• Начало /
  • Новини /
  • България чества 102-рия Международен кооперативен ден под мотото „Кооперациите съзидават по-добро бъдеще за всички“

България чества 102-рия Международен кооперативен ден под мотото „Кооперациите съзидават по-добро бъдеще за всички“

{posted_on} Jul 8, 2024 Новини

България чества 102-рия Международен кооперативен ден под мотото „Кооперациите съзидават по-добро бъдеще за всички“

Ежегодно първата събота на месец юли Световното кооперативно движение отбелязва Международния кооперативен ден, чието начало е поставено през 1923 година. За 102-ри път всички държави по света показаха благодарност и почит към световното кооперативно движение за огромния принос към икономическия и обществен живот. Кооперациите винаги са били и продължават да бъдат близо до хората и техните потребности, те създават условия за социално, икономическо и екологично развитие и стабилитет.

Тази година Международния кооперативен ден беше тържествено отбелязан от Централния кооперативен съюз и неговите партньори на 6-ти юли в пространството пред Супермаркет КООП в столичния квартал „Красна поляна“, а най-малките гости се насладиха и на атракционите на закрито в Парти център КООП.

Специални гости на събитието бяха отличниците на Професионална гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура, партньори на ЦКС по Проекта за популяризиране на кооперативния модел сред младите хора. Заедно с ръководителя на производствената практика, г-жа Михрибан Азизова те зарадваха присъстващите с вкусния и питателен боров мед, който произвеждат сами в учредената училищна кооперация „Боримечката Клисура“. Младите дами направиха презентация на своята продукция, след което изпълниха народни хора в автентични народни носии, като по този начин заявиха своята позиция относно съхранението на българските традиции и култура. 

За доброто настроение на гостите се погрижиха талантите от „Арт компания нови звезди“, представяйки танци, акробатични номера и високо вокално майсторство. Петя Данданова, която беше водещ на кооперативния празник създаде изключително слънчево настроение, а лицата на децата грееха при вида на празничната обстановка, наградите и лакомствата, които бяха грижливо приготвени от организаторите.

За най-досетливите в КООП викторината имаше награден фонд от ръчно приготвени шоколадови медали с марка Шоко КООП, а печелившият от специалната томбола получи за награда 3-дневна почивка за цялото семейство в хотел от веригата „КООП - Вашето място за почивка“.

Акцент в тържественото честване беше организираното засаждане на дървета, храсти и цветя, част от Инициативата „БЪДЕЩЕ с КООП – засади дърво“. Тя е посветена на 180 години от началото на кооперативното движение в света, което отбелязваме през тази година, и на предстоящата 2025-та, обявена от ООН за Втора международна година на кооперациите. Всеки желаещ може да се включи в инициативата на Централния кооперативен съюз като засади дръвчета или цветни храсти и като изпрати кратка информация, придружена с имената на участниците, снимков и видео материал на coop_politika@cks.bg най-късно до 10.07.2024 г.

Вдъхновени и вярващи в дълголетието на кооперативния модел и неговите принципи и ценности всички присъстващи изпяха песента „Дано“ на Богдана Карадочева.