• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Наркооп” гр.Садово популяризира стоките с марка КООП

РПК „Наркооп” гр.Садово популяризира стоките с марка КООП

Публикувано на 22.02.2017

РПК „Наркооп” гр.Садово популяризира стоките с марка КООП

Кратка визитка на РПК „Наркооп” гр. Садово 

  • РПК „Наркооп” членува в РКС Пловдив
  • Броят на заети в кооперацията е 43 души
  • Член-кооператорите са 2140 души, от които 580 са до 35-годишна възраст
  • Основни стопански дейности са търговия на дребно и промишленост
  • Кооперацията стопанисва пряко 19 търговски обекта, от които 16 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 11 населени места.

Според отчетените резултати за деветмесечието на 2016 година, РПК „Наркооп” е на шесто място в комплексното класиране на кооперациите от системата на ЦКС

Венета Наскова, председател на кооперацията 

"За  нашата  кооперация 2016 г. бе поредната много добра стопанска  година. Отчитаме изпълнение на всички поставени цели, ръст в  стокооборота и  печалба, като краен финансов резултат от  дейността. С утвърдени традиции в приема на член-кооператори и постоянното разширяване на социалната база, през тази година приехме 64 нови  членове, като 13 от тях са на възраст до 35 години. Когато кооперацията е жива и чрез своята дейност ежедневно е в досег с населението на  територията, на която работи, от лоялни клиенти жителите стават и член-кооператори. Потребителският дивидент, който получават чрез системата за лоялни клиенти, която е внедрена в тринадесет търговски обекта и активно работещата взаимоспомагателна каса, са основен притегателен център за нови член-кооператори."

Историческа хроника

На 19 декември 1905 година в село Папазлий, Станимъшка  околия/= (сега  село  Поповица, Община  Садово)  шестнадесет  съмишленици  основават Земеделческа спестовно-заемателна каса с  цел спестявания, кредит, задружна покупко-продажба. 

Сто и единадесет години по-късно, преминавайки през множество  трансформации, като обединения, вливания, отделяне и отново    обединяване, кооперацията устоява и успешно осъществява дейността си,  без да  е отстъпила нито за миг от завета на своите предци. 

Дейности  и постигнати  резултати

Приходите от търговската дейност на кооперацията са  предимно от търговските обекти за хранителни стоки, книжарница и  ученически бюфет  в гр. Садово. Кооперацията доставя и хранителни и други стоки за детските градини на територията на Община Садово и участва в програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко” за пет училища. Шестнадесет от магазините са включени в националната търговска верига КООП, а в тринадесет от тях има внедрена ЕТИС. Добрите  резултати  в търговията се дължат на всеотдайната работа на целия екип на кооперацията. През годината най-добри обороти постигнаха обектите в с. Богданица  и  с. Поповица. В село Поповица работят два търговски обекта и реализират една пета от оборота в търговската дейност на кооперацията.

През изминалата година в единия от търговските обекти бе  извършен основен ремонт и реконструкция, след което обектът придоби нов по-модерен и привлекателен вид, настъпи и смяна на екипа от търговски работници и като резултат от всичко това, месечните обороти отчитат ръст от петдесет процента.

Стоките с марката КООП са лицето на магазини КООП. Във  всички  обекти  се  зарежда пълният асортимент от български и вносни стоки с марката КООП, чрез едровата база  на РКС Пловдив, като се доставят  до всеки от търговските обекти на кооперацията. Постоянното разширяване на асортимента, добрата визия и качество, спазването на работна етика, прозрачността и предвидимостта в ценовата политика, са гарант за успешни продажби на стоките с марката КООП. Кооперацията е с най-висок относителен дял по продажба именно на тези стоки, спрямо  реализираните нетни приходи от продажби в търговията на дребно за  региона на РКС Пловдив.

Други дейности на кооперацията

Цехът за тестени и сладкарски изделия работи от есента на 2012 г., като близо 60 % от сладкарските изделия се реализират чрез РКС Пловдив. Богат асортимент от закуски се доставя ежедневно в училищата от Община Садово. Търговските обекти на кооперацията предлагат целия асортимент от произвежданите тестени закуски и сладкарски  изделия.

Популяризиране на кооперативната търговия

Кооперацията участва във всички национални промоции, организирани  от „КООП-ТЪРГОВИЯ  И ТУРИЗЪМ” АД, както и  в инициативата „КООП-Заедно на пазар” и благотворителната кампания ”КООП=COOP: Да изградим  по-добър  свят сега”.

В традиция се  превърна и Коледната томбола, която РКС Пловдив организира със 71 предметни награди и стоки с марката КООП. Кооперацията ежегодно организира томбола за всички член-кооператори, направили над хиляда лева стокооборот за дванадесет месеца. Томболата се тегли на годишното отчетно събрание и най-голямата награда е почивка за двама в Кооперативен хотелски комплекс „КООП-КИТЕН”, с който кооперацията в последните четири години има добри партньорски отношения.

РПК ”Наркооп” гр.Садово е редовен дарител на Фондация ”Доброта-М”, чиято цел е Набиране на средства за материалното и духовно подпомагане на деца в неравностойно положение, а също така кооперацията подпомага  кметства, читалища  и  училилища.

Традиция е децата в детските градини да получават лакомства за Коледа от кооперацията. За първия учебен ден и 1-ви юни Денят на детето, по инициатива и спонсорство от РКС Пловдив всяко дете, посетило търговския обект получава подарък.

РПК „Наркооп” гр.Садово е пример и с начина си на работа и през годините доказва, че стоките с марката КООП са необходимост и присъствието им е задължително във всеки търговски обект от националната търговска верига КООП. Сътрудничество с РКС Пловдив е значим фактор за доброто развитие на кооперацията, като стремежът е дейността да се развива съгласно кооперативните принципи и ценности.

 Приоритети за 2017 година 

  • Ръст от 5% на приходите от стопански дейности
  • Модернизиране на материалната база и повишаване на ефективността
  • Разширяване на социалната база и прием на млади член-кооператори
  • Повишаване квалификацията на заетите
  • Включване на още един обект в националната търговска верига КООП
  • Всички търговски обекти да бъдат включени в ЕТИС