• Начало /
  • Новини /
  • Развитие на кооперативната стопанска дейност в периода 1957-1962 г

Развитие на кооперативната стопанска дейност в периода 1957-1962 г

{posted_on} May 1, 2014 История

Развитие на кооперативната стопанска дейност в периода 1957-1962 г

 

В началото на март 1959 г. Народното събрание приема Закон за ускоряване развитието на народното стопанство, което дава своето отражение и върху дейността на кооперативните организации в страната.

         Приносът на кооперациите за ускоряване развитието на народното стопанство

         ЦКС, кооперативните съюзи и кооперациите се включват активно в ускоряването на икономическото развитие на страната и изграждането на нейната материално-техническа база. Те дават своя принос в осигуряване на суровини за промишлеността, в увеличаване производството на потребителски стоки и селскостопански продукти, в изграждане на нова кооперативна материално-техническа база на търговията и общественото хранене. Потребителните кооперации развиват огромна дейност за подобряване снабдяването на населението с предмети за потребление.

         Системата на ЦКС насочва работата си преди всичко към развитие на търговията в селата и укрепване на икономическите връзки между промишлеността и селското стопанство.

         Бързото развитие на промишленото производство на повече и по-разнообразни стоки и укрепването на ТКЗС дава пряко отражение върху значителното нарастване на кооперативния стокооборот в селата. Постигнатият ръст от 57% само за периода 1957-1962 г. е ярко доказателство в тази насока.

         В този период най-широко разпространени в кооперациите са смесените магазини. При специфичните условия на кооперативната търговия в малките населени места тези магазини осигуряват значително по-богат асортимент от стоки и по-ефективно използване на търговската площ. По същото време се въвеждат и прогресивните форми на търгуване като самообслужване, открит показ на стоките, продажба на продуктите по образци и други.

         Паралелно с развитието на търговската дейност ЦКС отделя особено внимание и на развитието на общественото хранене, в резултат на което бързо нараства броят на заведенията - ресторанти, сладкарници и гостилници.

         В областта на изкупуването усилията се съсредоточават в изкупуването на различни видове продукция от личното и обществено стопанство, като билки, гъби, диворастящи плодове, мед и пчелни продукти, тревни фуражи, плодове, зеленчуци и др.

В кратки срокове Съюзът изгражда здрава, дейна организация, създава необходимата материална база в кооперациите, привлича кадри и обхваща почти всички производители - ТКЗС и други обществени стопанства и организации, както и личните стопанства.

         Със своята широка изкупвателна и преработвателна дейност ЦКС и кооперативните организации снабдяват с необходимите стоки и продукти не само вътрешния пазар, но и производствените предприятия с ресурс за износ. Същевременно съдействат на ТКЗС и личните стопанства за развитие на птицевъдството, като организират доставки на разплоден материал.

         През периода кооперативните организации разширяват значително и своята производствена дейност. Създава се широка мрежа от хлебопекарни за производство на хляб и хлебни изделия, предприятия за сладкарски изделия, боза, газирани безалкохолни напитки и други по-малки предприятия с местно значение. В кратки срокове броят на тези обекти надминава 5500.

         В резултат на взетите мерки финансовото състояние на ЦКС все повече се стабилизира. Това му дава възможност да оказва съществена помощ на окръжните кооперативни съюзи и потребителните кооперации и с успех да решава стоящите пред тях многобройни и сложни стопански задачи.

Преустройство на кооперативните съюзи в съответствие с административното устройство

         През 1959 г. се извършва преустройство в управлението на народното стопанство и се изменя административно-териториалното устройство на страната. Премахват се околиите и дванадесетте области като административни единици, като на тяхно място се създават 28 окръга.

         Районните кооперативни съюзи и дванадесетте окръжни кооперативни съюза се закриват с Постановление № 43 от 1960 г. на Министерския съвет. Техните функции се поемат от новосъздадените 27 окръжни кооперативни съюза. През 1967 г. се създава Градският кооперативен съюз - София, с което общият им брой става 28.

         В началото на 1961 г., след като прави преоценка на положението, Министерският съвет възлага цялостното стопанско и организационно ръководство на потребителните кооперации на ЦКС и съответно на окръжните кооперативни съюзи, поради извършените реорганизации в първите години. Новообразуваните окръжни кооперативни съюзи нямат особена стопанска дейност, с резултатите от която да посрещат административно-управленските си разходи.

УС на ЦКС решава разходите по издръжката на окръжните кооперативни съюзи да се осигуряват от фондовете на ЦКС, без да се правят отчисления за това от членуващите в тях потребителни кооперации.  Същевременно ЦКС съдейства на окръжните кооперативни съюзи да организират своя собствена стопанска дейност, като създават предприятия на пряко подчинение. Окръжните кооперативни съюзи, заедно със собствените си предприятия и други стопански единици, започват да работят на обща стопанска сметка. Така до 1962 г. всички окръжни кооперативни съюзи успяват да осигурят собствената си самоиздръжка.

         През разглеждания период ЦКС продължава да провежда политика на уедряване на потребителните кооперации. Уедряването допринася за тяхното икономическо стабилизиране и организационно укрепване. Създават се по-добри условия за разгръщане на кооперативната стопанска дейност. Подобрява се и кадровият им състав.

         С пряката си стопанска дейност съюзите съдействат на потребителните кооперации за осигуряване на допълнителен стоков фонд в кооперативните магазини, в обработката на изкупената от тях селскостопанска продукция и други дейности, свързани със задачи, изискващи по-голяма концентрация на ресурсите и производството, постигане на по-висока икономическа ефективност и по-рационална организация при съвременните техника и технологии.

         Стопанска дейност на ЦКС

         Заедно с ръководните си функции по отношение на окръжните кооперативни съюзи и потребителните кооперации, ЦКС изгражда собствени предприятия на пряко подчинение. Дейността на тези предприятия се насочва главно в производството на стоки, необходими за задоволяване потребностите на кооперациите и населението. През 1951 г. се учредява предприятие „Яйцекооп" за люпене и доставка на пилета,
1955 г. - „Билкокооп" организира обработката на изкупените билки и гъби, 1959 г. - „Комбинат за производство на мебели, 1962 г. - „Нектаркооп" за обработка и разфасовка на мед и други пчелни продукти. Във връзка с външнотърговската дейност на ЦКС през 1961 г. се създава Външнотърговско предприятие „Булгаркооп" за износ на част от продукцията. Силно развит е стокообменът, реализиран по линията на обмяната на стоки за широко потребление с други страни.

         Към края на 1962 г. ЦКС има общо 27 производствени и други предприятия, които заедно с школите за обучение и хотелите се финансират от централните фондове на Съюза.

         След Първия конгрес на ЦКС е построена печатница, чиято задача е да обслужва системата с отпечатване и експедиция на различни материали. Създава се и ведомствена редакция на в. "Кооперативен фронт". През
1950 г. издаването на вестника се преустановява и започва излизането на списание „Народна кооперация". Съществува Обединена редакция, която осигурява списването и издаването на всички печатни издания на ЦКС.