• Начало /
  • Новини /
  • Инвестициите – възможност за ефективен кооперативен бизнес

Инвестициите – възможност за ефективен кооперативен бизнес

Публикувано на 13.03.2017

Инвестициите – възможност за ефективен кооперативен бизнес

Инвестициите – възможност за ефективен кооперативен бизнес

Интервю с Веска Димитрова, заместник-председател на ЦКС

Разкажете с кои моменти от развитието на кооперативните организации в системата на ЦКС през последните 10 години се гордеете най-много.

"За мен е удоволствие, че вече 18 години съм част от екипа на Централния кооперативен съюз и през този период заедно сме работили активно за повишаване конкурентоспособността и имиджа на кооперативните организации и за признанието на техния принос в икономическото, социално и екологично развитие на страната".

Ако трябва да се върна 10 години назад, с удовлетворение мога да посоча ключови за кооперативната система проекти, за чието разработване и реализиране съм допринесла както аз, така и екипа, с който работя. Ще се спра на някои от тях, а именно:

  • Разработването на единна статистическа информационна система, съхраняваща текущи отчетни данни за кооперативните организации. Система функционира от 2008 година и в реално време осигурява лесен, но оторизиран достъп както с цел въвеждане на данни, така и за  тяхното извличане с цел анализ. Благодарение на наличната в системата информация, оперативно може да проследяват тенденциите при отделните дейности, да се изследват различни фактори, които им влияят, както и да се проследява ефекта от реализирането на определени мерки и програми.
  • Друг важен проект е съхранението на фонд „Инвестиции“ като надежден инструмент за финансово подпомагане на инвестиционния процес на кооперациите. Повишаването на конкурентоспособността на кооперациите е невъзможна без непрекъснато обновяване и модернизиране на стопанската дейност, а кооперативната система разполага с един надежден инструмент, който при облекчени условия подпомага този процес.
  • Много важен момент е възраждането на кооперативния туризъм на база поетапна модернизация на притежаваните първоначално 2 хотелски комплекса – КООП Китен и Странджа, както и преструктурирането на учебните центрове в гр. Пловдив и с. Вонеща вода и превръщането им хотели, предлагащи съвременни туристически услуги. Обновените туристически обекти се обособиха в кооперативна хотелска верига, под марката „КООП – Вашето място за почивка“. Към нея на всеки две-три години се включваше изцяло обновен обект, предлагащ разнообразни туристически услуги – хотелски комплекс „Мелса КООП“, Несебър, хотелски комплекс“ КООП Рожен“, Смолян, къщи за гости КООП Добринище. След броени дни и новопостроеният Хотел КООП в София, представляващ изящна, построена в стила на Стара София, сграда, в сърцето на столицата ще е част от кооперативната верига хотели. Кооперативните хотели са предпочитано място за провеждане мероприятия, за индивидуални почивки и лични празници от кооперативните организации и член-кооператорите.
  • Не мога да не спомена и стабилизирането дейността на кооперативните търговски дружества на ЦКС, част от които днес на база дългогодишен професионален опит и извършена модернизация са сред лидерите в своя бранш. Такива са дружеството за бутилиране на минерална вода „Булминвекс ГБ“ ЕООД, за износ на диворастящи и култивирани билки, плодове и селскостопански култури - „Булгаркооп-импорт-експорт“ ЕООД, специализираната болница за рехабилитация „Здраве“ ЕАД, гр. Банкя.

Кои са акцентите в стопанската дейност и икономическата политика на ЦКС днес и как виждате бъдещето на кооперативния бизнес модел?

Централният кооперативен съюз  следва последователна стопанска политика, насочена към изпълнение на основните приоритети залегнали в Стратегията за развитие до 2020, затова и акцентите днес са продължение в тази посока.

Като се има предвид, че търговията е структуроопределяща стопанска дейност за повечето кооперативни организации, водещ приоритет е повишаването на ефективността на търговската дейност. В тази връзка акцентът е поставен върху утвърждаването на ТВ КООП като верига от типа „удобен магазин“. Защото основна функция на кооперацията  е да  се грижи за хората както в  градовете и селата , така  и в най-отдалечените и високопланински  населени места, предлагайки им качествени стоки на достъпни цени. Необходими са по-решителни действия за разширяване на пазара и навлизане в по-големите населени места с преобладаващо население в активна възраст.

Паралелно с търговската дейност, кооперациите с традиция, опит, ресурсна и пазарна осигуреност, трябва да работят за повишаване на ефективността на осъществяваните от тях дейност. Това се отнася както тези, които произвеждат хляб, хлебни и сладкарски изделия, така и за тези, работещи в областта на промишленото производство, селското и горското стопанство, изкупуването и туризма.

Повишаването на ефективността е невъзможно без непрекъснато обновяване и модернизиране. Благодарение на високата инвестиционна активност на кооперативните организации през последните години, управлявана разумно, те успяха не само да се съхранят от неблагоприятното влияние на икономическата криза, но и устойчиво да се развиват.

За това вярвам, че бъдещето на кооперативните организации от системата на Централния кооперативен съюз е в  непрекъснати инвестиции в няколко различни направления.

  • В обновяване на използваната материална база и въвеждане на съвременни технологии и добри практики в отделните дейности;
  • В реклама, осигуряваща по-голяма видимостта на Марката КООП, като гарант за доверие към кооперативния бизнес и привличане на нови член-кооператори и потребители.
  • Обучение и повишаване професионалната квалификация на кадрите, за да може все повече млади хора да повярват в кооперативната идея и поемат в свои ръце бъдеще на кооперативния бизнес в страната.

Ключово значение за устойчивото развитие на кооперативните организации има тяхната финансовата стабилност, гарантираща висока  ефективност на стопанските дейности, реализиране на  инвестиционни проекти за модернизация и реконструкция и висока конкурентоспособност.

В заключение бих искала да споделя, че за реализирането на стратегическите приоритети кооперативните организации от системата на Централният кооперативен съюз трябва да използват всички свои резерви за повишаване на приходите и подобряване на рентабилността на стопанските дейности.

Бих искала на Осми март - обявен от Организацията на Обединените Нации  като  Международен ден за правата на жените и мир, от сърце да поздравя всички жени от системата на Централния кооперативен съюз, и да изразя благодарност за техния огромен принос в развитието на потребителните кооперации в България.

Дирекция „КООП медии и реклама“