• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация “Обнова” – Черни Осъм реализира проект на стойност близо четиристотин хиляди лева

Кооперация “Обнова” – Черни Осъм реализира проект на стойност близо четиристотин хиляди лева

{posted_on} Nov 9, 2012 Новини

Кооперация “Обнова” – Черни Осъм реализира проект на стойност близо четиристотин хиляди лева

Промишлената дейност е основната дейност на кооперацията в Черни Осъм. Производственият комплекс има модерният вид на съвременно предприятие. Навсякъде се чувства ред, всеки е зает с пряката си работа, извън определеното време е невъзможно да се види човек из района. Резултатите, които постига кооперацията в тази дейност, убедително говорят са сигурно настояще и уверено бъдеще.

През миналата година са инвестирани  сто тридесет и пет хиляди лева, а до месец септември тази година инвестициите са триста седемдесет и шест хиляди лева.

Повече от очевидно е, че кооперацията гледа спокойно в бъдещето и още по-важното - работи за него.

Кооперация "Обнова" реализира успешно проект по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика". Закупени са хидравлични преси, високочестотен генератор, обработващ център. Тези технически придобивки пряко влияят на още по-високото качество на продукцията.

Господин Андрей Андреев, председател на кооперацията, сподели, че ръководството сега се насочва към  подготовката и защитата на нов проект, за да бъдат привлечени и други европейски пари. Този път в проекта ще бъдат заложени мероприятия, свързани с екологията, с опазването на прекрасната природа, с решаване на жизненоважни ходове, свързани със здравето на работниците, със запрашеността, влажността и т.н. С този проект ще се оформи окончателно видът и същността на кооперативното предприятие като модерен производител и като екологично чиста среда по най-съвременните изисквания.

История, по-интересна от роман

Когато сега човек гледа производственото предприятие на кооперация "Обнова"с неговото модерно и рационално излъчване, трудно може да си представи историята, интересна като роман.

Тя започва в началото на миналия век. България кипи от вълнение и разнородни процеси. Черни Осъм е селце, поставено като гнездо в шепите на балкана. Но хората се вълнуват и живеят с градусите на кипящата епоха. Доскорошният рай край тях, създаван от вековните разнородни дървета, постепенно става терен на посегателства. Намират се хора, които посягат на природното богатство. Будните хора на Черни Осъм не могат мълчаливо да търпят това и търсят начин да се противопоставят. Изход намира в модерните по онова време идеи на кооперативизма.

Обединени в кооперацията си, хората успяват да се противопоставят на ограбването на природното богатство и да създадат ред, при който всеки да има полза от това, което предлага горската среда.

Добиването на дървесина става отговорен процес. Организира се продажба на готова продукция.

Кооперацията полага грижи за хората, като с действията си ги предпазва от своеволията на лихвари и търговци.

Организират се общи доставки на храни, варива и фуражи. Открива се кооперативен склад за брашно, жито и царевица, произведени от хората и така те са защитени от спекулата на местните търговци.

Кооперативният магазин подпомага домакинствата с разумните си цени. Кооперацията изкупува от частните стопанства  семена, пушени и печени сливи, боб, орехи, картофи и др.

Организира се изгоден износ на плодове, но за целта е нужен амбалаж. Така се разкрива временна работилница за амбалаж и понеже няма подходяща собствена постройка, кооперацията приютява производството си в свободния навес на Троянския манастир.

Истински прелом настъпва, когато кооперацията започва да изгражда собствена дъскорезно-амбалажна фабрика.

За да се модернизира напълно фабриката трябва да се ползва електричество. Но водния синдикат в Троян не се отзовава. Тогава кооперацията започва да изгражда собствена електроцентрала. През хиляда деветстотин тридесет и девета година кооперацията вече произвежда собствен ток.

Няколко щрихи

от днешния ден

Много хора от населението сега работят в производственото предприятие на кооперацията. Тя подпомага млади хора, които завършват висше образование като инженери, технолози, икономисти и се завръщат да работят тук. Днес в село Черни Осъм  се усеща живот. И в основната част този бодър ритъм се гарантира от кооперацията.

В селото има училище за високопланински спасители. Ето още един повод тук да идват и да живеят млади хора. Кооперация "Обнова" и сега е дала силно рамо, както се казва. Тя предоставя безплатно на училището своя кооперативен дом, където живеят бъдещите високопланински спасители.

Попаднах на една подробност, която също е показателна. В едно от съставните селища коперацията има свой магазин. Той е даден под наем. Малко хора живеят в това селеце. Наемателят се готви да прекъсне договора и така хората ще бъдат предоставени на произвола на съдбата, тъй като никой друг не си прави труда да ги снабдява с храна и всичко, необходимо за живота. И за да не остане селището без магазин, кооперацията се наема да...плаща тока на наемателя, само и само магазинът да не затвори...

Когато си тръгвах беше обедната почивка. Две красиви жени  си приказваха на най-подходящия фон - вековен бор. Това бяха инженерите Николина Георгиева и Павлета Пламенова. Когато ги снимах те делово и съвсем технократски ме попитаха: колко да ми платят за снимката? Засмях се. Подарявам им тази снимка.

Отворете в pdf - тук