• Начало /
  • Новини /
  • Да заздравим връзката между член-кооператорите и кооперациите

Да заздравим връзката между член-кооператорите и кооперациите

Публикувано на 15.02.2017

Да заздравим връзката между член-кооператорите и кооперациите

Отчетно-изборна Кампания ‘2017 вече започна и затова голяма част от нас, работещите в кооперативната система, трябва да намерим отговор на въпроса какво ни предстои по време на тазгодишните събрания, какво трябва споделим пред нашите член-кооператори и върху какво трябва да фокусираме нашите усилия и тяхното внимание.

Обикновено в началото на м. февруари всички кооперации, които са част от системата на ЦКС, вече са насрочили дата за своето годишно общо събрание и са приели или им предстои да приемат своя дневен ред. Но освен традиционните материали, които са неизменна част от работата на всяко едно общо събрание, е необходимо през тази година да поставим на дневен ред и въпроса за връзката между кооперацията и нейните член-кооператори.

Години наред тази връзка бе пренебрегвана, а ролята и значението й за успешното развитие на кооперацията бяха премълчавани. Затова по време на Кампания ‘2017 е необходимо да насочим вниманието си към повишаване съпричастността на член-кооператорите към дейността и развитието на кооперацията.

Решаването на този въпрос, трябва да бъде основна задача пред кооперациите, съюзите и изобщо пред всички работещи в кооперативната система. Сигурно много от нас ще се запитат как да направим членовете на кооперацията съпричастни към нейното развитие и как да провокираме техния инетерес към кооперативната идея? Отговорът е - чрез ежедневна, настойчива работа с която да мотивираме тяхното участие и да изведем на преден план ползите от членството в кооперацията.

Конкретни измерители на тези ползи са възможността всеки член-кооператор да участва във вземането на решенията касаещи развитието на кооперацията, особено по отношение на разпореждането с нейните активи и избора на ръководство. Да пазарува с отстъпка качествени стоки на достъпни цени от кооперативните магазини, да получава дивидент според провежданата от кооперацията дивидентна политика, да почива в кооперативните хотелски комплекси на преференциални цени.

Определящо значение, за да бъдат изведени тези ползи на преден план и да достигнат до хората, имат управителните съвети на самите кооперации. Те трябва да бъдат основната движеща сила за повишаване съпричастността на членовете и за заздравяване на връзката между
член-кооператорите и кооперацията. Практиката показва, че силни кооперации са онези, чиито управителни съвети успяват да обединят усилията на своите членове в осъществяваните сфери на дейност – стопанска и социална.

За тази цел е необходимо да бъдат предприети целенасочени действия в няколко основни направления:

Първото от тях е повишаване ангажираността на член-кооператорите в управлението на кооперацията чрез участието им в общото събрание и в нейните ръководни и контролни органи.

Анализът на последните отчетно-изборни кампании показва тревожно ниска активност по отношение на посещаемостта и изказванията в общите събрания на кооперациите.

През 2016 г. в общите събрания, които са проведени с член-кооператори са присъствали само 33% от членовете, а в тези с пълномощници - 76% от избраните пълномощници. Участие в работата на събранията с изказвания са взели едва 8% от всички присъстващи. Тревожен е фактът, че сред пълномощниците и сред изказалите се на събранията младите хора са единици. През предходните 2015 и 2014 г., ситуацията е идентична.

Това показва, че е крайно време да направим всичко възможно да преустановим тази инертност и да провокираме интереса на член-кооператорите към активно участие в общите събрания.

Второто направление, неразривно свързано с участието на членовете в управлението на кооперацията, е тяхното икономическо участие. Участие, изразено чрез увеличаване размера на техните дялови вноски, увеличаване размера на покупките им от търговските и другите обекти на кооперацията, както и ползване на предлаганите от кооперацията услуги.

Съществен показател за икономическото участие на членовете е размерът на покупките от кооперативните магазини, който има пряко отражение не само върху увеличаване стокооборота в обектите, но се явява и конкретно измерение на отношението на член-кооператорите към дейността на кооперацията.

Стимул в тази насока могат да бъдат внедрената програма за лоялни клиенти в кооперативните търговски бекти и възможността член-кооператорите да участват в инициативата „КООП - Заедно на пазар”, чрез която всяка година могат да участват в томбола с много предметни награди, най-голямата сред които е лек автомобил.

Третото основно направление, което има важна роля за заздравяване на връзката между член-кооператорите и кооперацията е участието на членовете в социалната дейност на кооперацията, включването им в националните и регионални кооперативни инициативи, празници и тематични тържества. През 2016 г. това бяха:

  • Вторият национален конкурс за детска рисунка „КООП създава усмивки и рисува мечти“, в който взеха участие 490 деца от 88 населени места.
  • Проведената като продължение на конкурса благотворителна кампания „КООП = СООР: Да изградим по-добър свят СЕГА”, чрез която бяха събрани средства и закупени хранителни стоки, които бяха предоставени на семейства от SOS детски селища.
  • Честванията на Международния кооперативен ден, проведените КООП тържества по повод Коледа, Великден, Денят на детето, „На училище с КООП”, както и много други инициативи на местно и регионално ниво.

Всички те имаха за цел не само да изтъкнат предимствата на кооперативния бизнес модел и да разширят социалната база на кооперацията, но и да стимулират участието и да активизират приноса на всеки един член-кооператор към развитието на кооперативните дейности.

Разбира се, когато говорим за повишаване съпричастността на член-кооператорите към дейността и развитието на кооперацията, трябва да се запитаме дали нашата кооперация е достатъчно атрактивна и можем ли да я наречем притегателен център за нови членове.

Увеличаване приема на нови членове е другият важен елемент от връзката между член-кооператорите и кооперацията. Наред с повишаване мотивацията на членовете, разширяването на социалната база е основен приоритет в нашата работа и е пряко доказателство за това дали сме успели да представим ползите от членство в кооперацията така, че да достигнат до повече хора, и дали нашите послания са мотивирали тези хора достатъчно, за да се влеят в кооперативните редици. За съжаление анализът на данните за изминалата 2016 г. показва, че прием на нови членове през годината са осъществили едва 39% от кооперациите в системата. Останалите 61% не са приели нито един нов член за цялата година. И макар голяма част от тези 61% да посочват като причина влиянието на демографската криза, продължаващото обезлюдяване на населените места и застаряването на населението, по никакъв начин това влияние не може да бъде аргумент за онези кооперации, които имат всички условия за привличане на нови членове, но предпочитат да провеждат пасивна политика в това направление.

Първа стъпка за спиране стесняването на социалната база на кооперациите е постигането на положителен баланс между новоприети и напуснали член-кооператори. Години наред броят на напусналите член-кооператори е в пъти по-висок от този на новоприетите и преодоляването на тази негативна тенденция трябва да бъде задача номер едно не само пред нас работещите в кооперативната система, но и пред всички член-кооператори. Това, обаче, не би било възможно без тези член-кооператори да бъдат съпричастни към съдбата и бъдещето на тяхната кооперация.

В настоящия момент кооперациите вече провеждат своите общи събрания. За много от тях те са най-важното годишно събитие, но и мястото където освен равносметка на резултатите от изминалата година и планиране на бъдещото развитие, се поставят и най-наболелите въпроси от ежедневието на кооперацията. Такъв е въпросът за съпричастността на член-кооператорите и тяхната връзка с кооперацията, чието решаване не търпи отлагане. Затова той трябва да бъде поставен много ясно и категорично по време на отчетно-изборна кампания ‘2017. От съпричастността на членовете, от реалното ни включване в дейността и живота на кооперациите, от активността и участието ни в общото събрание зависи бъдещото устойчиво развитие на нашата кооперация. Нека не допускаме друг да определя това бъдеще!