• Начало /
  • Новини /
  • Права и задължения на страните при злополука на работното място

Права и задължения на страните при злополука на работното място

Публикувано на 06.02.2017

Права и задължения на страните при злополука на работното място

Процедурата за определяне, разследване и деклариране на трудовите злополуки и задълженията на осигурителя и осигуреното лице се определя от разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки.  При всяка злополука довела до внезапно увреждане на здравето, неработоспособност или смърт на служител, станала през време и/ или по повод на извършваната от него работа, както и при всяка друга, която е в интерес на кооперативната организация, ръководителят е длъжен да организира разследване, да я декларира и регистрира. Разследват се от ръководителя и злополуки, станали със негови служители по време на обичайния път към /от работното им място до местоживеенето по настоящия адрес, на мястото за хранене през работния ден или мястото за получаване на трудовото възнаграждение. След узнаване от ръководителя за възникнала злополука с негов служител при всеки от гореизброените случаи се предприемат следните действия:

Разследване на обстоятелствата, при които е станала злополуката

За по-точното изясняване на фактите е препоръчително при възможност да се извърши оглед на мястото, да се издирят и разпитат свидетели и лица, оказали първа помощ, да се съберат доказателства, при които е станала злополуката. Когато тя се е случила по обичайния път за работа и няма преки свидетели, то тогава се изискват писмени обяснения от пострадалия, от този който е съобщил на ръководителя за нея или колега, запознат с обичайния маршрут на придвижване. Въз основа на събраните сведения комисия в състав, определен от ръководителя, следва да състави протокол в два екземпляра, който да съдържа следните данни: името на кооперативната организация; името на пострадалия служител; мястото и времето на злополуката; свидетели на злополуката и лицето, оказало първа помощ; обща характеристика на работата, извършвана от пострадалия преди злополуката; специфично физическо действие, извършвано от пострадалия в момента на злополуката и отклонения от нормалните действия; начина на увреждане и причината довела до това; допуснати нарушения на нормативните актове (инструктажи, наличие на оценка на риска за тази дейност, осигурени лични предпазни средства и др.); необходими мерки за недопускане на подобни злополуки, като провеждане на извънреден инструктаж, преразглеждане оценката на риска и мерки за отстраняване на констатираните нарушения. В комисията обикновено се включват: служителят по безопасност и здраве, член на групата по условия на труд, прекият ръководител на пострадалия и представител на синдикалната организация.

При разследването комисията установява дали пострадалият служител е изпълнил своите задължения, свързани с правилата за здравословни и безопасни условия на труд: да спазва техническите и технологични правила, като работи само с изправно оборудване и сигнализира незабавно на прекия си ръководител за възникнали повреди; да спазва вътрешните правила в организацията, като ред и чистота на работното място и спазване на трудовата дисциплина; да използва винаги и правилно личните предпазни средства; да съдейства  на ръководството при изпълнение на мероприятия, осигуряващи здравословни и безопасни условия на труд, като изпълнява дадените предписания и инструкции; да уведоми незабавно ръководителя или негов представител за възникналата злополука, освен ако това е невъзможно; да уведомява незабавно съответните длъжностни лица при възникване на обстоятелства, които могат да доведат до непосредствена опасност за неговото здраве.

От друга страна пострадалият има право да присъства или да посочи да присъстват в разследването: служител от същата професия, член на семейството или сродник по възходяща или низходяща линия, представител на синдикалната организация, представител на работниците в групата по условия на труд. Участвалите представители на пострадалия или наследниците, ако не са съгласни с констатациите или с начина разследването, в 3-дневен срок също могат да дадат писмени възражения, които се прилагат към протокола.

Деклариране на злополуката

Въз основа на данните от разследването се попълва декларация в четири екземпляра по образец, утвърден от НОИ, обнародван в Д.В. бр. 53 от 30.06.2006 г. по отделно за всяко от пострадалите лица при злополуката. Тя се подава в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където кооперативната организация е регистрирана като осигурител, в срок от 3 работни дни от узнаването за нея – три екземпляра остават в ТП на НОИ и един се връща за регистрация на  злополуката в организацията. Ако произшествието е извън населено място в полето за адреса на мястото на злополуката на декларацията се посочва областта и общината, на чиято територия е станала. Декларациите в кооперативната организация се съхраняват не по-малко от 5 години, считано от датата на регистрацията им в регистъра на трудовите злополуки.

Когато злополуката не бъде декларирана от кооперативната организация, то пострадалият или неговите наследници имат право да подадат декларация в едногодишен срок от настъпването й. В този случай разпореждането на ТП на НОИ им се изпраща в 7-дневн срок от издаването му. Ако пострадалият не  е съгласен с него, то може да го обжалва по реда на чл.117, чл.118  и чл.119 от Кодекса за социално осигуряване. При обжалването в съда лицата са освободени от държавна такса, като при признаване на жалбата му от съда се възстановяват разходите за адвокатска защита.

Незабавно уведомяване

За всяка злополука, която е довела или може да доведе до инвалидност или смърт, или са пострадали повече от трима служители, независимо от подадената декларация в ТП на НОИ, незабавно се уведомяват териториалната администрация на Инспекцията по труда и другите компетентни органи (прокуратура и други). При тези злополуки е задължително да се направи разследване и от НОИ. За тези случаи е необходимо ръководителят на кооперативната организация да определи свой представител и представител на работещите от групата по условия на труд, които да участват в разследването. Те запознават комисията по разследването в НОИ с взетите мерки в организацията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, с оценката на риска, с взетите лични или колективни предпазни средства, дадените инструкции и осъществения контрол за ограничаване опасността от трудови злополуки.

Вписване на  злополуката в регистъра на трудовите злополуки

С писмена заповед ръководителят определя длъжностно лице, което да поддържа регистър на трудовите злополуки. В него се вписват: номер и дата на декларацията за трудовата злополука; входящ номер на декларацията в ТП на НОИ; трите имена и ЕГН на пострадалия; място и време на злополуката; номер и дата на разпореждането на ТП на НОИ за приемане или неприемане на злополуката за трудова; последиците от злополуката (временна неработоспособност, временна намалена работоспособност, инвалидност или смърт); брой дни (календарни и работни), загубени в резултат от злополуката. Само когато злополуката е призната за трудова, влиза в действие системата на държавно обществено осигуряване, представляваща обезщетения, помощи и пенсии при настъпили временна или намалена работоспособност, инвалидност или смърт.

Обжалване на решението на НОИ за вида на злополуката

Ръководителят на кооперативната организация има право да обжалва разпореждането на НОИ, с което е призната дадена злополука за трудова в срок от 14 дни от деня на получаването му. Ръководителят на ТП на НОИ се произнася по жалбата в едномесечен срок от получаването й. Решението на ръководителя на ТП на НОИ също може да се обжалва в 14-дневн срок пред административния съд, който е длъжен в седемдневен срок да изпрати преписката в съда. Решенията на съда също подлежат на касационно обжалване по реда на Административно процесуалния кодекс.