• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Подкрепа“ с. Тополово се развива устойчиво и постига добри резултати

РПК „Подкрепа“ с. Тополово се развива устойчиво и постига добри резултати

Публикувано на 21.05.2018

РПК „Подкрепа“ с. Тополово се развива устойчиво и постига добри резултати

Визитка на РПК „Напредък“ с. Тополово

  • РПК „Подкрепа” членува в РКС Пловдив
  • Броят на заетите в кооперацията е 41 души
  • Член-кооператорите са 676 души, от които 106 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 12 търговски обекта, от които 9 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 11 населени места

Петринка Славчева, председател на РПК „Подкрепа“ с. Тополово

Петринка Славчева започва кариерата си в кооперативната сиситема веднага след ученическата скамейка. Преди 39 години тя постъпва в РПК „Подкрепа“ с. Тополово и до днес работи в нея. Започва кариерата си като счетоводител, последователно ръководи отделите „Планов“ и „Търговия“, 11 години е главен счетоводител, а от 22 февруари 2018 година е избрана за трети мандат за председател на кооперацията.

„Кооперацията ни се гордее със своята 99-годишна история. Всичко, което сме днес, е постигнато благодарение надграждането на поколение след поколение. Работим задружно и си помагаме - това е нашата формула за устойчиво развитие и постигане на добри резултати.“.

Преди 99 години

Историята на кооперация „Подкрепа“ започва като кредитно сдружение - предшественик на днешните взаимоспомагателни каси. Хората от село Тополово се сдружили, за да направят живота си по-лек. Постепенно започнали да разширяват осъществяваните дейности, за да отговорят и посрещнат нуждите на член-кооператорите. Така постепенно развили общественото хранене, търговията на дребно, изкупуването на селскостопанска продукция, изваряването на ракия, производството на хляб, закуски и други.

Днес

Изминалата 2017 година е знаменателна в най-новата история на РПК „Подкрепа“ с. Тополово. Приходите от всички дейности на кооперацията бележат ръст от 16% спрямо предходната година, а кооперативният магазин в село Тополово отчете най-висок стокооборот от откриването си досега. За първи път от много години е реализирана инвестиция в регион, извън досегашния обхват на кооперацията – закупен е на търг магазин в с. Искра, Първомайско, обновен е и е пуснат в експлоатация. Направените инвестиции са финансирани от фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции“ при ЦКС и със собствени средства. За първи път дейността „Пчеларство“ дава приход на кооперацията. Благодарение на тези успехи и на факта, че РПК „Подкрепа“ с. Тополово популяризира непрекъснато ползите и предимствата на кооперативните организации, в края на 2017 година член-кооператорите са вече 676, а кооперацията отчита все по-засилен интерес от жителите на населените места, които обслужва.

„Откакто въведохме информационна система в търговските обекти в селата Долнослав, Новаково, Червен и Тополово, вече можем да отчитаме покупките на всеки член-кооператор. Това ни дава техническата възможност да разпределеме потребителски дивидент. Мисля, че това е по-добре за кооперацията, защото стимулира хората да пазаруват в нашите търговски обекти и да се чувстват съпричастни към нейното развитие. Дивидентът се разпределя два пъти годишно - на Великден и Коледа.“, споделя Петринка Славчева, председател на кооперацията.

Засилен интерес към магазините КООП

Причината за нарастване на покупките в търговските обекти на РПК „Подкрепа“ е разнообразието от стоки на справедливи цени, доброто обслужване и специалното отношение към клиентите. Стоките с марката КООП, произведени от български и европейски кооперативни организации, са все по-търсени от местното население.

Това даде увереност на ръководството на кооперацията през септември 2017 година да открие магазина в с. Искра и  да закупи имота в центъра на селото. Направен е ремонт, който обединява съществуващите две помещения – ресторант и магазин. Така вече кооперацията се сдобива с голям и модерен магазин и с повече доволни клиенти и авторитет в региона.

Предизвикателства и приоритети  

Един от най-важните приоритети пред Управителния съвет е повишаване квалификацията на служителите. „В момента на бюрото ми има молби на млади хора, които искат да започнат работа в РПК „Подкрепа“ с. Тополово. Но за да са продуктивни на работното си място те трябва да се обучат. Иска ми се, обаче, обучението чрез центровете за повишаване на квалификация в кооперативната система да бъде по-често и курсове да преминават хора с различни професии.“, коментира г-жа Славчева.

Друг приоритет пред кооперацията е обслужването на планинските села. Дейността на магазините в тях постоянно се оптимизира, като кооперацията е в услуга не само на членовете си, но и на всички хора, които живеят в тези отдалечени населени места. В търговските обекти се поддържат наличности на основни стоки, събират се заявки и за различен асортимент стоки, закупуват се и се доставят вестници и други необходими продукти. Както и други кооперативни организации в страната, допреди няколко години РПК „Подкрепа“ получаваше субсидия от държавата за покриване на разходите по зареждането със стоки на труднодостъпните планински селища. За съжаление, размерът на помощите сега е нищожен. Загубите от тази дейност са неколкократно по-големи, но въпреки това кооперацията не може да изостави членовете си и останалите жители, предимно възрастни хора, като напълно оправдава името си „Подкрепа“.

Управителният съвет на кооперацията обсъжда възможността да възстанови една позабравена дейност – изкупуването на билки.  Регионът разполага с природния ресурс – отличен жълт кантарион и шипки, а продукцията може да предлага в изкупвателните пунктове на кооперативната система.

„През 2018 година в с. Тополово ще създадем първия детски магазин на РПК „Подкрепа“, като обмисляме да го разширим и с детски център. В селото има достатъчно деца. За целта предвиждаме да закупим земята под един наш магазин. Ще продължим да инвестираме в ремонти и обновяване и на другите ни търговски обекти.“, казва в заключение г-жа Славчева.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материали на РПК „Подкрепа“ с. Тополово