• Начало /
  • Новини /
  • Вярвам, че добрата дума и усмивка отварят много врати

Вярвам, че добрата дума и усмивка отварят много врати

{posted_on} Sep 1, 2012 Интервю

Вярвам, че добрата дума и усмивка отварят много врати

Венета Наскова, председател на РПК „Наркооп" гр. Садово, член на Управителния съвет на ЦКС

Венета Наскова започва трудовия си път в кооперацията, която сега ръководи, през 1987 г. Завършила е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост гр. Пловдив, специалност „Организация  и  технология на продуктите за обществено хранене" и магистратура „Организация и технология на счетоводството" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Председател на РПК „Наркооп" гр. Садово е от 19.03.2010 г. Омъжена, с две деца - дъщеря на 26 и син на 22 години.

- Как бихте се представила на човек, който не ви е виждал и не знае нищо за вас?- Отговорен човек съм и държа на думата си, работохолик и преди всичко се ръководя от принципа да бъда добронамерена към околните.

- Споделете кои са основните принципи, които ви ръководят в живота?

- Никога не се самосъжалявай и подценявай. Ако решим да се оправдаваме, защо не се е получило това или онова, винаги ще намерим външна причина /т.е. че някой друг или нещо ни е виновно/.

Аз търся вината най-напред в себе си. Отнасям се внимателно и добронамерено към всеки. Вярвам, че добрата дума и усмивка отварят много врати и че във всеки има нещо добро. Винаги изпълнявам задълженията си по възможно най-добрият начин. Добре свършената работа ми носи удовлетворение. Не чакам късмета „да кацне" сам отнякъде. Всичко съм постигнала с много труд и последователност. Животът е прекалено кратък и всички ние сме смъртни, за да се вземаме прекалено на сериозно.

-   Какви качества в хората харесвате?

-  На първо място честността. Уважавам прямотата и точността, харесвам непринуденото и коректно поведение.

-   А какво не понасяте?

-   Като антипод на честността не понасям лъжата. Не одобрявам двуличието и притворството, завистта и злобата.

-   Какво обичате да правите в свободното си време?

-   Моят дом е моята крепост. Обичам да прекарвам свободното време със семейството си. Споделеното време на гледане на филм пред телевизора ме разтоварва. Обичам да се ровя в интернет или да разпусна с хубава книга в ръка. С голяма група приятели от студентските ми години се събираме на  различни места из страната, обикновено по празници. Обожавам Родопите - там се чувствам най-добре, природата ме успокоява и ме зарежда с положителна енергия.

- Работите в сферата на социалната икономика. Кога за пръв път се докоснахте до кооперативната идея?

- Животът ми е неразривно свързан с кооперативното движение. Откакто се помня съм запозната със същността на кооперацията, тъй като и трудовия път на родителите ми е преминал в кооперативната система. Отгледана съм в семейство, в което кооперативните принципи и ценности винаги са били водещи житейски правила. В духа им съм възпитала и децата си, с които много се гордея.  

-   Целият ви професионален път е свързан с РПК "Наркооп" гр. Садово. Какви длъжности сте заемали през годините?

- След дипломирането си през 1987 г. започнах работа като началник отдел "Търговия и обществено хранене" в кооперацията. От 1989 до 1991 г. бях в отпуск по майчинство и когато се върнах на работа, след промените, в кооперацията вече не съществуваше такава длъжност. И така започнах да работя като организатор по ценообразуването и счетоводител. През 2000 г. станах главен счетоводител на кооперацията.

- Според вас кое е важно при управлението и комуникацията с хората? На какво се основават отношенията ви със служителите и член-кооператорите?

- Ясни и точни правила и цели. Моят подход е откровеността и диалогът.

Изключително много държа на изграждането и поддържането на коректни отношения, в основата на които стои уважението. Вярвам, че във взаимоотношенията си трябва да се стараем към постигането на разумен компромис.