• Начало /
  • Новини /
  • С желание и висок професионализъм РПК Чирпан развива кооперативния бизнес

С желание и висок професионализъм РПК Чирпан развива кооперативния бизнес

Публикувано на 06.03.2017

С желание и висок професионализъм РПК Чирпан развива кооперативния бизнес

Кратка визитка на РПК – Чирпан 

  • РПК – Чирпан членува в РКС Стара Загора
  • Броят на заетите в кооперацията е 53 души
  • Член-кооператорите са 376 души, от които 79 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 16 търговски обекта, от които 12 са включени в национална търговска верига КООП, а 2 са КООП Маркет
  • Кооперацията обслужва 10 населени места.

Според отчетените резултати за деветмесечието на 2016 година, РПК – Чирпан е на десето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на ЦКС

Георги Теленчев, председател на кооперацията 

„За РПК – Чирпан смело можем да кажем, че количествените натрупвания през последните 10 години от 112-годишната история на кооперацията, доведоха до солидни качествени изменения. Можем да окачествим 2016 година като изключително успешна с висок ръст в стокооборота спрямо предходните години. Считаме, че за да продължи възходящия ход на кооперацията трябва да инвестираме в човешките ресурси – да привличаме млади и образовани хора, които да подготвим за предизвикателствата на новото време. Мисля, че с тази задача се справяме успешно. При колектив от 53 души, 9 са висшисти а останалите са със средно-специално и средно образование. Също така 11 души са на възраст до 35 години, като двама са избрани в ръководните органи, а 22 души са на възраст от 36 до 50 години. Тази тенденция ще продължи и през следващите години.“

Кратка история на кооперацията

Историята на кооперативното движение на сегашната територия на РПК – Чирпан започва своето летоброене от 10 октомври 1904 година. През 1971 г. се обединяват потребителните кооперации от селата с ГПК „Наркооп“ в РПК „Наркооп“ Чирпан. През 1992 г. няколко села се отделят в самостоятелни кооперации и от тогава РПК – Чирпан съществува в настоящия вид.  Днес кооперацията развива успешно дейността търговия на дребно, като стопанисва 16 търговски обекта. От тях три са новозакупени, един е новопостроен и два са под наем. Всички магазини са модерни и реновирани, като 12 от тях са включени в Национална търговска верига КООП, а 2 са КООП Маркет.

Организация на търговската дейност

Зареждането на търговските обекти за селата се извършва два пъти седмично, а градските обекти се зареждат ежедневно, като при необходимост зареждането е и по два пъти на ден. Доставките са както от дистрибутори и производители по места, така и от складовете на кооперацията. РПК – Чирпан разполага със складове за бакалски стоки, захарни изделия и промишлени стоки. През изминалата 2016 г. във всички градски обекти, включително и в складовете, бе внедрена търговска информационна система. “Идеята, която вече осъществихме и вече се възползваме от предимствата, е стоките, с които зареждаме обектите в по-голямата си част да минават през складовете и от там с автоматични трансфери да отиват по предназначение. По този начин постигаме две главни цели: първо складовете се явяват един своеобразен филтър за подбор на правилните стоки, цени, качество, срокове на трайност и т.н.; и второ – облекчаване на търговските работници, които вкарват по-малко стоки в търговската информационна система и им остава повече време за същинската работа – обслужване на клиентите. В същия момент, всички обекти с внедрена ТИС са свързани с ЕТИС, т.е. с централната база данни в ЦКС. В подходящ следващ момент складовете и супермаркета ще бъдат свързани със счетоводството, което пък ще облекчи работата по набиране на данни за ДДС.“, споделя господин Теленчев.

Във всички обекти с ТИС е въведена програма за лоялни клиенти. През изминалата година са раздадените над 1 650 потребителски карти на член-кооператори и редовни клиенти. Кооперацията активно участва в единния кооперативен пазар, като е доставила за годината стоки равняващи се на 70% от всички доставки. Във всички търговски обекти, стоките с марка КООП са разположени както на регалите по асортименти, така и на обособени втори точки само с кооперативни стоки. Наблюденията сочат, че така реализацията е по-голяма. Стокооборота реализиран от обектите във веригата КООП за 2016 година представлява 96 % от общия стокооборот на кооперацията.

„Не може да не споменем добри думи и за двата представителни обекта на кооперацията – Супермаркета и новопостроения обект №4 на главния път от Стара Загора за Пловдив. Супермаркетът с управител Елена Ангелова и оператор Иванка Гочева за 10-годишното си съществуване постигна рекорд по реализиран за годината стокооборот с ръст от 28 % и обращаемост на стоковите запаси  - 11 дни. Обект №4 с управител Миглена Иванова още на втората година от отварянето си постигна също рекорд по реализиран стокооборот.“, допълва господин Теленчев. И двата обекта отговарят напълно на изискванията на модерни европейски магазини с привлекателен вид, богат асортимент и любезно отношение на търговските работници. Това са съвременни обекти с модерна визия, компютърни системи, електронни етикети, кафе машини, банкомат, детски кътове, обособени щандове за продажба на плодове и зеленчуци, които удобства позволяват бързо и приятно пазаруване на клиентите. И двата обекта оглавяват класирането на търговските обекти от веригата КООП – единият за обекти до 100 кв.м., а другият за обекти над 100 кв.м. Останалите обекти с внедрена ТИС също са в класацията, като заемат съответно 19, 20, 26 и 35 място. РПК – Чирпан има потенциал за закупуване или наемане на още няколко търговски обекта и при изгодни условия ръководството на кооперацията ще се възползваме от подобна възможност.

Инициативи на колектива

По отношение на социалната дейност освен редовното празнуване на търговския празник, 8-ми март и Международния кооперативен ден, традиция стана всяка година колектива да посещава по една чуждестранна дестинация. Така за няколко години сме посетили Гърция, Турция, Венеция, Словения, Хърватия, Черна Гора, Унгария, Австрия и Чехия. Тази година колектива ще проведе работни срещи в Македония и Албания.

Социална ангажираност

Следвайки кооперативните принципи солидарност и взаимопомощ, РПК – Чирпан подпомага издаването на вестник „Чирпански новини“. Подпомагат се и детски градини, училища, домове за възрастни и болни хора. Кооперацията се включва активно и в организираните от ЦКС инициативи, като конкурса за детска рисунка „КООП създава усмивки и рисува мечти“ и последвалата благотворителна кампания „КООП=COOP: Да изградим един по-добър свят сега“. Гордост за кооперацията е, че едно от участвалите деца – Христина Христова спечели трета награда от Националния конкурс за детска рисунка.

РПК – Чирпан