• Начало /
  • Новини /
  • Кампанията „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ за седми път помага на деца, член-кооператори и лица в нужда

Кампанията „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ за седми път помага на деца, член-кооператори и лица в нужда

Публикувано на 18.03.2022

Кампанията „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ за седми път помага на деца, член-кооператори и лица в нужда

За седма поредна година благотворителната кампания „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ ще подпомогне с основни хранителни продукти деца, член-кооператори и лица в затруднено или неравностойно положение. Тя се реализира от ЦКС и Сдружението с нестопанска цел „Всички заедно можем повече“, изпълнявайки основната мисия на кооперациите да бъдат близко до хората и техните потребности. През годините кампанията успешно обедини усилията на 146 кооперативни организации, кооперативното дружество „КООП – търговия и туризъм“ АД, което осигурява и доставя стоките с марката КООП и служителите на ЦКС. Начинанието популяризира и подчертава значимостта на кооперативната идентичност, принципи и ценности, като с приходите от продажбата на рекламни материали КООП се закупуват основни хранителни продукти с марка КООП и се предоставят като дарения.

В смутни времена, в които продължаваме да се борим с последиците от пандемията COVID-19 и понасяме рекордна за последните години инфлация, осигуряването на най-необходимите храни, придружено с разбиране и грижа за нуждаещите се от подкрепа, придобива още по-висока значимост и подчертава стойността на непреходните кооперативни принципи като взаимопомощ, отговорност, солидарност.

„През последните шест години ЦКС се утвърди като наш постоянен корпоративен партньор чрез предоставянето на предметни дарения под формата на хранителни продукти“, споделя Соня Живкова, директор „Фондонабиране корпоративни партньорства“ на „SOS Детски селища – България“.

Във всяко едно от досегашните издания на кампанията „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ сдружението, полагащо грижи за деца в риск, неизменно е сред подкрепените. Кооперативните организации винаги са поставяли акцент върху децата и необходимите грижи за тях, опитвайки се да им покажат смисъла на подкрепата и солидарността. Именно в тях са надеждите за достойни продължители на кооперативното дело и социалната мисия на кооперациите в България, а защо не и на международно ниво.

Невинната детска усмивка е най-голямата награда за извършеното добро, убедила се е Искра Антонова, председател на РПК „Наркооп“ гр. Кубрат, която традиционно се включва в кампанията.

„Най-истинският и точен компас за добре свършена работа са грейналите от радост детски очички, вълнуващите думички, идващи от сърцето, в подадената, разтреперана от умиление, топла старческа десница, в бликналите радостни сълзи, в простичкото, но изпълнено със съдържание и сила човешко „Благодаря“! В дребничките наглед жестове на съпричастност и човешка топлота, в провокираното и извършено мъничко добро – не в полза на себе си, а в помощ на човека до теб! В кредото, че добротата и доброто е това, което може да чуе глухият и да види слепият!“, казва Искра Антонова.

Подпомогнатите институции в община Кубрат – Центърът за социална образователна подкрепа, Общинският дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Домът за стари хора в село Тертер и Клубът на инвалидите в село Беловец са сред деветте получили помощ в страната домове за възрастни и деца със специални нужди.

РПК „Наркооп“ гр. Кубрат получи от Министерството на труда и социалната политика Годишна национална награда за социална иновация в подкрепа на социалната икономика“ в категорията „Социални иновации, свързани с предоставянето на социални продукти и услуги“ 2021.

За провеждането на „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ социалното министерство отличи ЦКС с Годишна национална награда за социална иновация в подкрепа на социалната икономика“ в категорията „Социални иновации, свързани със социално включване“ през 2016-а, 2018-а и 2021 г.

Всяка година от 2018 досега ЦКС е удостояван с приз на традиционните Годишни награди за корпоративни партньори на „SOS Детски селища – България“ „Едно семейство“.

За шестте години на реализация събраните средства са около 56 хил. лв., като хранителни стоки КООП са получили също подпомогнати лица от фондациите „Конкордия“ и „Бъдеще за България“, Домашен социален патронаж в градовете Угърчин, Троян и Брезово, член-кооператори от девет кооперации от региона на Варна, Шумен, Ловеч и Русе.

За получилите подкрепа не само дарението има своята значимост, а и добрата дума, с която е съпроводено. Срещата с представители на кооперативните организации е прекрасен повод за създаване на нови приятелства, споделяне на тревогите и надеждите, подсилване на вярата, че обществото не е забравило за тях и ще се справят с изпитанията на днешния ден.

„Изразяваме огромна благодарност за предоставените безвъзмездно хранителни продукти. Благодарим за жеста, Вашата отзивчивост, отделено време и съпричастност. Бъдете винаги така добри и продължавайте да внасяте топлина в душите и сърцата на хората“, отправя горещо послание д-р Красимир Джонев, кмет на Община Летница, за предоставените продукти на Центъра за настаняване от семеен тип на стари хора в село Крушуна.

„Доброто дело храни и душата, и тялото“, гласи наша поговорка. Благотворителната кампания „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ свидетелства за устойчивостта на кооперативния модел и неизменното поставяне на човека в центъра на кооперативното дело. Нека не спираме да обединяваме усилията в помощ на най-онеправданите и им вдъхваме кураж за утрешния ден. Всяка подкрепа е важна, така както и всеки живот, защото ВСИЧКИ ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ.

 

Подпомогнати лица от община Кубрат от Шестото издание на благотворителна кампания „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ през 2021 г.

Моменти от шестте приключили издания на кампанията

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ПО АКТУАЛНАТА СЕДМА КАМПАНИЯ