• Начало /
  • Новини /
  • Всестранна кооперация Велико Търново - Заедно можем повече

Всестранна кооперация Велико Търново - Заедно можем повече

Публикувано на 10.07.2018

Всестранна кооперация Велико Търново - Заедно можем повече

Визитка на ВК Велико Търново 

  • ВК „Велико Търново“ членува в КС „Солидарност 1915“, гр. Велико Търново
  • Член-кооператорите са 1131 души, от които 154 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност на кооперацията е търговия на дребно
  • Броят на заетите в кооперацията е 46 души
  • Кооперацията стопанисва пряко 19 търговски обекта, от които 9 са включени в националната търговска верига КООП.
  • Обслужва 18 населени места

Вяра Ламбева, председател на ВК Велико Търново

„Всестранна кооперация Велико Търново непрекъснато доказва по неоспорим начин своята роля и място в живота на хората и печели тяхното доверие. Изискванията на пазара бързо се повишават със засилването на конкуренцията и за да отговорим на предизвикателството, трябва ясно да знаем кой е пътят – правилно структуриране и модернизация на търговската мрежа, обучение и подготовка на кадрите, ефективна логистика и развитие на информационните технологии.

Прилагайки на практика кооперативните принципи и ценности и своя богат опит – нашата кооперация успява да изпълни целите и задачите на бизнес плана и постигна добри резултати. Сега пред нас стои голямата задача да съхраняваме и надграждаме социалната база и да не позволим спад в добрите резултати, постигнати през годините“.

Организационно състояние и кадри

В резултат на взетите от Управителния съвет ефективни мерки, бяха изпълнени решенията на Общото събрание на кооперацията, целящи устойчивото и организационното й развитие. Кадрите са основен фактор за постигане на поставените цели. Броят на заетите се запазва през годините, като на основен трудов договор през 2017 година са работили 46 човека, от които с висше образование са 12 човека. С приоритет кооперацията работи за привличане на млади, отговорни и компетентни работници в областта на търговията, и отделя средства за обучението на работещите в своите търговски обекти. На място се провеждат курсове по търговски умения и практики за търговските работници. В съвременното развитие на обществото и в частност на стопанските субекти, важно място за постигането на ефективни резултати заема именно подготовката на кадрите. Затова ръководството на кооперацията ще търси и опита на други кооперативни организации за споделяне на добри практики.

Дейност и резултати

Основна дейност на кооперацията е търговията на дребно. Всестранна Кооперация Велико Търново стопанисва 19 търговски обекта в 18 населени места. Най-добри резултати отчита в селищата: Леденик, Шемшево, Беляковец и Русаля. По-големите търговски обекти на ВК Велико Търново предлагат над 2 600 стокови асортимента от над 15 артикулни групи.

За подобряване работата и увеличаване на стокообората допринася и издаването на потребителски карти КООП с отстъпка за член-кооператори и лоялните клиенти като техния брой към момента е 901.

Въпреки положените максимални усилия ръководството на кооперацията се сблъсква с обичайните проблеми в търговията. Търсят се адекватни решения за преодоляване на нелоялната конкуренция, демографската криза, наемане на подготвени кадри за търговските обекти и други.

За съжаление, независимо от доброто стопанисване на кооперативното имущество не цялата база може да се използва по предназначение. Строена през 60-те и 70-те години на миналия век тя се нуждае от сериозни инвестиции, затова инвестиционна активност е съществен елемент от стопанската политика на ВК Велико Търново. Стремежът е чрез инвестиции да се модернизира изцяло търговската дейност. През изминалата година в кооперацията са направени инвестиции за текущи ремонти. Закупена е компютърна техника, стопански инвентар и съоръжения. Всички инвестиции са извършени със собствени средства.

Социална дейност

Кооперацията участва активно в националните инициативи, които се организират от ЦКС. Редовно се включва в дарителски кампании за подпомагане на читалища, кметства и други по повод различни събития, мероприятия и чествания.

Управителният съвет наблюдава и ръководи умело дивидентната политика като всяка година общото събрание на кооперацията определя процента на паричния дивидент, който се предоставя на член-кооператорите.

С оптимизъм за бъдещето

„Приетата стратегическа програма за развитие на Всестранна Кооперация Велико Търново за 2017-2021 година отразява дълбокото ми убеждение, че визията за бъдещето зависи от персоналната отговорност на председателя и ръководния екип. Целта на програмата е да осигури устойчиво развитие, повишаване конкурентоспособността на кооперативния бизнес и баланс на кооперативното съществуване, за което е необходимо да се предприемат действия в няколко направления:

  • Подобряване на членството и управлението чрез целенасочена работа за прием на млади и висококвалифицирани хора.
  • Осигуряване на нормативна и уставна рамка, която да подкрепя кооперативния растеж и устойчивост.
  • Отговорно управление на ресурсите.
  • Промяна в критериите и в личната отговорност на управленския екип.

В заключение мога да кажа, че си пожелавам да работим заедно за едно по-устойчиво развитие, защото „Всички заедно можем повече“, споделя г-жа Ламбева, председател на ВК Велико Търново.

Дирекция „Кооп медии и реклама“ по материали на ВК Велико Търново