• Начало /
  • Новини /
  • Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

Публикувано на 24.02.2022 Новини

Учениците от ПГИ "Тодор Г. Влайков" – град Клисура празнуват, вдъхновени от кооперативната идея

Определено мога да кажа, че учениците, с които изучаваме за първи път ”Теория и история на кооперациите”, проявяват сериозен интерес към предмета. Преподаваните теми будят любопитство у тях и ги карат да търсят допълнителна информация“. Това споделя със задоволство Мария Драганова, старши учител в Професионалната гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура по повод Патронния празник на училището, посветен на 157 г. от рождението на Тодор Влайков. Празникът се проведе на 11 февруари, петък, в сградата на учебното заведение, под формата на викторина за приза „Лице на гимназията 2022“. Въпросите бяха свързани както с живота и делото на видния български писател и общественик, така и с кооперативното движение в България и по света.

Заедно с Тодор Йончев, през 1890 г. Тодор Влайков инициира създаването на първата кооперация в България – Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало“.

„Училището ни е основано през 1985 г. по идея на ЦКС като техникум за подготовка на средни икономически кадри за нуждите на кооперативната система в България. От създаването до днес, вече 37 години сме свързани с кооперативните принципи и ценности, които се стараем да предаваме на бъдещите поколения. В днешно време, особено в условията на пандемията от COVID-19, ценности като взаимопомощ, справедливост и солидарност придобиват още по-голямо обществено значение“, казва директорът на гимназията Румена Милова.

От настоящата учебна година средното училище във възрожденския град е партньор на Централния кооперативен съюз по Проекта за „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“. В разширената професионална подготовка на 10 и 11 клас са включени предмети, които да обяснят на учениците по разбираем и достъпен начин кооперативната идея. Целта е да се повиши осведомеността, интересът и знанията на учащите относно ценностите на кооперативния бизнес модел като икономическа и социална алтернатива за развитие на обществото, а също и да ги насърчат към учредяване, членство и работа в кооперативни организации.

В продължение на няколко месеца учениците се готвят усилено за състезанието, като девет класа излъчват по един свой представител, който да се състезава за приза „Лице на гимназията 2022“. Участниците впечатляват с добра подготовка, като победител по точки става Фанка Чакърова от 11 „а“ клас.

„Мога да кажа, че вече ясно разбирам същността на кооперациите. С удоволствие бих се реализирала професионално в кооперативна организация. От всичко научено най-интересно ми беше основаването на първата ученическа кооперация в България. За такава се смята кооперацията “Солидарност”, образувана от ученици от Държавната търговска гимназия в Свищов. Но всъщност през учебната 1899/1900 г. ученици от Националната Априловска гимназия в Габрово поемат инициатива за организирането на ученическа гостилница, която обаче съществува за много кратко. Ако трябва с моите съученици да създадем кооперация, бих искала предметът на дейност да бъде изработката на различни украшения и декорации за определени поводи и празници“, допълва Фанка.

Идеята за създаване на ученическа кооперация, която да прави аксесоари за празници, среща подкрепата и на Снежана Среброва от 9 „а“ клас. Класиралата се на второ място в състезанието Дуйгу Бобева от 10 „а“ клас също дава предложение:

„Ако трябва да основа с моя клас кооперация, ще предложа да се казва Потребителна кооперация ”Розопроизводство” с предмет на дейност отглеждане на маслодайна роза, което е характерно за нашия район, Розовата долина“. Директорът Румена Милова аргументира избора ѝ. „Една от най-големите и активни кооперации в района е в село Розино, община Карлово. От това село са и най-голям брой от учениците ни. Предимно в нея и Градска потребителна кооперация “Наркооп” в Клисура нашите възпитаници провеждат производствените си практики, обяснява Милова.

Креативно и в насока „развлекателна дейност“ мисли и Фатих Алимов от 9 „б“ клас, класирал се трети във викторината. Той предлага ученическата кооперация да стопанисва своя игрална зала с името „Омегакооп“.

Освен попълнилите призовата тройка – Фанка Чакърова, Дуйгу Бобева и Фатих Алимов, за „Лице на гимназията“ се състезаваха още Анелия Йорданова (8 „а“ клас), Емре Моллаюсеин ( 8 „б“ клас), Зейнеп Османова (9 „а“ клас), Ангел Пейчев (10 „б“ клас), Веселин Димитров (11 „б“ клас) и Зюлфие Джамбаз (12 клас).

За активната дейност по реализирането на подписания Рамков договор за сътрудничество, директорът Румена Милова е отличена с „Почетен знак на ЦКС“, а ПГИ „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура, с бронзов знак „Всички заедно можем повече“. Преподавателите Григор Марков, Закир Софу, Деница Лалова, Мария Драганова, Михрибан Азизова, Даниела Минчева и Радина Пулева, които приеха с огромна отговорност и желание популяризирането на кооперативния бизнес модел сред учениците и възпитаването им в кооперативните принципи и ценности, също бяха отличени с почетни грамоти на ЦКС, които им бяха връчени по време на празника от зам.-председателя Ваня Боюклиева.  

Преподавателският екип бе зарадван с ваучери-подарък за семейна почивка с отстъпка в кооперативен хотелски комплекс от веригата „КООП – Вашето място за почивка“, както и ваучери за пазаруване в chococoop.bg или bioshopcoop.bg. Призовата тройка във викторината – Фанка Чакърова, Дуйгу Бобева и Фатих Алимов, също получи ваучери за пазаруване в кооперативния биомагазин или кооперативната работилница за ръчно изработени шоколад и шоколадови изделия.

„Любимата ми мисъл на Тодор Влайков, която искам да предам на младите хора, е “Народът трябва да се посвещава, един непросветен народ е враг на себе си: Непросветеният народ, колкото и каквито  права да има, се самолишава от тях.”, казва Михрибан Азизова, преподавател по предмета „Управление на кооперациите“.

Освен основен партньор на ЦКС за обучение на бъдещи кадри в кооперативните организации, ПГИ „Тодор Г. Влайков“ – град Клисура е единственото учебно заведение от направление „Икономика” на територията на община Карлово и съседните ѝ общини.

„Продължаваме уверено ползотворното сътрудничество с ЦКС и оценяваме готовността и желанието на Съюза да работим заедно за по-доброто бъдеще на учениците ни. Вярваме, че с помощта на кооперативния модел нашите възпитаници ще покажат личностно израстване, ще разберат значимостта на непреходните кооперативните ценности и ще бъдат достойни продължители на кооперативното дело и социалната мисия на кооперациите в България, които се гордеят с над 130-годишна история“, завършва директорът Румена Милова.

Дано!

Участниците в надпреварата „Лице на гимназията 2022“ – от ляво надясно: Анелия Андонова Йорданова (8 „а“ клас), Емре Шабан Моллаюсеин (8 „б“ клас), Зейнеп Ибрямова Османова (9 „а“ клас), Фатих Юсеин Алимов (9 „б“ клас), Дуйгу Рамиева Бобева (10 „а“ клас), Ангел Тонев Пейчев (10 „б“ клас), Фанка Ненкова Чакърова (11 „а“ клас), Веселин Смилков Димитров (11 „б“ клас), Зюлфие Айгюн Джамбаз (12 клас)

Участници във викторината, преподаватели и гости на празника

Зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева награждава призьорите Фанка Чакърова, Дуйгу Бобева и Фатих Алимов

Сградата на гимназията в Клисура