• Начало /
  • Новини /
  • Централният кооперативен съюз се ангажира за постигане целите на Кооперативното Десетилетие

Централният кооперативен съюз се ангажира за постигане целите на Кооперативното Десетилетие

{posted_on} Feb 1, 2013 Новини

Централният кооперативен съюз се ангажира за постигане целите на Кооперативното Десетилетие

Обявената от ООН 2012 за Международна година на кооперациите, изпълни своята мисия, информирайки обществеността за ролята и приносът на кооперациите в съзиданието на един по-добър свят. С множеството интересни и значими събития във всички региони на света, Годината остава знаменателна в историята  на глобалното кооперативно движение.

Това бе уникална възможност в целия свят да се засили видимостта и значимостта на кооперативния бизнес модел, проявил гъвкавост и устойчивост по време на икономическа криза, а и нещо много повече, със своята загриженост за членовете и обществото като цяло, кооперациите са пример за икономическа структура с висока социална отговорност.

На проведената на 31 октомври 2012 Генерална асамблея на Международния кооперативен алианс в Манчестър, Великобритания, бе направена равносметка на постигнатите резултати и отправен поглед към бъдещето развитие на кооперациите. Официално бе представен „Стратегическият план 2020", разработен от работната група по планиране към Международния кооперативен алианс, съвместно с екип от Оксфордския университет,  с което се даде старт на Кооперативното Десетилетие.

Споделяйки своето становище всеки член на Борда на Международния кооперативен алианс активно допринесе за обогатяването на документа и всички те подкрепиха заложените цели за промяна в развитието на кооперациите през Кооперативното Десетилетие

Защо глобалното кооперативно движение се нуждае от тази промяна?

Всички сме свидетели на нарастващо социално неравенство, икономическа стагнация и несигурност, пред които е изправено бъдещото поколение, а по-конкретно ниската заетост, недостиг на финансови средства за покриване на жизнено важни потребности. Всички тези обстоятелства налагат кооперативният бизнес да бъде насочен към:

  • Увеличаване на световната средна класа, която има възможност да стане двигател за растеж;
  • Получаване на повече признание и подкрепа за кооперациите от държавните органи и институции;
  • Създаване на благоприятна среда за развитие на младите хора;

Вярваме, че основните приоритети за развитие на кооперативния бизнес ще бъдат осъзнати от много повече хора, защото те предлагат важни инструменти и подкрепа за създаване, финансиране и развитие на устойчиви кооперации.

Кои са основните цели на „Стратегическия план 2020"?

Главното предизвикателство е новият подход в осъществяване на кооперативния бизнес, превръщайки го в най-бързо развиващия се модел, модел, предпочитан от хората.

Досега аргументите в полза на кооперациите бяха недостатъчни, но 2012 - Международната година на кооперациите даде шанс те да се засилят и да звучат по-убедително. Но ако не се предприемат съгласувани действия през следващите няколко години, натрупаните ползи ще се обезсмислят. Целта е да се постигне ускорен растеж и през 2020, поглеждайки назад към 2012, Годината да остане в историята, като повратна точка в развитието на кооперативното движение.

„Стратегическият план 2020" се състои от пет раздела, всеки един стремящ се да намери правилния подход към успеха на кооперациите през следващите 10 години. В първите два раздела се изтъкват предимствата на кооперациите, изразени в участието на член-кооператорите в управлението и създаването на икономическа, социална и екологична устойчивост в полза на обществото. Следващият раздел акцентира върху идентичността на кооперацията днес и, как да се запази устойчива и финансово стабилна в бъдеще. Последните два раздела отразяват необходимостта от подобряване на правната и икономическа среда за развитие и създаване на кооперации в нови сфери на дейност.

Кооперативната идея е жива и работеща, но трябва да продължим да я популяризираме сред обществото. „Стратегическият план 2020" е амбициозен, но няма да изпълни своята мисия, ако не се осмисли неговата ефективна роля и значимост и не бъде одобрен от органите на управление на националните кооперативни организации, както и от всички, които вярват в успеха и градивността на кооперативния бизнес в съзиданието на един по-добър свят.

От трибуната на Генералната асамблея на Международния кооперативен алианс проведена на 31 октомври 2012 в Манчестър, Великобритания Дама Полин Грийн - Президент на Международния кооперативен алианс, сподели: „Този амбициозен план ще работи, само ако е подкрепен от цялото глобално кооперативно движение."


 

Международният кооперативен алианс обединява 300 национални кооперативни организации от 100 страни в света с над 1 милиард член-кооператори.

Коооперациите осъществяват дейност чрез:

  • Демократично управление на принципа „1 член = 1 глас";
  • Ангажираност във всички сфери на световната икономика - търговия, земеделие и промишленост, жилищно строителство, банково дело, застраховане, здравеопазване, възобновяеми енергийни източници, интелектуална собственост и много други;

Кооперациите осигуряват:

  • Над 100 милиона работни места в света;
  • Прехраната на над 3,5 милиарда души, което е почти половината човечество;
  • Годишен стопански оборот в размер на 1,6 трилиона щатски долара (равняващ се на БВП на 10-та по големина икономика в света -Канада), реализиран от 300-те най-големи кооперации в света.