ПК „Плиска” гр. Плиска в полза на хората

{posted_on} Feb 8, 2013 Новини

ПК „Плиска” гр. Плиска  в полза на хората

На 26.10.1914 г. в с. Абоба /днешна Плиска/ няколко будни българи основават Земеделческо спестовно-заемно дружество "Надежда". Целта на сдружението била да развива спестовността, да кредитира своите членове за стопанските им нужди и всестранно да съдейства за подобряване и развитие на селското стопанство. Десет години по-късно - през 1924 г., в резултат на положени усилия от страна на ръководството и с помощта на член-кооператорите, кооперативната организация построява мелница, стопанисва свиневъдна и птицевъдна ферма и открива кооперативен магазин за изкупуване на селскостопанска продукция.  Поради засилената конкуренция между частния и кооперативния сектор, още тогава в кооперативните магазини се въвеждат премии върху стойността на извършените покупки.

През 1991 г. Земеделческо спестовно-заемно дружество "Надежда" се преобразува в Потребителна кооперация "Плиска". Вече близо две десетилетия местната кооперация е опора и подкрепа за населението, което наброява малко над 1000 души. Кооперацията обслужва две населени места - гр. Плиска и с. Златна нива и всеки ден достойно отстоява името на старата българска столица.

Основната стопанска дейност на кооперацията е

търговията на дребно,

затова и голяма част от инвестициите през годините са в тази насока. Кооперативните магазини в  град Плиска и село Златна нива са реконструирани, модернизирани и включени в националната търговска верига КООП. Тази инвестиция е осъществена благодарение на собствени средства и средства от фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при Централния кооперативен съюз преди пет години. Към днешна дата ПК „Плиска" е възстановила всички получени средства от фонда.

Кооперацията участва активно в единния кооперативен пазар, като търговските обекти на ПК „Плиска" се зареждат от склада на Окръжен кооперативен съюз Шумен.

Въпреки липсата на препитание и бедността в малките населени места, водещи до намаляване на населението, кооперативните магазини са предпочитани сред местните жители. Богатият асортимент от стоки с добро качество и на достъпни цени се оценява от потребителите на двете населени места и магазините се радват на висока посещаемост.

 

Приоритетна цел

през 2013 година ще бъде въвеждането на търговска информационна система в магазините и Програмата за лоялни клиенти, което ще допринесе за стимулиране на лоялните клиенти, притежатели на клиентски карти и ще облекчи процедурата по приема на член-кооператори.

Освен дейността търговия на дребно, кооперацията извършва и

услугата ракиеизваряване

Това е традиционна дейност, осъществявана от кооперацията, която дава възможност на своите членове да сварят безплатно по един голям и един малък казан ракия. Ръководството вярва, че кооперативната собственост, трябва да служи най-вече в полза на член-кооператорите.

Кооперативна политика

Понастоящем  в ПК „Плиска" членуват 56 член-кооператори, като само четири от тях са до 35 годишна възраст. През годините, поради демографски и икономически причини, общият брой на член-кооператорите намалява. Това придава все по-голяма значимост на ПК „Плиска" като основен фактор за подобряване благосъстоянието на местното население. При приключване с положителен финансов резултат от дейността на кооперацията,  по решение на общото събрание, се начислява дивидент върху дяловия капитал. Това е стимул за член-кооператорите и успешен инструмент за създаване чувство на принадлежност към кооперативната идея.

Двата търговски обекта на ПК „Плиска" имат основен принос за осигуряване на работни места в района.

Кооперацията се грижи служителите й да са доволни и удовлетворени от своята работа. Заплатите и осигуровките се изплащат коректно и навреме, а кооперацията няма задължения към данъчни и кредитни институции.

Днес ПК „Плиска" заема своето важно място в живота на населението от град Плиска и село Златна нива.

Красимир Иванов, председател на ПК „Плиска" гр. Плиска

Трудовата си дейност в кооперацията започнах през 1994 г. като закупчик, а през 1997 г. благодарение на оказаното доверие бях избрах за председател на ПК „Плиска". В този момент един от важните въпроси бе узаконяване на сградите, собственост на кооперацията. Благодарение на всеотдайността на екипа, с който работя, както и помощта на ОКС Шумен, с гордост мога да споделя, че успешно се справихме с поетия ангажимент.

Радвам се, че през годините кооперацията успя да съхрани и утвърди авторитета си на желан партньор и организация, подчинила дейността си на своите член-кооператори  и жители в региона, като им предоставя качествени стоки и услуги на достъпни цени.

Вече няколко мандата съм член на Управителния съвет на ОКС Шумен и с най-голямо чувство на отговорност и дълг се стремим към утвърждаване позициите на кооперациите в региона.

Благодарение на помощта на ОКС Шумен и фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС преди пет години повишихме ефективността и резултатите на търговската дейност като включихме двата си обекта в националната търговска верига КООП.

Работим с грижа и внимание, както към нашите членове, така и към клиента на магазините. Бъдещите ни планове се изразяват в привличане на нови член-кооператори и в популяризиране и развитие на кооперативния модел.


 

Кооперацията в резюме

  •      Потребителна кооперация „Плиска" град Плиска е учредена през 1914 г.
  •      Кооперацията членува в Окръжен кооперативен съюз Шумен, който е член на Централния кооперативен съюз.
  •      Кооперацията обслужва над 1500 души.
  •      Основна дейност на кооперацията е търговия на дребно.
  •      56 член-кооператори
  •      7 души са заети в дейността
  •      2 търговски обекта включени в националната търговска верига    

       КООП

 

Отворете в pdf - тук