми на Бюрата по труда. Разходите за фонд “Рехабилитация”, предназначен само за член-кооператори  надхвърлят милион и половина лева. Над шестстотин хиляди лева са разходите за подпомагане на член-кооператорите. Раздавани са и материални помощи за незрящи и са подпомагани техните деца на ученическа възраст във връзка с първия учебен ден.

По проблемите работят професионално подготвени кадри

Стана дума, че важна роля в организационния живот на кооперацията играят  пълномощниците. Но след като чрез тях не е постигната  необходимата активна връзка с член-кооператорите, ръководството  изгради регионални структури в районите, като за целта са избрани активни член-кооператори, които подържат по-тясна и директна връзка с член-кооператорите по места. Тези структури работят в над двеста общини.

Кооперацията заделя значителни средства за обучение на своите кадри.

През курсовете за обучение са преминали специалистите, търговските работници, членовете на управителния и контролния съвет, местните координатори и др. През семинарите и курсовете са преминали над двеста и петдесет човека.

Прави се всичко възможно именно трудовата заетост да е една от сферите  на равноправно участие, които дават възможност на хората с увреждания да участват в обществения живот, да проявяват лична и обществена активност, да живеят живота на общността, към която принадлежат.

Страници от бизнес плана

На вниманието на общото събрание бе предоставен анализ, какъвто се прави в най-модерните организации и структури. Дълга е графата, изброяваща силните страни, но дълга е и графата, изброяваща слабостите.

Много интересна е графата “Възможности”. Ето част от нея:

  • богата материална база
  • наличие на финансов ресурс
  • последователна политика за обучение на кадрите и член-кооператорите
  • срещи и обмяна на опит със сродни организации в  страната и чужбина
  • богат управленски опит и работа в екип
  • умело стопанисване на материалната база
  • участие в проекти

И може би най-важното, което обединява всички графи на анализа: ползотворна работа за подобряване на живота на хората със зрителни проблеми и равнопоставеност с всички граждани на обществото.

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС