• Начало /
  • Новини /
  • Устойчивото развитие на кооперациите и Стратегия 2030 отново бяха акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

Устойчивото развитие на кооперациите и Стратегия 2030 отново бяха акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

Публикувано на 21.05.2018

Устойчивото развитие на кооперациите и Стратегия 2030 отново бяха акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

Третото заседание на Управителния съвет на ЦКС се състоя на 19.04.2018 г. в гр. София. В него взеха участие Контролния и Председателския съвет на Съюза, както и ръководството му. 

Специален гост по покана на проф. Петър Стефанов, председател на ЦКС, беше проф. Соня Новкович от Университета Сент Мери, Канада, която е и председател на Борда за кооперативни проучвания към Международния кооперативен алианс (МКА). 

В своята презентация на тема "Устойчиво развитие на кооперациите в контекста на Стратегия 2030" проф. Новкович представи различни инструменти за постигане на 17-те цели за устойчиво развитие на кооперациите, които са формулирани и приети от ООН през 2015 г. и подкрепени от Международния кооперативен алианс (МКА) и кооперативните организации на глобално ниво. Те поставят фокуса си върху хората и най-вече върху основните човешки права.

"Ако погледнем към индикаторите за изпълнение на различните цели, ще видим че всеки един от тях може да бъде полезен за кооперациите, в зависимост от тяхната дейност. Те могат да дадат своя принос по всяка една от поставените цели – здравословен начин на живот, равенство, елиминиране на бедността, качествено образование, сигурна работа и икономически растеж. В сайта на ООН са налични различни инструменти за постигането на всяка една от 17-те цели. Като основен сред инструментите изпъква SDG компасът, който позволява на организациите да следят своя напредък ежедневно.“ – подчерта проф. Новкович.

Целите за устойчиво развитие трябва да достигнат до мениджърите, които ще застанат начело на кооперациите, затова изключителен принос за реализиране на целите има образованието. Младите лидери трябва да разбират разликата между кооперативния бизнес модел и другите модели за осъществяване на дейност, както и да управляват кооперативните организации отчитайки техния специфичен характер.

„В университета Сент Мери, Канада съществува магистърска програма, която има за цел да образова младите хора в областта на устойчивото развитие. Много други университети по света се включиха в тази инициатива за обучение на кадри, но ние се надяваме да успеем да привлечем още образователни институции.” – добави проф. Соня Новкович.

Акцент в презентацията на госта бе поставен и върху визията на кооперативните организации 2030 г.:

"Инициативите на Международния кооперативен алианс в тази насока се основават на четири основни стълба - подобряване достъпа до първостепенни стоки и услуги, елиминиране на бедността, изграждане на устойчива хранителна система и създаване на ценностни вериги за доставка на стоки с участие на земеделските и потребителните кооперации, опазване на околната среда. Кооперациите имат възможност да осъществят тези 4 стълба, защото не са под непрестанен натиск за генериране на печалба.“, каза проф. Новкович.

За да бъде улеснен процеса на работа съществува интернет платформата "Co-ops for 2030", в която кооперативните организации имат възможност да споделят своите идеи за постигане на устойчиво развитие. Съществуват много направления и организации, в които кооперациите могат да бъдат полезни. Такава е, например COPAC, в която членуват 10 организации между които Международния кооперативен алианс, Организация за храни и земеделие, Международна организация на труда и др. Тя насочва усилията си към осъществяването на различни инициативи за промотиране на кооперациите. Вече съществуват два документа, разработени от организацията, целящи елиминарането на бедността и постигане на равенство между половете.

В своята презентация проф. Новкович постави и въпроса как кооперациите да си осигурят финансиране, но да избегнат натиска на капитала върху себе си. Това е глобален проблем, който се проявява по различен начин във всяка държава и при всяко кооперативно движение. Този проблем е свързан най-вече със съхраняването на кооперативните активи. Добра практика е създаването на закон, защитаващ кооперативната собственост, какъвто вече има в Хърватска и други европейски страни. Те гласят, че активите на заличена кооперация не могат да бъдат разпродавани, защото принадлежат на местната общност и трябва да бъдат съхранени в кооперативната система.

"Младите лидери трябва да разберат, че създадените от предните поколения активи трябва да бъдат пазени и увеличавани. Ако до момента в България не съществуват такива разпоредби в кооперативния закон е необходимо да бъдат създадени. Така можем да очертаем правилната визия за развитие на кооперациите до 2030 г. " - подчерта проф. Новкович. 

В края на своята презентация, Соня Новкович напомни, че кооперациите трябва да се стремят да привличат повече млади хора в своите редици.

"Днес се създават различни споделени платформи, и се използват все по-нови информационни технологии. Чрез тях младите откриват по-устойчивия кооперативен бизнес модел и са изключително учудени, че не са знаели за него досега. След като се запознаят с предимствата му много от тях започват да го прилагат в своя бизнес. Затова нашите усилия трябва да бъдат съсредоточени към привличането на млади, професионално подготвени лидери, които ще управляват кооперативните организации в следващите 10-15 години."

Представените инструменти за устойчиво развитие и добри практики от Европа и света бяха посрещнати с интерес от участниците в заседанието. В своите въпроси към проф. Новкович, председателят на КС Стара Загора г-жа Бялка Касабова и председателят на ОКС София г-жа Снежана Лазарова акцентираха върху възможностите за включване на ръководители на кооперации и кооперативни съюзи от България в програмите за обучение по устойчиво развитие. Председателят на ЦКС Петър Стефанов информира присъстващите на заседанието, че тази възможност е обсъдена с проф. Новкович.

След като се запозна с изпълнението на решенията от предишното си заседание, Управителния съвет продължи работата си с определяне на дата за Общото събрание и приемане на материалите по него. Беше взето решение 37-то Извънредно общо събрание на Съюза да се проведе на 10.05.2018 г. в кооперативния хотелски комплекс "КООП-Китен", гр. Китен. 

Участниците в заседанието единодушно приеха Отчета за дейността на Централния кооперативен съюз през 2017 г. и докладна записка от главния счетоводител Лилия Венева относно средствата за работа на Контролния съвет през тази година.

По точка четвърта от дневния ред членовете на Управителния съвет взеха решение и утвърдиха правилата за провеждане на трета благотворителна кампания "КООП=COOP: Да изградим по-добър свят сега ’2018".

Управителният съвет продължи своята работа с приемането на решения, касаещи оперативната дейност на Съюза.

Дирекция "Кооперативна политика и европейски проекти"