• Начало /
  • Новини /
  • РПК Харманли увеличи с тридесет процента стоките, доставяни по линия на ЕКП

РПК Харманли увеличи с тридесет процента стоките, доставяни по линия на ЕКП

Публикувано на 27.09.2016

РПК Харманли увеличи с тридесет процента стоките, доставяни по линия на ЕКП

Данни за РПК Харманли

  • РПК Харманли членува в КС „КООП микс“;
  • Броят на заети в кооперацията е 39 души;
  • Член-кооператорите са 698 души, от които 30 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно;
  • Кооперацията стопанисва 19 търговски обекта, от които 10 от търговската верига КООП;
  • РПК Харманли обслужва 16 населени места.

Според отчетените резултати за 2015, РПК Харманли е на двадесет и трето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Иван СТАНЕВ, председател на кооперацията 

„Нашата сила е в хората, които подкрепят усилията ни!

И ние имаме своите затруднения, но аз истински се зареждам с енергия, когато се срещам с хората по време на селищните събрания. Виждам с каква загриженост говорят и колко добри предложения правят за подобряване на работния процес.  Кооперацията им отвръща с със същата загриженост, като на доверието отговаря с доверие. Навсякъде, където има възможност работи кооперативен магазин. Нашите магазини са на най-високо ниво – оборудвани с модерни съоръжения, с примамлив и естетичен вид, с добро аранжиране на стоките, с добро обслужване и най-важното – с обилно зареждане на качествени стоки на достъпни цени.

В нашия район нивото на кооперираност в селата е много високо. Имаме селища, където кооперираността надхвърля двадесет процента от населението. В това е нашата сила.

Има и още един показателен факт – много хора проявиха жив интерес към потребителските карти. Сега техният брой е значително по-висок от броя на член-кооператорите, който се надяваме също да нараства. Това показва отношението на населението към дейността и живота на кооперацията. Броят на потребителските карти е хиляда петстотин и двадесет.“

И този район не е пощаден от негативните тенденции на нашето съвремие – намаляване и застаряване н населението и наред с това – засилване на сивата икономика предимно в хлебопроизводството – дейност, в която кооперацията имаше много силни позиции. Въпреки всичко кооперацията бележи ръст в приходите.

Кооперация с много интересна история

Началото е поставено през хиляда деветстотин и осма година като взаимоспомагателно дружество. През същата година двадесет и трима земеделски стопани от село Орешец учредяват земеделско спестовно заемно дружество “Родопи”. В член трети от устава на дружеството е записано да съдейства за образуването и на други кооперативни дружества за потребление, производство и др.

В кооперацията нямат право да членуват селските кръчмари, бакали и лихварите. До хиляда деветстотин тридесет и девета година в харманлийския район са заработили над двадесет кооперации.

През хиляда деветстотин тридесет и втора  в Харманли се образува Районен кооперативен съюз “Родопец”.  Негови учредители са осем кооперации, между  които и РПК ”Родопи”, Орешец.

Съюзът развива изключително ползотворна дейност. През хиляда деветстотин петдесет и трета година кооперацията в с.  Надежден се влива в РПК “Родопи”. Оттогава харманлийската кооперация става притегателен център за силен обединителен процес. През четиридесет и седма година на миналия век кооперацията се преименува на “Наркооп“ Харманли.

Търговската дейност става водеща. В нея се вливат кооперациите от селата Надежден, Преславец, Остър камък и Рогозиново. През хиляда деветстотин петдесет и девета година следват организационни промени – създава се окръжно търговско предприятие, което на практика прекъсва естествения развой на кооперацията.

Успешна търговска дейност

Деветнадесет са търговските обекти на кооперацията, разположени в шестнадесет селища. Всички магазини са модерни. Зареждането става всеки ден – сутрин със собствен превоз кооперацията докарва пресен хляб, закуски и стоки.

Кооперацията бележи ръст в приходите и е постигнала положителен финансов резултат.

Кооперативният магазин в центъра на града е един от най-хубавите търговски обекти. Светлинна реклама спира вниманието на хората.  Вътре магазинът е много рационално организиран. Приветливите служители на обекта създават приятна атмосфера за пазаруване.

Интересен е и обектът в село Иваново. Той се е превърнал в истински социален център. Всъщност такива са всичките кооперативни търговски обекти в района – към всеки магазин е обособено малко кафене, в което хората прекарват доста време в разговори и срещи. Производителността на един търговски работник се е увеличила чувствително, средно месечният оборот също се е увеличил. Стоковата наличност също е увеличена. Сега усилията са съсредоточени в намаляване срока на обращаемостта на стоките.

Кооперацията има два склада, където пристигат стоките на едро. След това със собствен превоз се разпределят по обектите – това става минимум един път в седмицата, а всеки ден с доставките на пресния хляб се извършва зареждане, достатъчно е търговските служители да проявяват инициативност и търговски усет. Всички стоки се ценообразуват в едровите складове и са еднакви за всички селища.

Хората и прочутият кооперативен хляб 

РПК Харманли притежава модерна база за производство на хляб. Тя отговаря на всички модерни хигиенни изисквания. Доскоро кооперативният хляб бе прочут със своите вкусови качества.

Не беше далеч времето, когато се образуваха опашки пред магазина в очакване на топлия следобеден хляб. Той се прави без каквито и да е химически намеси.  

Но нелоялната конкуренция, която понякога предлага хляб на много ниски цени оказа влияние. Ако кооперацията се оттегли от тази дейност – това означава хората по селата да останат без хляб или ще купуват хляб независимо от цената и качеството.

След като стабилизира своята магазинна мрежа на високо ниво, сега погледите на ръководството на кооперацията са насочени както към запазване на вече постигнатото, така и към нещо ново.

Кооперацията търси добри условия в града, за да отвори втори кооперативен магазин, в който да се предлага и хляб кооперативно производство.

Асен Станимиров

и дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС