• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Наркооп“ гр. Кубрат повишава доверието в кооперациите

ПК „Наркооп“ гр. Кубрат повишава доверието в кооперациите

Публикувано на 30.01.2017

ПК „Наркооп“ гр. Кубрат повишава доверието в кооперациите

Кратка визитка на ПК „Наркооп“, гр.Кубрат 

  • ПК „Наркооп“ членува в РКС Русе
  • Броят на заети в кооперацията е 33 души
  • Член-кооператорите са 635 души, от които 192 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 16 търговски обект, от които 7 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 7 населени места.

Според отчетените резултати за деветмесечието на 2016 година, ПК „Наркооп“ гр. Кубрат е на четвърто място в комплексното класиране на кооперациите от системата на ЦКС

Искра Антонова, председател на кооперацията

„На 25 януари нашата кооперация празнува рожден ден! Истина е, че днес тя значително се различава от своя първообраз от преди 108 години.   Независимо от промените и преживените метаморфози, нашата кооперация е намерила и уверено отстоява своето място в живота на Лудогорския край. Това е така, защото кооперативният дух е жив у хората, съставлявали и съставляващи кооперацията! Не сме забравили, че именно взаимопомощта е основополагащият принцип в изграждането и функционирането й като организация на съмишленици, в основата на която стои човекът, а не капитала!

Отправям специален поздрав към всички читатели на вестник „Земя“ с пожелание за здраве, сполука и повече сторени добрини през 2017 година!“

Положителни тенденции

Стокооборотът на кооперацията в търговията е увеличен с 25% спрямо 2015г. Реализиран е значителен положителен финансов резултат, като ръст бележи и ефективността от пряката стопанска дейност отново спрямо 2015г. Нараснал е размерът както на собствения капитал (с  15 %), така и дяловият капитал (с 9 %). Размерът на средната дялова вноска и размерът на дивидентите също са нараснали. Увеличен е броят на потребителските карти, като са раздадени освен 500 броя карти на членовете на кооперацията и над 200 карти на лоялни и редовни клиенти.

През наскоро отминалата 2016 година са приети 46 нови членове в младежка възраст. Коефициентът на кооперираност е 6,88 %.

Успешна търговска и промишлена дейност

Успешно работят следните стопанисвани от кооперацията обекти: цех за производство на хлебни изделия и закуски; сладкарска работилница; ателие за услуги; 8 търговски обекта – от типа „смесен магазин“;  магазин за промишлени стоки; кафе-сладкарница;  два клуба на кооператора; обект за продажба на топли закуски;  склад на едро за хранителни и промишлени стоки.

Във всички обекти от верига КООП е внедрена търговска информационна система. Търговските обекти на кооперацията са обновени, като е въведена и програмата за лоялни клиенти. Доставката на стоки в търговските обекти е изцяло организирана от ЕКП.

През месец юни в града отвори врати нов квартален магазин КООП Маркет, който е включен в национална търговска верига КООП. Само през последната година, кооперацията е разкрила пет нови работни места. Броят на заетите в кооперацията млади хора е увеличен през 2016г. и сега в нея работят 13 души до 35години или 39% от личния състав.

Участие на кооперацията в Европейски програми

По програма „Училищен плод” кооперацията изпълнява 17 договора за снабдяване на училищата и детските градини в Община Кубрат. Също така, по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, се осъществява учебни практики и обучение в реална работна среда на учениците. Работи се и по програма „Развитие на човешките ресурси” за създаване на заетост за младежи до 29 години, както и за трайно безработни, чрез осигуряване възможност за стаж и обучение.

Социална отговорност и видимост

Кооперацията активно присъства в живота на общината, общинските институции и организациите с нестопанска цел, като: Местна Инициативна Група /МИГ/, читалищата в региона, спортната зала, Инициативен Комитет за изграждане на паметник на Хан Кубрат, Регионално Сдружение “Диабет“ и  др.

Ръководството на кооперацията се стреми към индивидуално отношение, ежедневно внимание и съпричастност към всеки, възприеман преди всичко като човек със своите проблеми, а не като обикновен потребител.

При организиране на рекламна дейност чрез използване на съвременните средства и възможностите на интернет, както и в съчетание с древния метод, приложим за малките населени места „от ухо на ухо“.

 Ръководството на кооперацията се стреми с бързи и адекватни действия да отговаря на всяка ситуация и да генерира положителен резултат.

Доставка на зърно и брашно от еко лимец, директно от сертифициран био-производител, вече се е превърнало в традиция за ПК „Наркооп“ Кубрат. В съчетание с организиране на кампания за здравословно хранене и начин на живот, раздаване на брошури с рецепти, се осъществява и собствено производство и продажба на хлебчета и различни други закуски от лимец.  

Нетрадиционна дейност в сферата на услугите

С активната работа на Центъра за изцеление и хармония се разширяват предлаганите услуги – нетрадиционни, но иновационни, като акцентът е поставен преди всичко към социалната ефективност, а именно опазване здравето на човешкия организъм. С широка популярност и интерес се ползва и Клубът на кооператора с работещи към него фитнес зала, тенис маса, туристически клуб, зала за  изцеление, медитации и релакс.

Още една дейност в полза на обществото

„Като акт на кооперативното ни добротворчество е осъществяването на една интересна и полезна идея. От 2016г. започна да работи нашата кооперативна Библиотека „Дар Слово“ . Всички книги в нея са събрани от доброволни дарения на наши членове. Щанд на библиотеката е изнесен и в кооперативната кафе-сладкарницата, което прави библиотеката лесно достъпна за всички читатели. Библиотеката вече се приема изключително добре и се радва на широка популярност сред обществеността.“, споделя госпожа Антонова.      

Инициативи и празници

Редовно се организира провеждането на различни празници не само за най-малките членове, но и за всички възрастови групи. Станалите традиция ежегодни екскурзии и туристически походи в планината, тим-билдинги, празници и чествания, както и обмяна на опит с други кооперативни организации в България, оказва своя ползотворен, макар и неизмерим в цифри ефект върху резултатността от работата на ПК „Наркооп“, гр. Кубрат.

Кооперацията се включва активно и в организираните от ЦКС национални инициативи, като вторият национален конкурс за детска рисунка „КООП създава усмивки и рисува мечти“ и последвалата благотворителна кампания. За  участие със свои рисунки кооперацията успя да организира 108 деца от всичките 17 училища от общината, което представлява повече от 1/5 от всички участващи от страната.

По повод първия учебен ден, кооперацията се включи в националната кампания „На училище с КООП: Да се храним здравословно и спортуваме редовно“.

Кооперацията има и множество собствени инициативи, като Целодневен детски КООП спортен фестивал в чест на Деня на Будителите в спортната зала на Кубрат с множество състезателни и забавни игри за най-малките и с турнир по хандбал за по-големите.

Един от любимите конкурси за децата е рисунка върху асфалт „КООП  пролет“.

Великден с КООП, Ден на детето с КООП, Международният кооперативен ден и Коледа с КООП са другите тържества, които се провеждат ежегодно за популяризиране социалната функция на кооперацията и нейната актуална значимост в живота на обществото.

Социалното партньорство с Общината

ПК „Наркооп“ развива активно спомоществователство на територията на Общината. „Подпомагаме редовно SOS Детски селища България, участваме с дарения и в редица национални кампании и благотворителни инициативи като Българската Коледа.“, допълва госпожа Антонова.

И това е само малка част от начина, по който ПК „Наркооп“ гради авторитет и имидж, чрез който изпълнява най-важната роля на кооперацията – активно да съдейства и подпомага своите членове в  различните области на живота и да дава най-доброто, което може в услуга на обществото.

Али Небиев – управител на КООП Маркет „Козирката“ 

„Бих искал да изкажа своята благодарност за гласуваното доверие от страна на ръководството да съм управител на най-новия търговски обект на кооперацията. В днешното динамично време всеки млад човек търси своята реализация, съобразно вътрешните си мотиви, един от които е репутацията на организацията, в която работи. Гордея се, че съм част от екипа на ПК „Наркооп“, Кубрат – една от водещите кооперации в  България, както и, че съм неин член-кооператор. Нашият екип е млад, амбициозен и находчив. Работим с отговорност, стараем се да откликнем своевременно на нуждите на клиентите и да сме полезни на кооперацията. Резултатите от дейността на обекта за 6-те месеца, през които е отворил врати са красноречиво доказателство, че когато искаме и работим с желание и в екипност, влагайки сърце и душа в това, което правим, можем да постигнем много и да сме доволни, че сме направили правилният избор – а именно като се реализираме в родното място.“

Халиме Торлак – дългогодишен член-кооператор 

Членувам в кооперацията повече от 40 години, като съм и дългогодишен търговски работник, а сега съм пенсионерка. Изразявам своето възхищение от работата на УС за отличните икономически резултати, както и за възможността да получаваме дивиденти и преференции като потребители в нашите магазини. Благодарна съм за организирания от кооперацията богат социален живот и особено за това, че пенсионерите не сме забравени и винаги сме канени за участие в него. Споделям ви, че в нашия град все по-трудно се работи в областта на търговията, защото тук доходите са ниски, а жителите намаляват. От друга страна, нелоялната конкуренция е много голяма, но въпреки трудностите, ръководството на кооперацията успява да постига завидни резултати, защото умее да сплотява и да се грижи както за икономическите интереси на кооперацията, така и за проблемите на обикновените хора. Ние живеем с кооперацията, а тя живее чрез нас! Гордея се и с това, че нашите магазини са модерни, удобни за пазаруване и винаги добре заредени и предлагащи отлично качество на достъпни цени.“