• Начало /
  • Новини /
  • КС Плевен отбеляза своя 90-годишен юбилей и МКД 2016

КС Плевен отбеляза своя 90-годишен юбилей и МКД 2016

Публикувано на 27.07.2016

КС Плевен отбеляза своя 90-годишен юбилей и МКД 2016

Ежегодно през първата събота на месец юли по целия свят се отбелязва Международният кооперативен ден. На 2 юли тази година той се отпразнува за 94-ти път под надслов „Кооперациите: движеща сила за устойчиво бъдеще”. За кооперациите, членуващи в Кооперативен съюз Плевен, празнуването на този ден се е превърнало в традиция. Всяка година една от тях е „символичен” домакин на празника и организира неговото провеждане. Тази година за пръв път честта и голямата отговорност се падна на самия кооперативен съюз. Заявката беше дадена още на миналогодишното честване на празника в с.Одърне, тъй като през 2016 г. се навършват 90 години от създаването на съюза и цяла година всички бяха в трепетно очакване на събитието. Този ден се превърна в двоен празник както за самия съюз, така и за всички плевенски кооперации.

Подготовката за празника започна още в ранни зори. В нея взеха активно участие всички служители на съюза, като започнаха да подготвят салона и терасата на последния етаж на административната сграда с празнична украса. Домакините се бяха постарали да създадат изцяло кооперативна атмосфера. Настроението беше приповдигнато. Под звуците на кооперативната песен се раздаваха специално изработени за случая знаменца, брошури и други рекламни материали.

Малко по-късно започнаха да пристигат и гостите. За да уважат 90-годишнината от създаването на Кооперативен съюз Плевен на тържеството присъстваха: г-н Виден Виденов, председател на контролния съвет на ЦКС, г-н Велко Атанасов, председател на КС Враца, г-н Бранимир Дивинисиев, председател на КС Монтана, г-жа Ваня Цакинска,  председател на КС Видин, г-н Радослав Камбуров, председател на КС Севлиево и г-н Тодор Драганов, председател на КС Сливен. Колективите на 36 кооперации, членуващи в КС Плевен, също заявиха желание да вземат участие в празника. Поздравителен адрес и цветя бяха поднесени и от г-жа Любка Александрова, кмет на гр. Левски. Съюзът от години поддържа добри отношения с местната власт в района на своето действие, тъй като само ръка за ръка може да се изгради едно по-добро бъдеще за населението.

Официалната част беше открита от г-жа Емка Ангелова, председател на Кооперативен съюз Плевен, която приветства с добре дошли всички, които са уважили този така светъл и важен за съюза ден. Госпожа Ангелова запозна гостите с кратка историческа справка от създаването му до наши дни, което предизвика чувства на дълбоко възхищение и гордост у присъстващите, тъй като за 90-те години от създаването си, съюзът е преживял много периоди на възходи и падения и въпреки това се е запазил като общественозначима структура до наши дни.

Съюзът е създаден през далечната 1926 година под наименованието РКС „Свобода” на Общо събрание от 19 делегати на кооперации и двама индивидуални членове. Учредители са кооперациите от поречието на р.Вит на територията на бившите Плевенска, Никополска, Ловешка и Троянска околии. Тъй като броят им е станал значителен, те са осъзнали необходимостта от висшестояща организация, която да ги обединява в едно морално и юридическо цяло. Така към 1945 година в съюза членуват вече 124 кооперации. Освен административно – ръководна дейност на своите членове, той осъществява и пряка стопанска дейност – снабдяване на населението със стоки на достъпни цени, търговия на едро, производство на стоки за народно потребление и други. Така същият се обособява като най-мощната стопанска структура в окръга. Във времената на стопански кризи и нестабилност в страната, именно той е бил спасителната сламка за оцеляване на своите членове. Към настоящия момент в Кооперативен съюз Плевен членуват 54 кооперации – 53 потребителни и една земеделска с общо 5 843 член-кооператори. Те осъществяват следните дейности: търговия на дребно в 72 обекта, 26 от които по търговска верига КООП, производство на хляб и закуски, нехранителна промишленост, обществено хранене, растениевъдство, услуги и др.

„През всички тези години имаше много постижения, трудности и неуспехи. Трудните моменти преодолявахме с много труд и постоянство, а постиженията са плод на голяма борба за оцеляване, съхранение и развитие в динамични условия. От това доколко нашите членове са осъзнали необходимостта от съществуването ни, от тяхното отношение и преданост, зависи и нашето бъдещо съществуване. Отговорно можем да заявим пред всички вас, че съюзът ще продължава все така ревностно да следва своята мисия и сме сигурни, че ни предстоят още много по 90 години.”, каза в заключение г-жа Ангелова.

След това думата бе дадена на г-н Виден Виденов, председател на контролния съвет на ЦКС, който поднесе приветствие от името на ЦКС по случай 90-годишнината от създаването на КС Плевен и 94-тия Международен кооперативен ден.

Последва кратка програма от деца – възпитаници на музикалното училище „Панайот Пипков” гр.Плевен. Всички бяха впечатлени от таланта им, а по-старите кооперативни кадри се върнаха в петдесетте и шестдесетте години на миналия век, когато към КС Плевен се е развивала активна самодейна дейност и салонът на съюза се е използвал не за провеждане на събрания, а за репетиции, концерти и представления.

Една от изненадите на празника беше изложбата на детски рисунки, участвали в организирания от ЦКС конкурс „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти”. На територията на КС Плевен участниците в конкурса са 8. Те получиха грамоти за участие от ЦКС и случаят беше използван, за да им се връчат тържествено. Някои от тях присъстваха лично, за да получат грамотите си и подаръци от КС Плевен. В рисунките бяха въплътени много интересни идеи. Все пак целта на конкурса беше да видим как изглежда кооперацията в детските очи.

След като приключи награждаването всички гости бяха поканени да излязат на терасата, от която се разкрива невероятна панорамна гледка към града. Под съпровода на кооперативната песен в небето бяха пуснати 90 балона с хелий в чест на 90-годишнината от създаването на съюза. Всички вдигнаха наздравица с шампанско и си пожелаха още дълги години поводи за гордост и радостни събития.

На финала представителите на всички кооперации се събраха за обща снимка, за да се запечата и тазгодишното честване на Международния кооперативен ден. Такава снимка се прави всяка година независимо къде се провежда празника и се е превърнала в традиция за плевенските кооперации.

С това приключи официалната част на тържеството, но празнуването тепърва предстоеше. Програмата продължи с празнен обяд в ресторант „Будапеща”. За доброто настроение се погрижиха Професионална танцова формация Плевен и Музикална формация „Перфект”, които забавляваха гостите с невероятни изпълнения и никой не можеше да стои безучастно на мястото си. Последва много веселба и поздрави с пожелание за бъдещи ползотворни дела, за да пребъде кооперативното движение. Кооперациите не изневериха на своя девиз от предходните години и доказаха, че както могат всички заедно да работят, така могат и да се веселят. И тази година нямаше нужда от обещания, защото вече е ясно – догодина пак ще се съберат да отпразнуват Международния кооперативен ден и да докажат своята лоялност към кооперативното движение.

         

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС