Кооперативно движение без граници

{posted_on} May 1, 2014 Новини

Кооперативно движение без граници

Великият български писател и общественик Алеко Константинов, творец на уникалния пътепис „До Чикаго и назад", с право би завидял на младежката кооперативна група, която посети Дания.  имаха честта да бъдат включени в пилотната целева група на проекта по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси": „Създаване на кооперации в България  в нови сфери на дейност и иновации в разкриване на нови работни места", който се  реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд (ЕСФ).

През есента на миналата година експерти от различни направления, работещи в Централния кооперативен съюз, посетиха европейския партньор по проекта „Кооператионен" Дания - организация на работодателите, която защитава интересите на 180 кооперации от различни браншове като художествени занаяти, строителство, финанси, застраховане, иновационни технологии, обучение, реклама и медии, културна дейност и др. Дейността му се състои в повишаване информираността на обществото за кооперативния бизнес модел като алтернатива на частния сектор. Като професионална организация на работодателите, Кооператионен спомага за решаване на административни и правни въпроси, консултант е при правни спорове между работодатели и зает персонал, а също така предоставя финансови услуги и обучение на персонала.

Петдневното обучение на целевата група в кооперативния учебен център „Смоландшавет", Дания бе ползотворно и всеобхватно. Основният лектор - Сузане Уестхаузен, професионално, увлекателно и достъпно въведе групата в основните моменти в историческото развитие на кооперативното движение в Дания, функционирането на кооперациите и взаимодействието с тяхната национална кооперативна организация „Кооператионен". Обсъдени бяха и някои аспекти на политическата, икономическата и социална среда, в които функционират кооперациите, както много други актуални въпроси за тяхната дейност.

Гост лектори от различни направления споделиха опит и знания от практиката: Питър Уестерман - вицепрезидент на Социалистическата народна партия, Кристина Карлсън - член-кооператор и служител в печатен център, Тормод Олсен - член на младежка кооперация и ръководител на проект на „Кооператионен" за популяризиране на кооперативния бизнес модел сред младите хора и създаването на младежки кооперации; Пол Йоргенсен - библиотекар в учебен център „Смоландшавет".

Дания е страна със силно развито доброволчество, на чиято основа са създадени много видове кооперации със силна социална ориентираност. Идеята, заложена в основата им е, че всеки човек притежава някакви умения и чрез участие в кооперация хората с различни проблеми се интегрират по-лесно в обществото, като едновременно с това дават своя принос за развитие на местните общности. Дадени ни бяха редица примери за успешни кооперации в социалната сфера на дейност.

В рамките на посещението си посетихме кооперативен търговски обект в съседното населено място, в който напълно логично преобладаваха стоки със собствена марка КООП и с интерес се запознахме с търговския процес и дейност в магазина.

Бяхме запознати и с „практическото помагало", разработено от „Кооператионен", с което помагат на своите бъдещи членове при стартирането на кооперация. Този пътеводител описва стъпка по стъпка необходими въпроси, които кооперативните предприемачи трябва не само да си зададат, но и да отговорят на тях. Документът представлява подробен бизнес план за дейността и обхваща мисията и целите на кооперацията, целеви групи, финансови и кадрови ресурси, маркетинг, връзки с обществеността и много други.

Въпреки че лекциите отнемаха съществена и основна част от деня ни, очаквахме вечерите с нетърпение. Защото в интерактивна форма на практика научихме и усвоихме редица принципи и ценности. Ярък пример за това бе вечерта, посветена на играта „Coopoly". За разлика от популярната в цял свят Monopoly, „Coopoly" се отличава с това, че вместо да си съперничат, играчите си сътрудничат и се кооперират. За да оцелеят като индивиди, борейки се и работейки за успеха на тяхната кооперация, играчите вземат трудни решения по отношение на малки и големи предизвикателства в духа на екипната игра. Така в духа на Coopoly - една вълнуваща игра на умения и солидарност, в която всеки печели - или губят всички, прекарахме една незабравима вечер.

Друг интересен момент бе методът на „мозъчна атака", с който разделени на групи, трябваше да дадем по две предложения за кооперации в нови сфери на дейност, различни от традиционните. В резултат на тази задача всяка от групите предостави дори повече от посочения задължителен брой предложения. Това ни даде увереност, че ще успеем да изберем най-подходящата сфера на дейност на бъдещата младежка кооперация.

В рамките на няколко страници е невъзможно с думи да ви пренесем в онази чудесна обстановка на споделеност и обмяна на опит. Културата и традициите на този северен народ са далеч по-различни от нашия манталитет и култура. Хората са изключително добронамерени, задружни и си помагат, а още по-специално внимание и грижи те обръщат на социално слабите и неинтегрирани в обществото групи. Може би поради това в Дания кооперативната форма на сдружение е толкова силно развита и предпочитана за осъществяване на социално отговорен бизнес. Силно желаем кооперативното движение и у нас да добие още по-голяма мащабност. Защото, във времена на криза, кооперациите за пореден път доказват своята ефективност и роля в социалния и икономически живот.

Ние, младежите от първата целева група, бихме искали да отправим благодарност за предоставената ни възможност да се запознаем с кооперативното движение в Дания и включването ни в целевата група. От професионална гледна точка посещението бе изключително полезно, но не само! То провокира в нас желанието да бъдем проактивни в търсенето на начини за популяризирането на кооперативния бизнес модел и привличането на млади хора като член-кооператори и работещи в кооперативното движение. Накара ни да се чувстваме като част от нещо много по-голямо и по-велико, накара ни да се чувстваме част от глобалното кооперативно семейство и ни одухотвори да работим в посока защита на изконното право на хората да изразяват себе си и обединявайки се - да бъдат полезни на обществото, в което живеят.