• Начало /
  • Новини /
  • Подобряване на бизнес средата за кооперативните организации и увеличаване на тяхната видимост пред институциите

Подобряване на бизнес средата за кооперативните организации и увеличаване на тяхната видимост пред институциите

Публикувано на 21.05.2018

Подобряване на бизнес средата за кооперативните организации и  увеличаване на тяхната видимост пред институциите

На 27 март 2018 г. в гр. София се проведе второто за годината заседание на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз, в което взеха участие членовете на ръководните и контролни органи на Съюза.

По покана на председателя на ЦКС проф. Петър Стефанов специален гост на заседанието бе Питър Хънт, генерален изпълнителен директор на Организацията за лобиране и подкрепа на кооперациите „Мютюо“, Великобритания. Той представи пред ръководните органи на ЦКС разработения от Международния кооперативен алианс стратегически документ «Глобално политическо ръководство за лобиране и подкрепа на кооперациите от националните правителства и международните институции».

В своето експозе гостът изтъкна:

„….Днес кооперативният бизнес се развива с ускорени темпове в световен мащаб. Във всички региони на света кооперациите заемат своето подобаващо място във все повече икономически сфери и така допринасят за устойчивото развитие на обществото. Защо? Отговорът е категоричен. Кооперативният бизнес е устойчив и гъвкав както във времена на кризи, така и на подем, защото в същността му са залегнали признатите в целия свят кооперативни принципи и ценности, а дейността му е насочена в полза на членовете и обществото като цяло…“

„Разработеното Глобално политическо ръководство представлява стратегически план за това как да се идентифицират проблемите, да се открият техните решения и да се намери правилния път за постигане на поставената цел  - подобряване на бизнес средата за кооперациите“ подчерта още Питър Хънт. Той изтъкна, че основната цел на този стратегически документ е да се обърне внимание на регулаторните, законодателните и политическите бариери пред кооперативния пазар и да се идентифицират възможностите за създаване на ефективни политики в полза на кооперациите.

Кои са основните фактори, които оказват въздействие върху средата, в която работят кооперациите? Те могат да се обособят в три основни области, които са взаимосвързани помежду си – политика, законодателство и регулация. Ако искаме да променим регулаторната среда и влиянието й върху кооперативния сектор, трябва да променим законодателството, което от своя страна изисква политическа воля. Именно затова Международният кооперативен алианс възложи на „Мютюо“ да разработи този стратегически документ, насочен изцяло към политиците - да им представи същността на кооперативните организации и да изведе на преден план не само техните потребности и приоритети, но и проблемите и предизвикателствата, пред които те са изправени.

Основните етапи за реализиране на тези цели могат да се обособят в няколко направления:

  • Формулиране на ясни приоритети за развитие;
  • Методология за предоставяне на информация относно ползите от кооперативния бизнес модел;
  • Изработване на ключови послания за кооперативните организации, които могат да се използват при лобиране пред различните институции;
  • Споделяне на успешни практики;
  • Разработване на национален стратегически план, съобразен с глобалния подход;
  • Осъществяване на действия на национално ниво за запознаване на правителството с посланията и разработения национален стратегически план.

„Реализирането на всяко едно от тези направленията има съществена роля за подобряване на бизнес средата за кооперациите, но най-важното и основополагащо сред тях е разработването на национален план за развитие на кооперативните организации, съобразен с глобалния подход. План, който има ясни послания. План с който вие горди“, подчерта Питър Хънт.

Направеното проучване в различни страни показва идентични проблеми пред кооперативните организации, сред които са: неадекватна или остаряла данъчна политика; неподходящо, остаряло или липсващо кооперативно законодателство; неадекватна политика на правителствата по отношение на кооперативните организации и редица други. Основните предизвикателства могат да бъдат обобщени като: недостатъчна информираност на националните институции за кооперациите, липса на благоприятна политическа рамка, в която кооперациите да получат достойно признание и благоприятна  регулаторна среда за тяхното развитие, затруднен достъп до капитал и други.

За решаването на изброените проблеми и предизвикателства са необходими, на първо място, ясни и последователни комуникационни послания в публичните дейности на всички кооперативни организации, на второ - единни действия при тяхното отправяне и отстояване на местно, национално, регионално и световно ниво.

Затова изключително важен етап в процеса на лобиране и подкрепа на кооперациите е всяка национална организация да разработи цялостен стратегически план с три основни приоритета :

  • запознаване на политиците, регулаторите и законодателите с кооперативния бизнес модел;
  • подобряване на комуникациите със съществуващите регулаторни и законодателни органи в страната;
  • подобряване на кооперативното законодателство и свързаните с него регулации чрез модернизация и реформа.

 

Представеният от Питър Хънт стратегически документ беше посрещнат с интерес от членовете на Управителния, Председателския и Контролния съвет на ЦКС, които имаха възможност да зададат своите въпрос и да споделят своя опит с преодоляването на някои от предизвикателствата, които стоят пред кооперативните организации в България. Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че Глобалното политическо ръководство е важен стратегически документ, който реално би могъл да послужи при разработването на националната Стратегия 2030 на кооперативните организации от системата на Централния кооперативен съюз, което вече започна.

Заседанието на Управителния съвет на ЦКС продължи с разглеждането на отчет за работата на гл. дирекция „Финансов контрол“ представен от гл. директор Емилия Софрониева. Тя подчерта, че през 2017 г. са направени 180 пълни и тематични финансови ревизии. Те са установили, че основните причини за нарушенията са състоянието, финансовата дисциплина и организацията на вътрешния оперативен контрол в кооперативните организации, в които те са констатирани, непредприетите навреме мерки или бездействието на органите за управление и по специално на председателите, които следва да ръководят, организират и контролират дейността.

По следващите точки от дневния ред, членовете на УС на ЦКС се запознаха с отчета за разходване на средствата от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции“, представен от зам.-председателя Веска Димитрова, и приеха годишния финансов отчет на Централния кооперативен съюз и доклада на регистрирания одитор, представен от главния счетоводител на Съюза Лилия Венева.

Управителният съвет взе и решения, касаещи оперативната дейност на ЦКС и неговите търговски дружества.

Дирекция „Кооперативна политика“