• Начало /
  • Новини /
  • РКС „Подем“, Севлиево работи за запазване на кооперативната идентичност

РКС „Подем“, Севлиево работи за запазване на кооперативната идентичност

Публикувано на 16.08.2016

РКС „Подем“, Севлиево работи за запазване на кооперативната идентичност

Данни за РКС „Подем“ 

  • РКС „Подем“ членува в Централен кооперативен съюз;
  • Съюзът обединява 19 кооперации, от които 16 потребителни и 3 земеделски;
  • Кооперациите към съюза обединяват 3 250 член-кооператори от които 100 са до 35 години;
  • Основни стопански дейности са търговия на дребно, търговия на едро, производство, селско стопанство;
  • Обслужваните населени места са 39;
  • Членуващите в РКС „Подем“  кооперации притежават 47 търговски обекта.

Поглед в историята

Началото на Районния кооперативен съюз е поставено на 9 май 1926 година в град Севлиево от представители на 7 кооперации от селата Стоките, Гъбене, Батошево, Горна Росица, Душево, Бериево и Градница. Кръстили го с благозвучното име „Подем“.

Целта на учредителния съюз била да подпомогне дейността на създадените в селата на бившата Севлиевска и Габровска околии земеделски и кредитни кооперации и сдружения. Съюзът е единствен, създаден не в окръжения град Габрово, а в град Севлиево. Причината за това е силното кооперативно движение в района на Севлиево.

Чрез методическо ръководство, съюзът е подпомагал кооперациите в тяхната организационна и стопанска дейност, снабдявал ги е със стоки на изгодни цени, изкупувал е излишната за стопаните селскостопанска продукция. За една година са приети още пет кооперации и до 1930 година вече 16 кооперации членуват в съюза. Постепенно започва да се изгражда кооперативната търговска мрежа и кооперациите се налагат като единствена възможност в задоволяване на всестранните потребности на населението.

Съюзът днес

Днес, въпреки трудните условия, кооперациите, членуващи в РКС „Подем“ Севлиево ежедневно доказват, че са устойчиви, защото са доказали, че заедно могат повече. Когато принципите на управление са демократични, когато солидарността между хората е голяма, сложните проблеми се решават по-лесно.

Търговия на дребно, търговия на едро, отдаване под наем на обекти, производство и реализация на селскостопанска продукция са основните дейности на кооперативните, организации в системата на РКС ”Подем”, Севлиево. Към РКС има и магазин на дребно за битови стоки и пчелни продукти.

„…Независимо от някои обстоятелства, които създават трудности в търговската дейност, като силната и нелоялна конкуренция, демографския срив в населени места, нестабилната ниска доходност на населението, ние се надяваме, че в кооперациите има много неразкрити резерви и продължаваме да работим в полза на хората…“, споделя Радослав Камбуров, председател на Съюза.

Зареждането на магазините с хляб и хлебни изделия, млечни и месни продукти се осъществява предимно от местни производители. 25% от стоките се доставят по линията на ЕКП директно в магазините чрез РКС. Съюзът ще продължава активното участие в ЕКП за достигане относителен дял от 40 %.

Кооперативната търговия на дребно се осъществява чрез магазините от търговска верига КООП , които в района са вече десет, от които осем са в гр. Севлиево, стопанисвани от ПК ”Солидарност-1918”. Внедряването на клиентски карти и търговската информационна система са надеждна форма за развитието на дейността. Пример за това е ПК „Солидарност-1918“, която разширява своя търговски периметър с предстоящото пускане на още един магазин от търговска верига КООП с площ над 40 кв.м. в град Севлиево. Обектът е след основна реконструкция, реализирана със собствени инвестиционни средства.

Икономически силните и финансово независими кооперации, които имат възможност да изплащат дивидент са ПК “Солидарност-1918“Севлиево и РПК „Райпо“ Габрово.

В седем от търговските обекти към съюза има внедрена търговска информационна система: шест обекта към ПК Севлиево и един в РПК „Райпо“, Габрово. Предстои внедряването на програмата за лоялни клиенти в още три магазина в Севлиево и един магазин в Габрово.

Търговията на едро е дейност на РКС, осъществяване чрез складовата си база. Трикотаж, обувки, домашни потреби и битова химия са групите стоки, които съюза предлага на своите клиенти.

Като цяло, търговската дейност е с ниска доходност и не може да покрие финансовите нужди, което налага да се търсят други възможности за повишаване на финансовите резултати.

При земеделието въпреки неголемия ръст на финансови резултати, се отчитат много добри добиви. ЗППК „Росица“, Севлиево, чиято дейност включва растениевъдство и животновъдство приключи 2015 година с печалба, макар и малка.

Най-важната инвестиция - хората

РКС “Подем” Севлиево инвестира в привличането на млади член-кооператори. Пътят към младите за привличането им към кооперативната кауза на първо място става чрез организиране на съвременни инициативи, които да запалят техния интерес към кооперативната идея.

Управителните съвети на съюза и на кооперациите непрестанно разглеждат възможности за приобщаване на нови член-кооператори и популяризиране на кооперативните принципи и ценности сред широката общественост.

Ежегодно се работи по програма за приема на нови член-кооператори  и провеждане на занимателни игри, конкурси и срещи за популяризиране на кооперативната идея.

Кооперативния съюз съвместно с кооперациите, членуващи в него  се включва активно и в инициативите, които ЦКС организира.

Всяка година кооперативния съюз съвместно със своите членове  провежда срещи за обмяна на опит, като насърчава взаимопомощта между кооперативните организации. На 9 май в чест на 90-годишния юбилей на РКС „Подем“, ръководството на съюза организира срещи с пенсиониралите се служители, които със своя всеотдаен труд са оставили следа в историята на съюза.

Също така, организирането на срещи с колеги от други съюзи и кооперации са ценен източник за обмяна на добри практики по въпросите, свързани с кооперативната система.

За  поддържане духа на местното население, представителите на кооперациите обединяват усилия с районните читалищата и кметствата за съвместно организиране на различни мероприятия.

Поглед към бъдещето

Целите, които ръководството на съюза ще се стреми да постигне до края на 2016 година са:

  • Да се подобрят финансовите резултати;
  • Да се увеличи обемът на стоки с марката КООП с достигане относителен дял от 40 %;
  • Да продължи подобряване на материалната база;
  • Да се взема активно участие в инициативите, организирани от ЦКС;
  • Да се разшири партньорството с кооперативните организации и други нестопански структури;
  • Да се прилагат установените добри практики.

Ръководството на Съюза и членуващите в него кооперации са оптимисти за настоящата година и вярват, че не само ще запазят своето място в обществото, но и ще бъдат фактор за неговото развитие в бъдеще.

В своята 90-годишна история РКС „Подем е преминал през различни периоди, но е оцелял в името на кооперативните ценности и принципи, за да работи в полза на своите членове днес.                               

 

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС