• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Наркооп“ гр. Сопот лидер в търговията на дребно в региона

РПК „Наркооп“ гр. Сопот лидер в търговията на дребно в региона

Публикувано на 21.05.2018

РПК „Наркооп“ гр. Сопот лидер в търговията на дребно в региона

Визитка на РПК „Наркооп“ гр. Сопот

  • РПК „Наркооп” гр. Сопот членува в РКС Пловдив
  • Броят на заетите в кооперацията е 33 души
  • Член-кооператорите са 969 души, от които 62 са на възраст до 35 години
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 11 търговски обекта, от които 9 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 7 населени места

Дамян Дамянов, председател на РПК „Наркооп“ гр. Сопот до март 2018 г.

„Районна потребителна кооперация „Наркооп“ гр. Сопот със своята над 100-годишна история има дълбоки корени. Тя е станала неразделна част от живота на хората в града и района от десетилетия. Затова всичко, което се случва в нея, има широк обществен отзвук.

Благодарение на богатия опит и традиции, прилагайки на практика кооперативните принципи и ценности, кооперацията осъществява успешна стопанска дейност, като по този начин доказва, че кооперативните организации са и винаги ще бъдат устойчив бизнес модел.

Развивайки своята дейност с усет и отговорност, тя успя да се адаптира към новите пазарни условия в региона. Кооперацията е уважаван и предпочитан търговски партньор, а с дейността си е полезна на хората.

Заслугата за това е на член-кооператорите и заетите, които през годините дават частица от себе си и допринасят за нейното успешно развитие. Тяхна е и заслугата РПК „Наркооп“ Сопот от дълги години да се нарежда на предни позиции сред 50-те топ кооперации от системата на ЦКС.

Горд съм, че имах възможността толкова години да бъда начело на една от успешните кооперации в страната. Оставям я в ръцете на млад и изключително отговорен човек, който подготвихме за няколко години. На проведеното през март 2018 г. Общо събрание на кооперацията избра Лалка Гърдева за председател на РПК „Наркооп“ гр. Сопот, а аз се оттеглям в заслужена почивка. Пожелавам й попътен вятър!“

Лалка Гърдева, председател на РПК „Наркооп“ гр. Сопот от март 2018 г. – каре:

„Работя в кооперацията от 10 години. Ясно си спомням датата в която започнах – на 28.05.2007 г. постъпих в Супермаркет КООП гр. Сопот като оператор въвеждане на данни. Основната задача за мен и целия екип на магазина през тези години бе да работим за увеличаване асортимента на стоките и поддържане, позициониране и популяризиране на цялата гама от български и европейски стоки с марката КООП. Тясното сътрудничество и добрата комуникация с едровата база на РКС Пловдив, както и конкурентните цени на стоките ни направиха лидер на регионалния пазар. Конкуренция не липсва – даже именно тя ни мотивира да работим повече и по-всеотдайно за постигане на целите ни. Най-голямо удовлетворение получаваме, когато клиентите идват при нас щастливи и ни казват: „Браво, в магазина има и от „пиле мляко“, защото именно тези лоялни потребители ще дойдат при нас отново и ще доведат със себе си още нови клиенти.

Благодаря на член-кооператорите, че ми гласуваха доверие и че ме избраха за председател. Вярвам, че заедно с ръководството на кооперацията, ще постигаме все по-добри резултати.

Историята

В днешния динамично развиващ се свят, българското кооперативно движение показва голяма устойчивост. Кооперативните организации се адаптират към постоянно променящата се икономическа среда от самото си създаване.

Историческите данни сочат, че още през далечната 1908 г. прогресивни българи от съставното с. Каравелово учредяват кооперация, която за съжаление, не просъществува дълго. През 1913 г. - 1914 г. са създадени първите две кооперации, които се считат за основоположници на днешната потребителна кооперация. През 1913 г. е създадена кооперация „Съгласие“ в с. Богдан, а през 1914 г. в с. Каравелово е регистрирана кооперация „Пчела“, в която се сдружават повече от 100 души. През 1924 г. в гр. Сопот се регистрира Популярна банка – дружество за кредит и доставки, което обединява около 500 стопанства, които обслужва с кредити.

В този си вид и с това наименование РПК „Наркооп“ гр. Сопот е регистрирана през 1992 г. като обединява кооперациите и обслужваните от тях населени места в региона - град Сопот и селата Каравелово, Богдан, Иганово, Московец, Певците и Анево.

Днес

кооперацията значително се различава от своя първообраз. През годините преминава през различни периоди на промени. Сега основната дейност е търговията на дребно, която се осъществява в град Сопот и съставните населени места.

Търговията на дребно съставлява 99% от общите приходи на кооперацията. „Разходите непрекъснато се увеличават, а с реализирания стокооборот трудно се покриват. Независимо от това РПК „Наркооп“ гр. Сопот приключи 2017 с положителен резултат.“, споделя г-н Дамянов.

Кооперацията стопанисва пряко 11 кооперативни магазина, 9 от които са включени в националната търговска верига КООП.

Повлияна от икономическата ситуация, изминалата 2017 година се оказва нелека за ръководството и служителите на кооперацията. Въпреки трудностите, годината приключва с ръст на стокооборота от 8% спрямо предходната година. Най-сериозен в стокооборота е приносът на Супермаркет КООП Сопот. Той е гордостта и лицето на кооперативната търговия в района. Реализираният от него стокооборот за изминалата година формира 61% от общия стокооборот на кооперацията.

„До откриването на Супермаркет КООП Сопот най-често пазарувах от по-малките кооперативни магазини“, споделя дългогодишният член-кооператор Васко Попов. „Сега предпочитам големия супермаркет, защото предлага разнообразен асортимент от стоки, на самообслужване е и не на последно място се отличава с внимателно, спокойно и любезно обслужване от добре подбрания персонал. Въпреки агресивната конкуренция от непрекъснато откриващи се търговски обекти, магазин КООП продължава да стои уверено на пазара и е предпочитано място за пазаруване от жителите на града.“, казва в заключение г-н Попов.

Въпреки всичко и РПК „Наркооп“ гр. Сопот се сблъсква с познатите проблеми в този бранш. През последната година се наблюдава ръст от 70% в работната заплата на заетите в търговията, но наемането на нови кадри се оказва сериозен проблем. Поради липсата на продавач-консултанти търговският обект на кооперацията през 2017 г. в с. Каравелово преустановява дейност. Търговските работници не достигат и в останалите съставни села на кооперацията. Това е проблем, пред който е изправен бизнеса в района, не само в търговията на дребно, но и в другите браншове. Непрекъснатото увеличаване на разходите, конкуренцията, кадрите и други проблеми налагат ръководството на кооперацията всекидневно да проявява невероятна гъвкавост, за да поддържа нивото на доверие сред член-кооператорите, клиентите и местната общност.

В условията на непрекъснатото намаляващо потребление и обезлюдяване на селата, ръководството на кооперацията търси пътища за посрещане потребностите на клиентите и член-кооператорите чрез увеличаване асортимента, разнообразяване на предлаганите стоки и формирането на справедливи цени.

За привличане на клиентите се прилагат вече утвърдили се форми като програмата за лоялни клиенти, организиране на промоции, томболи и др. Раздадени са 1600 клиентски карти КООП за ползване на отстъпки в магазините на кооперацията.

„ Грижим се за нашите клиенти като организираме постоянни промоции на място в магазина. Участваме и във всички национални промоции, организирани от „Кооп-търговия и туризъм“ АД, както и в инициативата „КООП – заедно на пазар“. Провеждаме и много наши томболи. Коледната томбола, която РКС Пловдив организира, се радва на голям интерес от нашите клиенти. Благодарение на положените усилия и добрата организация приходите от Супермаркет КООП гр. Сопот ежегодно нарастват.“ – сподели новоизбраният председател Лалка Гърдева.

Дирекция "Кооп медии и реклама" по материали на РПК "Наркооп", гр. Сопот