• Начало /
  • Новини /
  • С висок професионализъм и желание успяваме да постигнем добри резултати

С висок професионализъм и желание успяваме да постигнем добри резултати

Публикувано на 01.07.2017

С висок професионализъм и желание успяваме да постигнем добри резултати

 

Интервю с Ангел Диамандиев, управител на „Булгаркооп Импорт-Експорт” ЕООД

  1. Г-н Диамандиев, какви цели имате Вие и Вашият екип през 2017 година и на какво залагате за постигането им?

Основна цел на Булгаркооп-Импорт-Експорт ЕООД за 2017 г. е постигане на показателите заложените в бизнес-плана за годината. В тази връзка се стремим да запазим позициите си на международните пазари при основните артикули, търгувани от дружеството - билки, технически семена, плодове и зеленчуци. Изискванията към качеството непрекъснато се повишават, изисква се непрекъснат контрол и проследяемост на продукта, сертифициране на производители и продукти, постоянни анализи за съответствие в акредитирани лаборатории.

На второ място, търсим възможности за работа и с нови клиенти. Това може да се постигне както чрез разширяване на номенклатурата, така и на степента на преработка на изнасяните продукти. Освен досега наложената практика за износ основно на първична суровина, предлагаме полуфабрикати - допълнително преработени продукти, предназначени за директно влагане в крайния продукт. Някои стоки се заготвят и за директна продажба в магазините.

Основна цел е и повишаването на дела на сертифицираната и био продукция в износа на дружеството. През 2017 година ще се стремим да повишим резултата, който е постиган досега.

  1. В каква насока ще се развива дружеството през следващите години?

Целта на дружеството е в зависимост от спецификата на съответния пазар, да се установим трайно с определена номенклатура от стоки за реализация. За да се постигне тази цел е необходимо да осигурим постоянни производители, основно на култивирана продукция. Залагаме на проверени през годините доставчици, осигуряваме финансиране, доставка на необходимите семена и разсади, технология за отглеждане. 

За култивираното производство се работи за сертифицирането на по-голямата му част като биологично или в съответствие с други установени международни стандарти.

  1. Какви мерки предприехте в усъвършенстване на дейността и подобряване организацията на изкупуване?

Основна цел е повишаване на контрола върху качеството на предлаганата продукция. Все повече се повишават изискванията към качеството, основно към съдържанието на остатъци от пестициди, тежки метали, замърсители от рода на никотин или други растителни алкалоиди.

Поради намаляването на работната ръка и несигурността в изкупуването на диворастящи продукти, все повече залагаме на култивираното производство. Работим за ресурсното осигуряване на износа с производство в кооперативната система. За целта на кооперативните организации сме предложили информация за възможностите на дружеството да организира изкупуване, заготовка и износ на определени количества култивирано отгледани билки и технически семена. Нормално е първо да се обърнем към кооперациите и кооперативните съюзи преди да търсим частни производители.

  1. Какви възможности се разкриват пред дружеството за производство и изкупуване на биологични продукти?

Възможностите зависят от добрата организация на производствения процес. Защото биологичната продукция е въпрос на сертифициране за минимум три години, през които се спазват определени правила на отглеждане и всяко отклонение може да доведе до пропадане на дългогодишни усилия. Биологичното производство е скъпа инвестиция, която започва да се изплаща в сравнително по-далечно бъдеще.

Дирекция „Кооп медии и реклама“