• Начало /
  • Новини /
  • „РПК Наркооп–Пловдив“ – кооперация с успешно и устойчиво развитие

„РПК Наркооп–Пловдив“ – кооперация с успешно и устойчиво развитие

Публикувано на 23.01.2018

„РПК Наркооп–Пловдив“ – кооперация с успешно и устойчиво развитие

 

  • „РПК Наркооп-Пловдив“ гр. Пловдив членува в РКС Пловдив
  • Обединява 2122 член-кооператори, от които 58% са на възраст до 35 години
  • Основната търговска дейност е търговия на дребно
  • Обслужва 3 населени места, с общо население 378 602 души
  • Стопанисва пряко 13 търговски обекта, които са включени в търговската верига КООП

 

Георги Сариев, председател на „РПК Наркооп – Пловдив“:

„РПК Наркооп – Пловдив“ гр. Пловдив е основана през 1899 година и до днес не е спирала дейността си. Кооперацията е създадена да задоволява потребностите преди всичко на хората, работещи в нея и на всички нейни членове. Това е заложено в същността й. Затова тя трябва да е полезна на потребителите, като им предоставя най-доброто – стоки, условия, обслужване, цени. Налице са резултати, подходи и механизми, осигуряващи постигнатото динамично развитие на кооперацията при условията на пазарна конкурентна среда, които доказват, че челното място на „РПК Наркооп-Пловдив“ в 50-те топ кооперации от комплексното класиране на ЦКС е напълно заслужено. Ние сме наясно, обаче, че въпреки добрите резултати е необходима пълна мобилизация и ефективно използване на уменията, знанията и професионализма на всички работещи в кооперацията, за да посрещнем предизвикателствата на времето и да реализираме целите, които са заложени в стратегията на ЦКС.“

Организационна дейност

Една от приоритетните задачи на кооперацията е организационното състояние и утвърждаването й като финансово независима, организационно стабилна и привлекателна структура с голяма обществена значимост. Едни от основните показатели, характеризиращи постигането на тази важна задача са броят на член-кооператорите, размерът на дяловия капитал и средната дялова вноска. Друг такъв показател е финансовата независимост на „РПК Наркооп-Пловдив“. Целогодишният интерес и приток на нови член-кооператори и видимото внимание на младите хора към кооперацията говорят, че Управителният съвет на кооперацията е на прав път. В „РПК Наркооп-Пловдив“ членуват 2122 член-кооператори, от които 1220 са до 35-годишна възраст. Има положителна тенденция за увеличаване броя на член-кооператорите. Това говори за доверието, с което кооперацията се ползва от населението, а предпоставките за това са предоставян дивидент, организираните мероприятия в кооперативната система, провежданите томболи и др.

Стопански дейности

Основната дейност на „РПК Наркооп-Пловдив“ е търговия на дребно. Кооперацията развива дейността си в 13 магазина на територията на гр. Пловдив и съседните села Крумово и Ягодово. Всички обекти са включени в търговска верига КООП. Заетият персонал в кооперацията е 96 човека. Над 50% от работещите в кооперацията са млади хора. През последните 10 години от кооперацията отчитат увеличение на оборотите. Годишните приходи са устойчиви и няма отстъпление от предходната година. Не малка част от стокооборота е реализиран от стоки с марката „КООП”. Над 50 % от доставките на стоки, се извършват от и чрез Районен кооперативен съюз – Пловдив. Във всички обекти на кооперацията е внедрена търговска информационна система. Търговският успех е гарантиран като е осигурена доставката на много и разнообразни стоки при възможно най-добри условия. „РПК Наркооп-Пловдив“ си сътрудничи успешно и с други кооперации в региона: ПК “Победа“ гр. Лъки, от която доставя хляб; ПК „Наркооп“ гр. Садово, от която доставя сладкарски изделия; ПК „Теодосий Марков“ с. Розино, от която доставя козунаци и др.

Клиентите предпочитат кооперативните обекти не само заради бонусите, които получават от програмата за лоялни клиенти, а и заради цялостната им позиция на пазара – визия, зареждане със стоки, цени културно обслужване и любезно отношение. Раздадени са над 2800 потребителски карти. Работещите в търговските обекти са квалифицирани кадри и се справят отлично. В резултат на това заплатите на всички работещи в кооперацията са увеличени с 10%. Във всички обекти е постигната планираната производителност на труда, рентабилност и възвръщаемост на вложените средства за инвестиции. Кооперацията прави всичко възможно магазините й да са привлекателни - с изобилие от стоки, с улеснения за хората, с разумни и социално приемливи цени.

За 2017 г. „РПК Наркооп-Пловдив“ отново е с добри финансово-икономически и организационни показатели и заема челно място сред кооперациите в системата на ЦКС. Доказателство за това е получената почетната грамота от Централния кооперативен съюз, за кооперация с най-успешно и устойчиво развиваща се стопанска дейност. През изминалата година в кооперацията са направени инвестиции със собствени средства за офис оборудване, машини и съоръжения, технически и транспортни средства.

Социална дейност

През 2017 г. „РПК Наркооп-Пловдив“ организира ТОМБОЛА в рамките на инициативата „КООП-ЗАЕДНО НА ПАЗАР“, на която бяха раздадени: 1 лек автомобил „Шкода Фабия стандарт”, 1 LED Телевизор „SAMSUNG”, 1 велосипед и 3 ваучера за пазаруване от търговските обекти на кооперацията. Кооперацията е направила спонсорства и дарения на кметството на с. Ягодово, на член-кооператори в неравностойно положение, на пенсионерския клуб на член-кооператорите.

С поглед в бъдещето

През 2018 година „РПК Наркооп-Пловдив“ ще продължи да развива ефективно стопанската си дейност. Управителният съвет на кооперацията е одобрил  бизнес-план за 2018 г., който е съобразен с икономическото състояние на страната и тенденциите за развитие на пазара. Съгласно този план усилията на ръководството и работещите в кооперацията ще бъдат насочени към:

  • Постигане на поне 5% ръст на оборота от основната стопанска дейност – търговия на дребно.
  • Инвестиции за модернизиране на материалната база.
  • Предоговаряне на условията за доставка на стока относно тяхната цена
  • Прием на член-кооператори, като приоритет ще продължат да бъдат младите хора до 35 години.
  • Оптимизиране на разходите.
  • Повишаване квалификацията на работещите в кооперацията.

Дирекция „Кооп медии и реклама“ по материали предоставени от РПК „Наркооп-Пловдив“