• Начало /
  • Новини /
  • Световният кооперативен монитор проучва и популяризира кооперативната икономика

Световният кооперативен монитор проучва и популяризира кооперативната икономика

Публикувано на 06.02.2017

Световният кооперативен монитор  проучва и популяризира кооперативната икономика

Световният кооперативен монитор е инициатива на Международния кооперативен алианс, с изследователската подкрепа на Европейския институт за изследване на кооперациите и социални предприятия (Euricse) и Научен комитет от международни изследователи и експерти. Документът е продължение на Проекта „Глобал 300” от 2008 г., представящ икономическа информация за 300-те най-големи кооперативни организации и финансови кооперативни дружества в света. Намерението на този амбициозен проект бе предприемането на нов подход в ежегодното  събиране и анализиране на актуална статистическа информация. Днес, Световният кооперативен монитор спомага за повишаване информираността на широката общественост за ролята и значимостта на кооперативния бизнес във всички сектори на световната икономика.

Мониторът съдържа седем раздела по сектори на кооперативния бизнес – търговия на едро и дребно, застраховане, земеделие и храни, банкови и финансови услуги, индустрия, други услуги, здравеопазване.

Нов момент в Световния кооперативен монитор за 2016 г. е включването на интервюта с Президентите на световните кооперативни организации.

В раздела „Кооперативна търговия” Петър Стефанов – Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW) очертава тенденциите за развитие на потребителните кооперации и приносът им в световната икономика и споделя, че реализираният от 20-те Топ национални съюзи на потребителните кооперации годишен стокооборот е в размер на 385 милиарда щатски долара.

Кои са водещите в кооперативната търговия?

Алианс 3.0., Италия

В търсене на нови възможности за развитие трите най-големи потребителни кооперации в Италия – КООП Адриатика, КООП Естенсе, КООП Консуматори Нордест се обединяват през 2016 в най-голямата потребителна кооперация „Алианс 3.0”, която представлява 2.7 милиона членове, осигурява работни места на 22 000 заети и управлява 400 магазина в 12 региона на Италия, реализиращи 5 милиарда евро годишен стопански оборот.

Това сливане спомогна да се освободи финансов ресурс в размер на 300 милиона евро с цел инвестиции за откриване на 22 нови магазина и реализиране на План за реконструкция на 102 магазина.

Новите икономически условия изискват непрекъснато промяна в концепцията за кооперативна търговия в Италия, а именно оптимизация - от малки квартални магазини (36 кв.м.) и хипермаркети (13 000 кв.м.) в магазини с търговска площ от 200 до 4500 кв.м. Положителните резултати бяха видими още през първите четири месеца на 2016 – ръст на приходите от 2,5 %. Сливането позволи да се обединят доставките на стоки и да се договорят по-благоприятни цени с големите компании Кока Кола и Барила.                  В отговор на нарастващите потребности на член-кооператорите и клиентите, „Алианс 3.0” търси нови канали за дистрибуция – онлайн продажби и други иновативни решения.  

„…Стремежът ни е да подчиняваме дейността си на основните кооперативни принципи и ценности, предлагайки най-добрите продукти КООП, с най-добро качество, на най-добра цена…”, споделя Адриано Тюрини – Председател на потребителна кооперация „Алианс 3.0”.

ICOOP Южна Корея

Федерацията на потребителните кооперации (ICOOP) в Южна Корея, представлява 238 000 членове, 88 кооперации, осигурява работни места на 4000 заети и управлява 180 магазина, с годишен стопански оборот от 415 милиона евро.

През 2000 година най-големият логистичен център на ICOOP Корея е опожарен. Член-кооператорите, проявявайки лоялност към кооперативната идея доброволно финансират цялостната му реконструкция. Важен момент е, че през последните години, Федерацията бележи значителен ръст в производство на земеделски продукти, органични храни и производство на храни с марка „Справедлива търговия”.  

През 2014 г. ICOOP стартира мащабен инвестиционен проект „Национален парк на мечтите” – символ на ангажираност към социално-икономическото развитие на местно ниво и особено в обезлюдяващи се селски региони на страната.

„Национален парк на мечтите” с площ от 15 хектара е разположен в селския регион на Гурие (27 000 жители). Концепцията е да се създаде център за икономическа, социална и културна синергия. На територията на парка са разположени: 17 фабрики, които използват само местните суровини за производството на 475 хранителни и нехранителни продукти; логистични центрове; места за култура, спорт и развлечение. Следващата стъпка е създаване на здравна кооперация, която да осигурява здравни услуги на населението. За насърчаване информираността на член-кооператорите за тяхната роля, права и задължения в кооперацията, Федерацията инвестира значителни средства за обучение. ICOOP е добър пример за ролята на кооперациите в подкрепа на местните общини.

Съюз на потребителните кооперации (JCCU) – Япония

Съюзът на потребителните кооперации, създаден през 1951 година,  обединява 28,2 милиона членове, 330 потребителни кооперации, осигурява работни места на 1440 заети и управлява 1400 магазина „КООП” с годишен стокооборот в размер на 375 милиарда японски йени.

На национално ниво Съюзът стартира партньорство с местните общини в търсене на решение за преодоляване на предизвикателствата на 21 век. Инициативата за сключване на регионални споразумения с 51 % от местните общини е от изключителна важност за взаимодействието и взаимното доверие между кооперациите и местната власт.

В какво се изразява Инициативата? – осигуряване на услуги за възрастните и хората в неравностойно положение в малките, труднодостъпни и отдалечени райони. За целта са оборудвани специализирани мобилни търговски обекти, осигуряващи доставка по домовете на готова храна, на хранителни продукти, за които се оказва помощ в тяхното приготвяне, извършване на мониторинг на здравословното състояние на местното население, закупуване на лекарства и др.

С цел социална ангажираност, Японският съюз на потребителните кооперации е сключил над 700 споразумения с местните общини за предоставяне на логистична и техническа подкрепа, в случай на природни бедствия.

Това е добър пример за възможностите за сътрудничество между  кооперациите и местните власти с една единствена цел – да бъдат в полза на хората.