• Начало /
  • Новини /
  • Отбелязване на 92-рия Международен кооперативен ден с Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство 5 юли 2014

Отбелязване на 92-рия Международен кооперативен ден с Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство 5 юли 2014

{posted_on} Aug 1, 2014 Новини

Отбелязване на 92-рия Международен кооперативен ден  с Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство  5 юли 2014

Централният кооперативен съюз и Супермаркет КООП Ви канят заедно да отбележим 92-рия Международен кооперативен ден на 5 юли 2014 г.

Всички са добре дошли на Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство пред Супермаркет КООП в столичния квартал Красна поляна!

Ще може да видите на живо демонстрации на български занаяти, а също така ще може да се включите в специално подготвените работилници и да сътворите красоти със собствените си ръце!

 

Очакват Ви демонстрации и работилници по:

-  грънчарство;

-  кожарство; 

-  плъсти – ръчно втъкаване на вълна в коприна;

-  кошничарство;

-  сарач;

-  бижутер;

-  изработка на кукли с фолклорни мотиви;

-  много други.

За да бъде празникът съвършен сме поканили изпълнители на автентичен  български фолклор, гайдар и други артисти, които ще се веселят и забавляват с всички нас.

Съвременното развитие е невъзможно без осъзнатата полза на историческото ни наследство. За това Ви каним да отбележим заедно  Международният кооперативен ден на 5 юли 2014 г с Фестивал на българските занаяти, фолклор и изкуство. Възраждането на нашите занаяти и фолклор носи не само красота, а и напомня за умението и мъдростта на българина да устоява на превратностите на времето.

 

***

Международният кооперативен ден се отбелязва от 1923 година, а през 1995 година, по повод 100 години от създаването на Международния кооперативен алианс, Генералната асамблея на ООН провъзгласи в първата събота на месец юли да се чества и Международният ден на кооперациите на ООН.

Оттогава до днес, в първата събота на юли международното кооперативно движение отбелязва тези две събития, а Генералният секретар на ООН и Президентът на Международния кооперативен алианс отправят своите послания във всички региони на света по теми, които са от изключителна значимост за човечеството.

По данни на ООН кооперативните организации осигуряват прехраната на близо 3 милиарда души – половината от световното население.

 

Какви ползи носи членството в кооперация?

-         Участие в управлението на кооперацията, тъй като се прилага справедливия принцип „един член - един глас“ и по този начин всеки член-кооператор участва реално в управлението на кооперацията, независимо от дяловото си участие.

-         Получаване на дивиденти за участието в дяловия капитал на кооперацията.

-         Всеки член-кооператор притежава индивидуална карта КООП, с която пазарува с отстъпка в кооперативните магазини на кооперацията.

-         Ползване на отстъпки за почивка в кооперативните хотелски комплекси.

-         Ползване възможностите, предоставени от членството в кооперацията, в т.ч. и разрешаването на редица социални проблеми на членовете и семействата им.

 

Централен кооперативен съюз обединява и защитава интересите на 780 кооперативни организации и 130 000 член-кооператори в цялата страна. Кооперативните организации обслужват близо 3000 градове и села и осигуряват около 10000 работни места. Те имат трайно присъствие в живота на местните общности и са авторитетни организации в населените места, в които осъществяват дейността си. Магазин КООП има както в големия град, така и във високопланинската махала. 800-те търговски обекти от националната верига КООП изграждат съвременния и модерен облик на кооперативната търговия и се превръщат във все по-любимо и предпочитано място за пазаруване.

 

Повече информация за кооперативните организации от Централния кооперативен съюз може да намерите на интернет страницата на съюза – www.ccu-bg.coop.

 

Плакат